Bazsalikomos, lime-os málnadzsem
Hozzávalók 4 kis üveghez:
- 1,5 kg málna
- 50 dkg 3:1-ben befőzőcukor
- 1 db lime
- 1 kis csokor bazsalikom
Elkészítés:
- A málnaszemeket alaposan átmossuk, leszűrjük, villával kissé megtörjük, hozzákeverjük a befőzőcukrot és a lime kifacsart levét.
- Forralva, kevergetve 15 perc alatt pépesre főzzük a dzsemet.
- Nagyobb lyukú szűrőn átpasszírozzuk, beletesszük a finomra vágott bazsalikomot, majd újra felforraljuk, és előkészített üvegekbe töltjük.
- Lezárjuk, az üvegeket a tetejükre fordítjuk, és hagyjuk lassan kihűlni.
Vaníliás őszibaracklekvár
Hozzávalók 4 kis üveghez:
- 2,5 kg érett, leveses őszibarack
- 50 dkg cukor
- 1 rúd vanília vagy 5 zacskó vaníliás cukor
- 1 db citrom
Elkészítés:
- Az őszibarackokat meghámozzuk, a magházukat eltávolítjuk, a gyümölcshúst apróra felkockázzuk.
- Lábosba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliarudat vagy vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját, kifacsart levét.
- Folyamatosan kevergetve, lángelosztón pépesre főzzük, sűrűre forraljuk, majd forrón az előkészített, fertőtlenített üvegekbe töltjük.
- Lezárjuk, tetejükre fordítjuk, és száraz dunsztba téve hagyjuk lassan kihűlni.
Vegyes ribizlidzsem
Hozzávalók 3 kis üveghez:
- 1 kg piros és fekete ribizli vegyesen
- 35 dkg cukor
- 1 zacskó 3:1 dzsemfix
Elkészítés:
- A leszemezett, megmosott, lecsöpögtetett ribizliszemeket villával megtörjük, lábosba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és 1 dl vizet.
- Felforraljuk a gyümölcsöt, és pépesre főzzük. Ha zavar a mag, nagy lyukú szűrőn átpasszírozzuk.
- Hozzáadjuk a dzsemfixet, további 3 percig forraljuk. Forrón az előkészített üvegekbe töltjük, lezárjuk, tetejükre fordítjuk, és hagyjuk lassan kihűlni.
Fahéjas nyárialma-lekvár
Hozzávalók 4 db félliteres üveghez:
- 4 kg nyári alma
- 1 db biocitrom
- 3 rúd fahéj
- 50 dkg kristálycukor
Elkészítés:
- A megmosott almákat feldaraboljuk, a magházukat és a hibás részeket kivágjuk.
- Nagy fazékba tesszük az almakockákat, hozzáadjuk a vékony karikákra vágott bio citromot, a fahéjrudakat, és beleszórjuk a cukrot.
- Lassú tűzön kb. 1,5 óra alatt, időnként kevergetve sűrű pépesre főzzük. Előkészített, forrázott üvegekbe töltjük, majd szárazdunsztban hagyjuk teljesen kihűlni.
Tipp:
A nyári alma nagyon jó alapanyag vegyes lekvárok készítéséhez. Semleges az íze, magas a pektintartalma, nagyon jól lehet vele lekvárt „szaporítani”, lekváralapot készíteni belőle. Keverhetjük őszibarackkal, sárgabarackkal, bogyós gyümölcsökkel.
Sárgabarack édesítőszerrel
Hozzávalók 4 kis üveghez:
- 2,5 kg sárgabarack
- 1 db citrom leve és lereszelt héja
- 20 dkg nyírfacukor
- 1 dkg pektin
Elkészítés:
- A kimagozott kajszibarackot apróra vágjuk, lábosba tesszük, hozzáadjuk a citrom levét és lereszelt héját.
- Felforraljuk, és kevergetve pépesre főzzük, majd simára turmixoljuk.
- Hozzáadjuk a nyírfacukorral elkevert pektint, és további 5 percig forraljuk. Még forrón az előkészített, fertőtlenített üvegekbe töltjük, lezárjuk, tetejükre fordítjuk, és száraz dunsztba téve hagyjuk lassan kihűlni.
Kép és szöveg: Vrábel Kriszta