Konyha

Miért bogyó a banán, ki találta fel a fagyit? 6+1 élelmiszertény, amit a rutinos háziasszonyok sem tudtak

Időről időre az asztalunkra kerülnek, de attól még nem biztos, hogy mindent tudunk róluk. Fogadjunk, hogy a rutinos háziasszonyoknak is sikerül most újat mondanunk!

1. A banán valójában bogyó

Az édes finomság a köznyelvvel ellentétben nem gyümölcs, hanem bogyó. Sőt, nem a banán az egyetlen olyan étel, amely a bogyós besorolás alá tartozik botanikailag. Ugyanez igaz a görögdinnyére, az avokádóra, a padlizsánra és a paradicsomra is, mivel mindegyik húsos belsővel, illetve egy vagy több maggal rendelkezik.

2. A lasagne görög étel

A több réteg tészta között megbújó szaftos húsos ebéd az olaszok egyik legkedveltebb fogása, ám valójában az ókori Görögországból származik, és a római hódítók útján jutott el Itáliába. Így akármilyen hihetetlen, nem olasz eredetű ételről beszélünk.

3. A mazsola remek teljesítményfokozó

Az energiaszeletek javítják a sportteljesítményt, de létezik olcsóbb alternatíva is. A mazsola az anyatermészet ajándéka edzéshez, mert szénhidrát- és glükóztartalmának köszönhetően gyors energiaforráshoz juttatja a szervezetet. Egy friss tanulmány szerint a mazsola és az víz együttese ugyanúgy fokozza a futási teljesítményt, mint a jóval drágább energiaszeletek.

4. Ettől függ a tojás színe

Bár sokan azt hiszik, hogy a tojáshéj színét a baromfi táplálkozási szokásai befolyásolják, valójában a tojást tojó tyúk fajtáját jelzi. Színük a hófehértől a sötétbarnáig terjed, de például a marans tyúkfajta vörösesbarna színű tojást ad, míg az araucana fajtáké egészen egyedi, kékeszöld színezetű. Érdekesség még, hogy ezer tojásból mindössze egynek lesz két sárgája, ami ugyanolyan biztonsággal fogyasztható, mint a szokványos egyszikűek.

5. Nem a narancsban van a legtöbb C-vitamin

Elképesztő, de egy csésze méretű brokkoli 81 milligramm C-vitamint tartalmaz – nagyjából 18 milligrammal többet, mint egy narancs. Sőt, ugyanennyi brokkoliban 3 gramm fehérje, 2,5 gramm rost is van, és 31 kalóriát biztosít a szervezet számára. Az élénkzöld zöldség Ázsiában és a Földközi-tenger partjain őshonos, és nálunk is egyre népszerűbb.

6. A szőlő nagy része borként végzi

Tudta, hogy a szőlőnek csak a 12 százalékát fogyasztjuk el frissen, a többiből bor készül? A szőlő sokféle vitamint és ásványi anyagot rejt, de az összes fajta közül a Concord (magyar népi nevén kurmin vagy kormin) tartalmaz a legnagyobb arányban polifenolokat, amelyek antioxidánsként működnek, és képesek mérsékelni a daganatos sejtek osztódási ütemét. Ebből a fajtából főként lekvárt és gyümölcslevet készítenek.

+1. A fagyi múltja

A hűs desszert eredete legalább az i. e. 2. századra nyúlik vissza. Állítólag számos korabeli uralkodó, köztük Nagy Sándor és Nero Clau­dius Caesar is rajongott a mézzel vagy gyümölcslevekkel ízesített hóért. A fagylaltot Marco Polo ismertette meg Európával, aki a Közel-Keletről egy sorbetrecepttel tért haza, amelyből a 16. században fejlesztették ki a ma ismert hűs desszertet.

Fotó: pexels.com

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete