Ezotéria

Titkos társaságok titkos tanai: mit tudtak a mágusok és hogyan szerezhető vissza az ősi tudás?

Híres tudósok, államférfiak tartoztak a köreikbe. Tényleg alakítják a történelmet ezoterikus praktikákkal, vagy ezek csupán legendák?
ezotéria illuminati illuminátusok szabadkőműves

A hatalom birtokosai? – Illuminátusok

Az illuminátusok Dan Brown Angyalok és démonok című regényével kerültek újra a figyelem középpontjába. A rend történetével foglalkozók szerint azonban a történetben jó néhány kitaláció és összeesküvés-elmélet kapott helyet. A rendet 1776. május 1-jén alapította egy Adam Weishaupt nevű filozófus Bajorországban, ám 1785-ben már be is tiltották a működését, és azóta hivatalosan nem létezik. Főbb elképzeléseik szerint nincs szükség ember ember fölött gyakorolt hatalmára, viszont szigorú erkölcsi normák között kell élni. Fénykorában 2000 főt is tudhatott a soraiban, ám egyházi nyomásra beszüntették.

Vannak azonban, akik úgy gondolják, titokban a mai napig léteznek az illuminátusok, akiknek része volt a történelem legfontosabb eseményeiben — például a francia forradalom kitörésében, vagy éppen a világháborúk végső kimenetelében —, és óriási politikai és pénzügyi hatalom összpontosul a kezükben. Néhányan egyenesen azt állítják, hogy az illuminátusok valójában 13 családból kerülnek ki, akik között ott vannak Kennyedyék, az Onassisok és a Rotschildok is. A legismertebb szimbólumok, amelyet a rendhez kötnek, a mindent látó szem, amely az 1 dolláros bankjegyen is látható, a piramis, a 23-as szám és az ambigrammák, azaz a több irányból olvasható szövegek, grafikai alakzatok.

 Mágusok egymás közt – Az Arany Hajnal Rend

Két szabadkőműves alapította meg az 1800-as évek végén, és sikerét éppen abban látták, hogy több titkos rend tanait egyesítette magában. Ők felvállaltan mágikus tudást adnak át egymásnak, sőt, ranglétrájukon is az elsajátított ezoterikus tudás alapján lehetett feljebb jutni. Azt állították, hogy képesek felvenni a kapcsolatot a láthatatlan világgal, és bevonni őket varázslataikba.

 Aggastyán a barlangban – Rózsakeresztesek

A rózsakeresztes rend ugyan az ókori Egyiptomból származtatja magát, a dokumentumok szerint azonban az 1600-as évek végén alapították, a rend alapjait pedig Christian Rosencreutz tette le, aki egzotikus utazásai során tett szert spirituális tudásra. A rózsakeresztesek nevét is az ő vezetéknevéből vezetik le.

Egyes elképzelések szerint a rózsakeresztesek valójában az egykori templomos lovagok utódai, akik arra esküdtek fel, hogy mindenféle ellenszolgáltatás nélkül gyógyítanak, és megőrzik titkos tudásukat. Rosencreutz korában egyébként kizárólag tudósok voltak a tagok között.

Hozzá kötődik egy hátborzongató történet. Rosencreutz élete végén elvonult egy London melletti barlangba, hogy könyvet írjon, csupán egyik rokona tartott vele. Megállapodtak, hogy az alapító halála után az unokaöccse befalazza a barlangot. Később egy paraszt véletlenül rátalált az üreg bejáratára, majd a mélyén észrevett egy lámpást és egy mellette üldögélő idős férfit. Ám amikor közelebb lépett, az öregember rácsapott a lámpára, és hirtelen sötétség lett. Amikor újra lámpát gyújtottak, már csak egy sírt találtak és iratokat. Rosencreutz akkor már 120 éve halott volt, és így találtak rá a nyughelyére és szellemi hagyatéka egy részére.

Érdekes, hogy az Isteni színjáték szerzője, Dante Alighieri is a rózsakeresztesek sorába tartozott, de Goethe is átesett rózsakeresztes beavatáson.

Kinyitották a kapukat – Szabadkőművesek

Többen úgy tartják, a különböző titkos társaságok között van átfedés. Állítólag az illuminátusok soraiban is voltak szabadkőművesek és fordítva. A szabadkőműves páholyok működése azonban olyannyira nem titkos már, hogy a 2010-es években történészeknek adtak lehetőséget, hogy tanulmányozzák szabályaikat, és egy tanulmányt is megjelentettek erről. Ennek éppen az volt a magyarázata, hogy szerették volna elfeledtetni azt a sok legendát és rémhírt, ami körüllengte őket az 1700-as években történt megalakulásuk óta. A legszélsőségesebb elképzelések szerint, a szabadkőműveseket valójában űrlények irányítják, akik uralni akarják a Földet. De arról is legendák keringtek, hogy már az egyiptomi piramisokat vagy éppen Noé bárkáját is szabadkőművesek építették. Valójában a tagok a XVIII. századtól felvilágosult és humanista eszméket követnek, és valamennyien vallásosak. Azt azonban, hogy mely istenben hisznek, nem határozták meg a szabadkőműveseknek.

Egy-egy páholy tagja volt többek között Washington elnök, Mozart, Kosztolányi Dezső és Ady Endre is.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete