Ezotéria

Üldözik álmában, késik vagy zuhan? Meglepő dologról árulkodik az éjszakája

Sokak szerint semmilyen célt nem szolgálnak, míg mások úgy gondolják, igenis foglalkoznunk kell velük, és értelmezni őket. Most az utóbbiak nyomába eredtünk.

Lehetnek intenzívek, érzelmesek, homályosak, zavarosak vagy akár unalmasak. Egyesek örömteliek, de szomorú események és rémséges képek is felriaszthatnak minket az éjszaka közepén. „Az álmoknak sokkal nagyobb figyelmet kellene szentelnünk, mivel megmutatják a jelenlegi lelkiállapotunkat, az aggodalmainkat, tükrözik a kapcsolatunkat önmagunkkal és a világgal” – vallja az amerikai pszichológus dr. Antonio Zadra. Ezt azzal a ténnyel támasztotta alá egy 2020-as tanulmányában, hogy az első Covid-hullám idején az emberek többsége távolságtartásról, maszk- és védőruházat-viselésről és más, egyéb pandémiás témákról álmodott leggyakrabban. Ez is azt bizonyítja, hogy az álmok szorosan összefüggenek az ébren lévő elménkkel, tehát a legtöbb esetben az életünket reprodukálják.

Az biztos, hogy álmodni jó, ugyanis fejleszti a kreatív gondolkodást, lehetővé teszi, hogy összeszedjük és feldolgozzuk az előző napok során gyűjtött összes információt és emléket. És ami talán a legfontosabb, „segítő kezet nyújt” abban, hogy könnyebben feldolgozhassuk a traumáinkat az alvás biztonságos terében.

Az elméletek szerint az álom:

  • Elrendezi az emlékeket
  • Segít az érzelmek feldolgozásában
  • Megjeleníti a legmélyebb vágyainkat
  • Rávezet a lehetséges veszélyhelyzetek gyakorlati megoldásaira

„Én nem szoktam…”: Dehogynem!

Bár előfordulhat, hogy hasonlót álmodunk valakivel, a jelentése azonban mindenkinél más lesz. Vannak, akik soha nem álmodnak, vagyis csak azt gondolják! Igazság szerint mindenki elkalandozik alvás közben, csupán nem emlékszik rá, ami annak köszönhető, hogy nem ébred fel a REM-szakaszban. Ebben az időszakban a rövid távú memória aktívabb a hosszú távú memóriával szemben, így ébredés után elvesznek az emlékek. Előtte azonban nem árt kicsit mélyebbre ásni abban, hogyan értelmezzük saját álmaink képkockáit.

Mit érzünk?

Figyeljünk az álmainkban feltörő érzésekre, különösen azokra, amelyek erősen hatnak ránk. Nézzük meg, hogyan éljük meg ezeket az intenzív érzelmeket, és reggel, ébredés után azonnal írjuk is le őket. Gondoljuk végig, mi történik az életünkben, ami hasonlóan érint minket, mint az álmunkban ránk törő érzelmek. Ha mondjuk, álmunkban éppen egy vizsga miatt szorongtunk, habár nagyon régen jártunk iskolába, utalhat egy olyan nyugtalanságra, ami a munkával, a munkahelyünkkel van összefüggésben.

Ki van benne?

Az álmunkban szereplő karakterek is fontosak. Ismerjük őket, gyakran megjelennek a képekben? Jól érezzük magunkat vele, vagy állandóan veszekszünk, harcolunk? Ez is sokszor a való életre utal – arra, hogyan viszonyulunk az illetőhöz –, illetve az elfojtásainkra.

Íme, egy példa: Egy családtagunk megkér bennünket álmunkban, hogy parkoljunk le egy autóval, de sehogy sem sikerül. Ha elveszítjük az uralmat a kocsi, a vezetés felett, általában azt jelenti, hogy nem tudjuk oda irányítani az életünket, ahová szeretnénk, ami ebben az esetben nagy eséllyel ahhoz az ismerőshöz köthető. Tehát az álom azt üzeni, hogy annak ellenére igyekszünk a családtag – férj, apa, anya, gyerek stb. – kérését megoldani, hogy az teljesíthetetlen vagy kimondottan nehéz számunkra.

Mikor álmodunk?

A legtöbb felidézett álom a gyors szemmozgás (REM) alvásszakaszában történik. A másodlagos látókéreg – ez alkot képeket a memóriánkból és a képzeletünkből – sokkal aktívabb ilyenkor, mint az alvás más szakaszaiban. A prefrontális kéreg, amely a logikáról és az „öncenzúráról” gondoskodik, jelentősen háttérbe szorul, ahogyan az agy nyelvi területei is.

Segítséggel könnyebb

Sokszor van úgy, hogy mások problémáit gond nélkül sikerül megoldani, míg a sajátunkra nem találunk választ. Pont így van ez az álmokkal is. Próbáljunk meg néhány olyan ismerőssel, bizalmas emberünkkel beszélgetni arról, milyen képek jelentek meg az elmúlt éjszaka. Így kibeszélhetjük magunkat, és megoldást, választ is találhatunk fontos problémákra, kérdésekre.

Mit jelentenek?

  • Zuhanás: Sugallhatja, hogy át kellene gondolnunk egy választást, vagy új irányt keresni az életünk valamelyik területén. Ez a félelem szimbóluma, ami utalhat munkahelyi és szerelmi kudarcra is.
  • Egy új szoba felfedezése: A ház az elménket képviseli. Egy olyan terület megtalálása, amelynek létezéséről nem is tudtunk, azt jelentheti, hogy egy új részünket fedezzük fel – olyan oldalunkat vagy készségünket, amelyről úgy gondoltuk, hogy nem rendelkezünk vele, vagy nem fejlődhetünk benne.
  • Üldözés: Aggodalmat fejez ki, hogy valami vagy valaki veszélyezteti a testi vagy lelki jóllétünket, lehet például, hogy egy határidő vagy egy kapcsolat miatt feszengünk, amelyből ki akarunk lépni. Ez az álom a fulladás érzését is közvetítheti, és fontos az üldöző személye. Talán olyan valaki lohol utánunk, akinek a tulajdonságait nem szeretjük, nehezen viseljük. Ha egy állat van mögöttünk, az utalhat arra, hogy szeretnénk megmenekülni a saját haragunktól, szenvedélyünktől, vagy más erős érzéseinktől. Az ismeretlen ember jelenthet gyerekkori élményt, múltbeli traumát.
  • Késés: A jelentése attól függ, hogy miért késsük le a repülőt, a vonatot vagy a buszt. Nem találjuk a jegyeket, vagy a repülőtérre vezető úton történik valami, ami akadályoz? Ez azt jelentheti, hogy lemaradunk valamiről az életben, mert nem vagyunk elég proaktívak.
  • Foghullás: Bár a régi álmoskönyvek mindig a halállal, betegséggel hozták összefüggésbe, a mai álomfejtők szerint ez arról szól, hogy a jelenben túlzottan foglalkoztat minket, mit gondolnak rólunk mások, illetve hogyan látjuk valójában magunkat. Ez összefügghet egy új diéta követésével vagy az öregedéssel kapcsolatos érzésekkel is – aggódunk a külsőnk, a megjelenésünk miatt.
  • Nyilvános meztelenség: Arra utal, hogy valamit titkolunk a környezetünk elől. Hamisnak érezzük magunkat, vagy tartunk attól, hogy mások felfedezik a hiányosságainkat, a tökéletlenségünket.

Szöveg: Sinkó Edit

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete