Konyha

Túrógombóc-torta

A születésnapokat szinte minden családban finom ebéddel ünneplik. Mi pedig egy meglepetés születésnapi ebéddel adunk ötleteket ehhez.

Hozzávalók a 8 szeletes piskótához:

  • 4 db M-es tojás
  • 8 dkg porcukor
  • 10 dkg liszt
  • 3 dkg búzadara

a krémhez:

  • 40 dkg túró
  • 4 dl tejföl
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 dkg cukor
  • 1 tasak főzés nélküli zselatinfix

a gombócokhoz:

  • 25 dkg túró
  • 10 dkg búzadara
  • 1 tojás
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • olaj

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A piskótához az egész tojásokat elektromos habverővel habosra verjük a porcukorral együtt, míg kifehéredik és habos nem lesz. Hozzászitáljuk a lisztet, beletesszük a búzadarát, és óvatosan elkeverjük. 18-20 cm-es, kivajazott, lisztezett, vagy szilikonos tortaformába öntjük a tésztát, és kb. 30-35 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. A túrókrémhez elektromos habverővel elkeverjük a túrót a tejföllel, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a cukrot, és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a zselatinfixet.

A gombócokhoz az enyhén áttört túrót elkeverjük a búzadarával, a tojás sárgájával. Adunk hozzá csipetnyi sót, és hozzákeverjük a habnak felvert fehérjét. 30 percig hagyjuk állni a masszát. Vizes kézzel 10-12 kis gombócot formázunk, lobogó, sós vízben kifőzzük őket. Leszűrjük, és aranybarnára pirított zsemlemorzsában megforgatjuk. A maradék morzsát félretesszük. A kihűlt tortát 3 részre vágjuk, a tortaformába visszahelyezve megtöltjük a túrókrémmel, a tetejére is krém kerüljön. Minimum 3 órára hűtőszekrénybe tesszük. Kivesszük a formából, a tetejét megszórjuk zsemlemorzsával, és a mini gombócokkal díszítjük. A szeleteket édesített tejfölszósszal locsolhatjuk meg tálaláskor.

450 kcal/szelet, 47 g szénhidrát/szelet

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete