Konyha

Ági jelenti a piacról: megjelent az első sütőtök, a narancssárgák helyét átveszik a lilák

Tavaly ilyenkor már fűtenünk kellett, idén viszont az elmúlt hetekben épp csak megszelídült a nyárias forróság. Ez jól látszik a piacok választékán is, ahol együtt vannak jelen a két évszak jellegzetes terményei.

Megjelent a sütőtök

Még sok minden a régi. Tele minden barackkal (kb. 1000-2000 Ft), paprikával (kb. 5-600 Ft), paradicsommal (300-1200 Ft), sőt dinnyével. Ez utóbbi különösen olcsó most, használjuk ki, hogy a görögdinnye kilója 300-500 Ft. A sárgadinnye ára kicsivel magasabb, de szinte biztos, hogy mindkettőnek nagy a cukortartalma, tehát finom, édes. A sárgabarack lassan teljesen eltűnik, már csak néhány helyen látni. A sárgák helyett jönnek a „lilák”: a padlizsánnak most van a szezonja, ezekben a hetekben igazán ízletes. A szeder még mindig elég drága, az áfonya ára viszont egészen elfogadható, kilónként 3000 forint körül jár. Érdemes egyszerre nagyobb adagot megvenni, kiporciózni és lefagyasztani, hacsak be nem habzsoljuk egy helyben. A málnahabzsolásról viszont sajnos lemondhatunk, semennyit sem csökkent az ára. Úgy tűnik, nem bírja a felmelegedő éghajlatot. Az őszi sárgák között azonban már ott pompázik az idei első sütőtök, kb. 600 Ft kilója.

Szőlődömping

Az ősznek mindig a szőlő a sztárja, és ez most sincs másként. Halmokban áll a pölöskei muskotály, az édes magyar, a hamburgi muskotály, mely neve ellenére igazi magyar fajta, az Othello, a saszla, a Szőlőskertek királynője nagyjából 1500-1900 forint körüli áron kapható. Sajnos a cukorbetegek a jelentős cukortartalma miatt csak korlátozottan fogyaszthatják. Bár a legtöbbször desszertként csipegetünk el egy-egy fürtöt, jobb inkább az étkezések előtt enni, másként a benne lévő cukor megerjed a gyomorban, és nem tesz jót az emésztésnek. Desszertként együnk inkább almát (a Gála ugyan 950 Ft is lehet, de a nyári alma ára 650 Ft körül mozog) vagy körtét (újdonság a Vilmos körte), mert most mindkettő bőven kapható. Isteni almás pitét is süthetünk, a körtével pedig sajtos (camembert-es vagy kéksajtos), diós salátákat, süteményeket gazdagíthatunk.

Szilvák és más újdonságok

A lilák sora a szilvákkal folytatódik, megjelent a kicsi besztercei és a nagyobb debreceni muskotály is, amelynek a héja sötétlila, a húsa sárga, lédús, magvaváló. Akinek a szilva nem a kedvence, kipróbálhatja a ringlót. Már hetekkel ezelőtt is jelen volt a piacon, de most igazán jó az ára, 300-400 forint kilója. A ringló rendszeresen és bőven terem, augusztus közepén érik. Gyümölcse magvaváló, nagy, gömb alakú. Héja hamvas, húsa zöldessárga, lédús, édes. Mind a szilvából, mind a ringlóból csodás gyümölcsös pitéket süthetünk, de lekvárnak is finomak. Ugyancsak újdonság a piacon a lila füge. Kicsit a jövőt vetíti előre: régen nem volt jellegzetes piaci áru, de a mediterrán éghajlat hazai megjelenésével valószínűleg egyre gyakoribb lesz. 3000 forint kilója, az élelmesebb árusok 20 dekás dobozokban kínálják 1000 Ft-ért. Lehet már látni gránátalmát is, kipróbálhatjuk salátákhoz, sütikhez.

Könnyű káposzta

Néha csak hatalmasra nőtt káposztafejeket kapunk a piacon (most 480 Ft kilója), és nehéz kitalálni, mit kezdjünk a maradékkal. Főzzünk káposztafőzeléket! Bár a paradicsomos káposzta sokunknak volt napközisként rossz emlék, de a tejfölös (joghurtos), kapros káposztafőzelék igazi könnyű, üdítő étel a melegebb őszi napokra, amelyhez fasírtgolyókat, tükörtojást is kínálhatunk.

A cikkben szereplő árak a lap szerkesztésekor érvényes állapotot tükrözik.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete