Halpaprikás túrós csuszával
Hozzávalók:
- 10 dkg sós szalonna
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 evőkanál őrölt pirospaprika
- 6-8 db lecsópaprika
- 2-3 nagyobb szem paradicsom
- 70 dkg afrikai harcsafilé
- 2 gerezd fokhagyma
- só, frissen őrölt bors
- a csuszához:
- 50 dkg túró
- 2 dl tejföl
- 15 dkg füstölt szalonna
- 40 dkg csuszatészta vagy fodros nagykocka
- só, frissen őrölt bors, olaj
Elkészítés:
- Az apróra kockázott szalonnát zsírjára sütjük, puhára dinszteljük rajta a felaprított vöröshagymát. Beletesszük a fűszerpaprikát, majd a felkarikázott paprikákat, a feldarabolt paradicsomot, a zúzott fokhagymát. Öntünk alá 1 dl vizet, sózzuk, borsozzuk, és lefedve összefőzzük a lecsót.
- Közben a harcsát megmossuk, szárazra töröljük, nagyobb kockákra vágjuk, besózzuk. Ha a lecsó elkészült, beletesszük a harcsakockákat, és lefedve 10 perc alatt készre főzzük a halat.
- A túrót villával alaposan áttörjük, elkeverjük a tejföllel, és megsózzuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk, és zsírjára sütjük.
- Tálalás előtt forrásban lévő sós vízben pár perc alatt kifőzzük a tésztát, leszűrjük, összekeverjük a túróval, a pirított szalonnával, és a halpaprikással tálaljuk.
Pásztortarhonya gazdagon
Hozzávalók:
- 20 dkg füstölt húsos szalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 25 dkg tarhonya
- 25 dkg sertéscomb
- 1 szál füstölt kolbász
- 1 evőkanál őrölt pirospaprika
- 2 db tv-paprika
- 1 szem paradicsom
- 50 dkg krumpli
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
Elkészítés:
- A kis kockákra vágott húsos szalonnát a finomra aprított hagymával együtt kevergetve zsírjára sütjük, beleszórjuk a tarhonyát, a felkockázott sertéscombot, a felkarikázott füstölt kolbászt, és jól átpirítjuk.
- Belekeverjük az őrölt pirospaprikát, a felkarikázott tv-paprikát, és a hámozott, darabolt paradicsomot.
- Hozzáadjuk a hámozott, felkockázott krumplit, a zúzott fokhagymát, majd felöntjük kb. 7-8 dl vízzel.
- Sózzuk, borsozzuk, és fakanállal folyamatosan kevergetve, a vizet mindig pótolva kb. 1 óra alatt készre főzzük a pásztortarhonyát.
Babos, lecsós sertésragu
Hozzávalók:
- 10 dkg szalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál őrölt pirospaprika
- 50 dkg sertéscomb
- 80 dkg lecsópaprika
- 2-3 szem paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 35 dkg fejtett bab
- só, bors
Hozzávalók:
- A szalonnát kockákra vágjuk, a bográcsban zsírjára sütjük, és megdinszteljük rajta a felaprított hagymát.
- Belekeverjük a pirospaprikát. A sertéshúst felkockázzuk, és folyamatosan kevergetve átfuttatjuk a zsíron.
- Hozzáadjuk a karikákra vágott paprikát, a meghámozott, feldarabolt paradicsomot és a zúzott fokhagymagerezdeket, majd végül a fejtett babot.
- Felöntjük 2 dl vízzel, lassú tűzön, kevergetve 1,5 óra alatt készre főzzük a ragut. Közben folyamatosan pótoljuk rajta a vizet, végül sóval, borssal fűszerezzük a ragut.
Tárkonyos-tejfölös lucskos káposzta
Hozzávalók:
- 2 evőkanál zsír
- 1 fej vöröshagyma
- 50 dkg sertéshús
- 20 dkg füstölt hús (pl. tarja)
- 2 evőkanál szárított tárkony
- só, bors
- 2 dl száraz fehérbor
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 dkg fejes édeskáposzta
- 50 dkg vecsési savanyú káposzta
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt
Hozzávalók:
- A zsíron finomra dinszteljük a felkockázott vöröshagymát. Hozzáadjuk a kockára vágott sertéshúst, a füstölt tarját, és egyenletesen megszórjuk a tárkonnyal.
- Megpirítjuk a húsokat, közben sóval, borssal ízesítjük, majd felöntjük a borral, és beletesszük a zúzott fokhagymát. 10 percig pároljuk.
- Közben a fejes káposztát vékonyan felszeleteljük, és a savanyú káposztával együtt a fővő húsokhoz adjuk. Öntünk alá 2-2,5 dl vizet, és lefedve 1,5 órán át puhítjuk.
- Amint a húsok megfőttek, a tejfölt elkeverjük a liszttel, behabarjuk vele a káposztát, majd azonnal tálaljuk.
Recept és fotó: Vrábel Kriszta