Gombás-zöldséges lecsó füstölt csülökkel
Hozzávalók:
- 20 dkg csiperke-gomba
- 20 dkg cukkini
- 20 dkg padlizsán
- 4-5 tv-paprika
- 1 kápiapaprika
- 20 dkg paradicsom
- 1 nagy fej vörös-hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 40 dkg füstölt csülök
- 1 evőkanál őrölt pirospaprika
- só, bors, olívaolaj vagy zsír
Elkészítés:
- A zöldségeket előkészítjük: a gombát, a cukkinit, a padlizsánt, a paprikát és a paradicsomot megmossuk, feldaraboljuk. A füstölt csülköt felkockázzuk, zsiradékon átpirítjuk a finomra kockázott hagymával együtt.
- Beletesszük a pirospaprikát, és lepirítjuk. Majd hozzáadjuk a zöldségeket, a zúzott fokhagymát és kb. 1 dl vizet. Megsózzuk, megborsozzuk, és lefedve készre főzzük a lecsót.
Fehérboros rozmaringos csülök
Hozzávalók:
- 1 kg csülökhús, kicsontozva, nagyobb darabokra vágva
- 2 dl száraz fehérbor
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 1 kg burgonya
- só, bors
- 1 csokor friss rozmaring
- 4 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
- A megmosott, szárazra törölt csülökhúst megsózzuk, megborsozzuk. 1 evőkanál olívaolajjal kikent tűzálló tálba tesszük, ráöntjük a fehérbort, elkeverünk benne 3 gerezd zúzott fokhagymát. Alufóliával lefedve 230 fokos sütőben 1 órán át sütjük.
- Közben a burgonyát meghámozzuk, cikkekre vágjuk, megsózzuk, rácsepegtetünk 3 evőkanál olívaolajat. Levesszük az alufóliát a csülökről, köré szórjuk a burgonyát, a rozmaringágacskákat, a maradék, felszeletelt fokhagymát, és fedés nélkül 40-45 perc alatt teljesen készre sütjük.
Képek és szöveg: Vrábel Kriszta