Konyha

Négy kihagyhatatlan bográcskaja: a halpaprikástól a babos sertésraguig

A szabadban készült, jellegzetesen füstös illatú és ízvilágú fogásoknak széles a választéka: a babos lecsó, a slambuc, a halpaprikás mind főhetnek tésztával, tarhonyával. És a közös bográcsozás a családot is összehozza.

Halpaprikás túrós csuszával

Hozzávalók:

  • 10 dkg sós szalonna
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 6-8 db lecsópaprika
  • 2-3 nagyobb szem paradicsom
  • 70 dkg afrikai harcsafilé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, frissen őrölt bors
  • a csuszához:
  • 50 dkg túró
  • 2 dl tejföl
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 40 dkg csuszatészta vagy fodros nagykocka
  • só, frissen őrölt bors, olaj

Elkészítés:

  1. Az apróra kockázott szalonnát zsírjára sütjük, puhára dinszteljük rajta a felaprított vöröshagymát. Beletesszük a fűszerpaprikát, majd a felkarikázott paprikákat, a feldarabolt paradicsomot, a zúzott fokhagymát. Öntünk alá 1 dl vizet, sózzuk, borsozzuk, és lefedve összefőzzük a lecsót.
  2. Közben a harcsát megmossuk, szárazra töröljük, nagyobb kockákra vágjuk, besózzuk. Ha a lecsó elkészült, beletesszük a harcsakockákat, és lefedve 10 perc alatt készre főzzük a halat.
  3. A túrót villával alaposan áttörjük, elkeverjük a tejföllel, és megsózzuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk, és zsírjára sütjük.
  4. Tálalás előtt forrásban lévő sós vízben pár perc alatt kifőzzük a tésztát, leszűrjük, összekeverjük a túróval, a pirított szalonnával, és a halpaprikással tálaljuk.

Pásztortarhonya gazdagon

Hozzávalók:

  • 20 dkg füstölt húsos szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 25 dkg tarhonya
  • 25 dkg sertéscomb
  • 1 szál füstölt kolbász
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 2 db tv-paprika
  • 1 szem paradicsom
  • 50 dkg krumpli
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors
Meglepetés 2022/30.

Elkészítés:

  1. A kis kockákra vágott húsos szalonnát a finomra aprított hagymával együtt kevergetve zsírjára sütjük, beleszórjuk a tarhonyát, a felkockázott sertéscombot, a felkarikázott füstölt kolbászt, és jól átpirítjuk.
  2. Belekeverjük az őrölt pirospaprikát, a felkarikázott tv-paprikát, és a hámozott, darabolt paradicsomot.
  3. Hozzáadjuk a hámozott, felkockázott krumplit, a zúzott fokhagymát, majd felöntjük kb. 7-8 dl vízzel.
  4. Sózzuk, borsozzuk, és fakanállal folyamatosan kevergetve, a vizet mindig pótolva kb. 1 óra alatt készre főzzük a pásztortarhonyát.

Babos, lecsós sertésragu

Hozzávalók:

  • 10 dkg szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 50 dkg sertéscomb
  • 80 dkg lecsópaprika
  • 2-3 szem paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 35 dkg fejtett bab
  • só, bors
Meglepetés 2022/30.

Hozzávalók:

  1. A szalonnát kockákra vágjuk, a bográcsban zsírjára sütjük, és megdinszteljük rajta a felaprított hagymát.
  2. Belekeverjük a pirospaprikát. A sertéshúst felkockázzuk, és folyamatosan kevergetve átfuttatjuk a zsíron.
  3. Hozzáadjuk a karikákra vágott paprikát, a meghámozott, feldarabolt paradicsomot és a zúzott fokhagymagerezdeket, majd végül a fejtett babot.
  4. Felöntjük 2 dl vízzel, lassú tűzön, ke­vergetve 1,5 óra alatt készre főzzük a ragut. Közben folyamatosan pótoljuk rajta a vizet, végül sóval, borssal fűszerezzük a ragut.

Tárkonyos-tejfölös lucskos káposzta

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál zsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 50 dkg sertéshús
  • 20 dkg füstölt hús (pl. tarja)
  • 2 evőkanál szárított tárkony
  • só, bors
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg fejes édeskáposzta
  • 50 dkg vecsési savanyú káposzta
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt
Meglepetés 2022/30.

Hozzávalók:

  1. A zsíron finomra dinsztel­jük a felkockázott vöröshagymát. Hozzáadjuk a koc­kára vágott sertéshúst, a füs­tölt tarját, és egyenletesen megszórjuk a tárkonnyal.
  2. Megpirítjuk a húsokat, közben sóval, borssal ízesítjük, majd felöntjük a borral, és beletesszük a zúzott fokhagymát. 10 percig pároljuk.
  3. Közben a fejes káposztát vékonyan felszeleteljük, és a savanyú káposztával együtt a fővő húsokhoz adjuk. Öntünk alá 2-2,5 dl vizet, és lefedve 1,5 órán át puhítjuk.
  4. Amint a húsok megfőttek, a tejfölt elkeverjük a liszttel, behabarjuk vele a káposztát, majd azonnal tálaljuk.

Recept és fotó: Vrábel Kriszta