Csavart fánk
Hozzávalók 20 darabhoz:
• 2,5 dkg friss élesztő
• 2 evőkanál porcukor
• kb. 3 dl tej
• 50 dkg liszt
• csipet só
• 2 db tojás
• 5 dkg vaj
• napraforgóolaj
a sütéshez
• porcukor és lekvár a tálaláshoz
Elkészítés:
1. Az élesztőt a porcukorral együtt a langyos tejben elkeverjük. A lisztbe belevegyítjük a sót, hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojásokat, a vajat. Lágy tésztát gyúrunk belőle, simára dagasztjuk, majd a duplájára hagyjuk kelni.
2. A tésztát 20 részre osztjuk, majd lisztezett felületen kb. 35 cm hosszú rudakat sodrunk belőle. Kettéhajtjuk őket, majd sodorva megformázzuk a fánkokat. Lisztezett deszkára helyezzük, és konyharuhával letakarva 40 percig újrakelesztjük őket. Minél tovább kel, annál könnyebb lesz a tészta.
3. Közepesen forró, bő olajban kb. 1,5-2 perc alatt kisütjük a fánkok mindkét oldalát. Konyhai papírtörlőre szedjük. Porcukorral megszórva, lekvárral kínáljuk.
Fotó: Vrábel Kriszta