Ezotéria

Hétfő segíti a csalókat, péntek a műtéteké: Az északi istenek mágiája és a vikingnaptár segít eligazodni a heti teendőkben

A skandináv hajósok mágikus és jövendőmondó szertartásait elsősorban nők végezték, akiket nagy tisztelet övezett. A hét napjainak egytől egyig megvolt a maga jelentősége: megmutatjuk, mit érdemes tennie az egyes napokon, hogy minden jól sikerüljön.

Az északi hagyomány szerint a hét napjai egy-egy mitológiai alak nevét viselik, és az ő támogatásukhoz, erejükhöz kapcsolódnak. Éppen ezért hitük szerint egyes tevékenységek kifejezetten ajánlottak az adott napokra, míg mások tiltólistára kerültek. Érdemes tenni a naptárukkal egy próbát!

Hétfő: Mani
Kiváló nap építkezések megkezdésére és ingatlannal kapcsolatos ügyek bonyolítására, annak vételével vagy eladásával kapcsolatos tárgyalásokra. Nem alkalmas viszont a hivatalos szerződések aláírására, előfordulhat lopás, csalás – ilyenkor lehetőleg csak szóbeli megállapodásokat kössünk. Állás megpályázására, vizsgára jó időszak, de nagyobb utazásokra lehetőleg ne induljunk. Facsemeték ültetésére és új gyógyszer kipróbálásra is megfelelő nap.

Kedd: Tyr
A költözés, otthonteremtés, lakberendezési tárgyak vásárlása és a névadás ideje. Ilyenkorra érdemes egy személy vagy cég hivatalos nevének kiválasztását időzíteni. A pénzügyi kötelezettségvállalás napja is, amikor banki, biztosítási vagy más pénzzel kapcsolatos ügyeket is intézhetünk. A kedden kidolgozott tervek nagy valószínűséggel megvalósulnak.

Szerda: Odin
Ingerlékenyebbek vagyunk, a türelmünk nem végtelen: olyasmin is felkapjuk a vizet, amin máskor nem. Érdemes elkerülnünk a harcot, a kritizálást, mert nem kerülhetünk ki belőle győztesen: sértünk és sérülünk. Remek nap a művészetek élvezetére, ruhaneműk vásárlására, új ételrecept kipróbálására, a szomszédi és a testvéri kapcsolatok ápolására. A fontosabb hivatalos intéznivalókat is szerdára időzítsük.

Csütörtök: Thor
A legszerencsésebb adásvételek ezen a napon köttetnek. A hirdetések feladásának, a rájuk való válaszadásnak az ideje is most jött el. A spekulációnak, szerencsejátéknak is kedvez a nap. Egészséges önbizalommal rendelkezünk, ezért most kell randevúra, valamint állásinterjúra menni. Aki ezen a napon lesz beteg, sokkal gyorsabban gyógyul. Az ilyenkor kötött házasságok, de még az üzlettársi kapcsolatok is sikeresek és hosszan tartóak lesznek.

Péntek: Frigg
A műtéti beavatkozá­sok jól sikerülnek, a regeneráció is gyorsabb. Pompás nap utazásra és a búcsúszertartások megtartására is, mert könnyebben megy az elengedés. Rossz szokásainktól is megszabadulhatunk, és a korábbi döntéseinket is helyrehozhatjuk. Ragyogó nap a kereskedelemre, főleg a vásárlásra, valamint a szállításra, a földműves munkára, a kertészkedésre. A szerelem, az erotika, az érzékiség, az össze­bújás, valamint az összeköltözés ideje.

Szombat: Laug
A későn kelés, a lustálkodás, a lazítás, a kedvenc dolgainkkal való foglalatoskodás napja a héten. A legjobb időszak arra, hogy szórakozzunk, vagy játszva tanuljunk. Nézhetünk filmeket, olvashatunk könyveket és hallgathatunk olyan előadásokat, amelyek nem kötelezőek, hanem élvezetet nyújtva fejlesztenek. Ilyenkor ne dolgozzunk, csak a kedvteléseinknek hódoljunk! Jöjjünk össze a barátainkkal, a rokonainkkal. Arra azonban ügyeljünk, hogy senkivel ne kerüljünk vitába, mert hosszú ideig fog tartani a veszekedés, és tartós harag is lehet belőle.

Vasárnap: Sol
A hét utolsó napján születő gyerekek Fortuna kegyeltjei, egész életük során élvezhetik a szerencsét. Az anya-fiú, valamint az anyós-meny kapcsolatok ápolására kitűnő ez a nap. Töltekezzünk, és űzzünk számunkra kedves tevékenységeket, hogy felkészüljünk a következő hétre. A nehéz fizikai munkák kerülendők, viszont a szabad levegőn töltött idő testünknek és lelkünknek is energiát ad. Nem sok jó vár viszont a mai napon megkötött házasságokra. Senkinek se ígérjünk ezen a napon semmit, mert nehéz lesz betartani.

A család nyújtotta a legtöbb védelmet

A viking harcosok a 8. és a 11. század között tartották rettegésben Európát. Ismertek voltak normann (északi ember), rusz vagy varég néven is. A viking szó nem egy nemzetet jelölt, hanem inkább egy foglalkozást, mégpedig a kalózkodó tengerészét. A vikingek számára a vérségi kötelék szent és sérthetetlen volt. A család nyújtotta a legtöbb védelmet és támaszt. A nemzetségből való kiközösítés egyet jelentett a hontalansággal, a biztos halállal. Több istenben hittek, sok áldozati helyet és szertartást említenek, ahol a főistennek, Odinnak, a vihar­istennek, Thornak vagy az alsóbbrendű isteneknek áldoztak. A harc közbeni bátor halál dicsőség volt a számukra, s az elhunytat sokszor értékes ékszerekkel, eszközökkel temették el, amelyeknek hasznát vehette a túlvilágon. A kereszténység elterjedése után az északiak egy ideig még tartották a pogány rítusokat is – sokszor titokban.

Rúnák és gyűrűk

Népszerű volt a varjúcsonttal és a diófagallyakkal végzett jóslás. Az utóbbinál elfűrészelt ágakra előbb sigillumnak, később rúnáknak nevezett, sajátos jeleket véstek. Találomra szétterítették őket egy fehér abroszon, és ebből olvasták ki a jövőt. Elterjedt szokás volt a mágikus hatalommal felruházott gyűrűk viselése is. Ezekről úgy hitték, hogy segítségükkel könnyebben elérhetik a céljukat, és védelmet nyújtanak a balszerencse, a veszteségek ellen. De jövendőmondásra is használták őket.

Tények és tévhitek

  • A vikingek valójában nem viseltek kétszarvú sisakot: ezt feltételezhetően az első Wagner-operák jelmeztervezője vitte be a köztudatba.
  • Nem igaz, hogy ápolatlan barbárok voltak. Tisztálkodtak, sőt többet törődtek a külsejükkel, mint a korabeli Európa lakói.
  • Az ágyaik végét díszítő ijesztő állatfigurák abban segítettek, hogy elriasszák az ártó szellemeket.
  • A sebesült harcost hagymával készült főzettel etették, és ha nem érezték a hagyma szagát a hasi seb körül, reményt láttak a felépülésére.

Szöveg: Izing Klára

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete