Konyha

Kiadós csülökcsodák: lecsóval és rozmaringgal is isteni ez az alulbecsült alapanyag

A sertés alsó lábszára nem a diétás konyha kedvence, de nagyon finomakat főzhetünk belőle, ami a hideg időben még jobban esik.

Gombás-zöldséges lecsó füstölt csülökkel

Hozzávalók:

  • 20 dkg csiperke-gomba
  • 20 dkg cukkini
  • 20 dkg padlizsán
  • 4-5 tv-paprika
  • 1 kápiapaprika
  • 20 dkg paradicsom
  • 1 nagy fej vörös-hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg füstölt csülök
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • só, bors, olívaolaj vagy zsír

Elkészítés:

  1. A zöldségeket előkészítjük: a gombát, a cukkinit, a padlizsánt, a paprikát és a paradicsomot megmossuk, feldaraboljuk. A füstölt csülköt felkockázzuk, zsiradékon átpirítjuk a finomra kockázott hagymával együtt.
  2. Beletesszük a pirospaprikát, és lepirítjuk. Majd hozzáadjuk a zöldségeket, a zúzott fokhagymát és kb. 1 dl vizet. Megsózzuk, megborsozzuk, és lefedve készre főzzük a lecsót.

Fehérboros rozmaringos csülök

Hozzávalók:

  • 1 kg csülökhús, kicsontozva, nagyobb darabokra vágva
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 1 kg burgonya
  • só, bors
  • 1 csokor friss rozmaring
  • 4 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

  1. A megmosott, szárazra törölt csülökhúst megsózzuk, megborsozzuk. 1 evőkanál olívaolajjal kikent tűzálló tálba tesszük, ráöntjük a fehérbort, elkeverünk benne 3 gerezd zúzott fokhagymát. Alufóliával lefedve 230 fokos sütőben 1 órán át sütjük.
  2. Közben a burgonyát meghámozzuk, cikkekre vágjuk, megsózzuk, rácsepegtetünk 3 evőkanál olívaolajat. Levesszük az alufóliát a csülökről, köré szórjuk a burgonyát, a rozmaring­ágacskákat, a maradék, felszeletelt fokhagymát, és fedés nélkül 40-45 perc alatt teljesen készre sütjük.

Képek és szöveg: Vrábel Kriszta