Konyha

Holland bitterballen krémsajtos burgonyapürével – Recept

Holland bitterballen krémsajtos burgonyapürével

Hozzávalók:yap

• 10 dkg vaj
• 15 dkg liszt
• 5 dl húsleves
• 40 dkg főtt (levesben)marhahús
• 10 dkg főtt, füstölt sonka
• frissen őrölt bors
• só, szerecsendió
• 1 fej vöröshagyma
• liszt
• zsemlemorzsa
• 2 db tojás a panírozáshoz
• olaj a sütéshez
a krumplipüréhez:
• 1 kg burgonya
• 1,5 dl tej
• 15 dkg tejszínes natúr krémsajt
• só, bors

1. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, átforgatjuk rajta, majd fokozatosan felöntjük a húslevessel. A besamelhez hasonlóan főzzük, amíg sűrű masszát kapunk. Hozzákeverjük a ledarált főtt marhahúst és a ledarált főtt sonkát. Sóval, borssal, reszelt vöröshagymával, szerecsendióval ízesítjük.
2. A masszát pihentetjük, majd gombócokat formázunk belőle. Ezeket először a lisztben, majd a felvert, sózott tojásban, végül a zsemlemorzsában megforgatjuk, és forró olajban ropogósra sütjük.
3. A krumplit sós vízben megfőzzük, leszűrjük. Hozzáadjuk a tejet, pürésítjük, hozzákeverjük a krémsajtot, sózzuk, borsozzuk, és a húsgombócokkal tálaljuk.

Fotó: Vrábel Kriszta