Egészség

Rákkeltő lehet a kávé, ha így fogyasztod: csak ezt ne csináld vele

Veled is előfordult már, hogy a reggeli rohanás közben kihűlt a kávéd, ezért kénytelen voltál újramelegíteni? Most eláruljuk az igazságot erről a gyakori, de rendkívül káros szokásról.
Rákkeltő lehet a kávé, ha így fogyasztod

Sokan el sem tudják képzelni a reggeli rutinjukat egy csésze kávé nélkül. Igen ám, de előfordul, hogy a nagy kapkodás közepette az ital kihűl, és mivel irtózunk a hideg kávétól, ilyenkor megpróbáljuk a lehető leggyorsabban újramelegíteni. Ehhez sokan a mikrohullámú sütőt használják, ami elsőre praktikus ötletnek tűnik, de valójában rengeteg egészségügyi kockázatot rejt magában. Tudvalevő, hogy a kávé már természetes formájában is tartalmaz olyan savakat – például kininsavat, kávésavat és klorogénsavat -, melyek a főzés során felszabadulva megteremtik a nedű karakteres, kissé kesernyés ízét.

Ha viszont a hideg kávét beteszed a mikróba, akkor nem csupán felmelegíted, hanem gyakorlatilag újraindítod a főzési folyamatot. Így még több olyan vegyülék keletkezik majd, ami keserű ízt kölcsönöz az italnak.

Nem csak az ízről van szó

A mikró azonban nemcsak az ízélményt befolyásolja, de az újramelegített kávé az egészségedet is károsíthatja. Sőt, a szakértők attól is óva intenek, hogy felhörpintsd az előző nap lefőtt italt. Megállapították ugyanis, hogy a kávé már 4-6 óra elteltével veszít az aromájából, és fontos hatóanyagainak mennyisége is csökkenni kezd. Ennél is nagyobb probléma, hogy a sokáig állni hagyott kávéban veszélyes kémiai folyamatok indulhatnak el, melyek akár rákkeltő hatásúak is lehetnek.

Ha tehát előfordul, hogy csak később tudod meginni a reggel lefőtt kávédat, érdemes beszerezned egy termoszt, mely még hosszú órákon át melegen tartja az italt. Szükségmegoldásként szóba jöhet a kávé hűtőben való tárolása is, ebben az esetben viszont ismét számolnod kell vele, hogy romlani fog az ízélmény.

Rákkeltő lehet a kávé, ha így fogyasztod
Rákkeltő lehet a kávé, ha így fogyasztod

Évtizedes kávé- és teafoltok a csészékben: ez a filléres módszer varázsolja újjá a porcelánt

A tea vagy a kávé sötétbarna vagy fekete színe miatt az egyik legrosszabb foltállóságú termék: gyakorlatilag mindent elszíneznek, amit csak lehet. A világ egyes részein a teát és a kávét még ruhafestékként is használják. Nem csoda, hogy olyan nehéz lemosni őket, különösen a világos porcelánról vagy bögrékről. A citromhéj viszont csodákra képes, ha tea- vagy kávéfoltokról van szó.

Használja ki a citrusfélék erejét a kellemetlen tea- vagy kávéfoltok eltávolítására. Vágjon félbe egy citromot, csavarja ki, tegye a citromhéjat a foltos csészébe, és szórja meg sóval, majd engedje fel meleg vízzel. Hagyja a keveréket egy ideig állni, hogy a sav lebontsa a foltokat. Végül jól öblítse le a csetreszt.

Szódabikarbónás segítség

A szódabikarbóna nemcsak a lakás, hanem a konyha zugait is megtisztítja. A szódabikarbóna és a víz nagyszerű párosítás a legtöbb dolog tisztítására, beleértve a csészéket is. Készítsen pasztát szódabikarbóna és víz összekeverésével, majd bőségesen vigye fel a piszkos területekre. Hagyja a keveréket néhány percig hatni. Óvatosan súrolja le a porcelánt, és figyelje az átalakulást.

Az ecet ereje

Az ecet még a több hónapos foltok ellen is bevethető. Az ecettel kezelt bögrék olyanok lesznek, mintha újak lennének. Töltsön egy bögrébe egyenlő arányban víz és ecet keverékét, és hagyja, hogy dolgozzon. A bögréket néhány órán át vagy akár egy éjszakán át is áztathatja. Az ecetben lévő sav feloldja a foltokat. Az áztatás után alaposan súrolja le a bögrét, és öblítse le. Győződjön meg róla, hogy nem maradt rajta ecet nyoma.

Kávéfolt a ruhán, terítőn

A kávé szinte minden felületen foltot hagy. A ruhaneműkön sikálás vagy hipózás helyett próbálja ki ezt a bevált praktikát!A legkényesebb anyagokból is nyom nélkül eltüntethetjük a kávéfoltot, és ehhez nincs is szükségünk bonyolult eszközökre. A tojás sárgáját keverjük össze egy kis vízzel. Ezzel a keverékkel óvatosan dörzsöljük át az anyagot, majd langyos vízzel mossuk ki a ruhadarabot.

Forrás

Foró: gettyimages