Konyha

Apró trükkök, nagy megtakarítás: így fogja meg a kosztpénzt, hogy több jusson a terített asztalra

A mai árak mellett még a gyakorlott és tudatos háziasszonyoknak is jól jönnek azok az ötletek, amelyek segítségével spórolhat a konyhában. Egy-két változtatás is súlyos ezreseket jelenthet havi szinten, érdemes hát kipróbálni az elsőre szokatlannak tűnő háztartási tippeket.

Leltározzunk!

Sokszor megfeledkezünk egy-két élelmiszerről, amelyik szépen elbújik a hűtő polcának hátsó részén, és csak egy nagyobb hűtőtakarításkor, romlottan kerül elő. Ha viszont a hűtőbe pakolás előtt gyorsan felírjuk, mi mindent vettünk, és ezeknek körülbelül mikor jár le a szavatossága, nem veszítünk semmit szem elől. Mielőtt elindulnánk bevásárolni, vegyük szemügyre a listánkat. Amikor pedig megjöttünk a boltból, pakoljunk úgy be a hűtőbe és a kamrába, hogy ezek a bújócskát játszó darabok kerüljenek a polc első részébe. Így biztosan elfogynak még a lejárati idő előtt.

Kisebb lesz a villanyszámla

Ha vízforralót használunk, mindig csak annyi vizet töltsünk bele, amennyit fel is fogunk használni – ennél többet felmelegíteni energiapazarlás. A villanytűzhelyet a főzés vége előtt 5-10 perccel kikapcsolhatjuk, a főzőlap ugyanis még jó ideig tartja a hőt. Ugyanez igaz a sütőre is. Amikor pedig vizet vagy levest forralunk, csak a forrásig menjen nagy teljesítménnyel a főzőlap, utána rögtön vegyük lejjebb hőfokot.

Menütervezés fordított sorrendben

Amikor kigondoljuk, mit fogunk főzni a következő napokban, mérjük fel ismét a hűtő és a kamra tartalmát. Próbáljuk úgy összeállítani a heti menüt, hogy ezekből a lehető legtöbbet használjuk fel. Kreatív feladat is lehet, hogyan lehet a meglévő készletből, különösen a gyorsan romlókból minél többféle ételt kitalálni.

Maradjunk a szélén!

Az üzletek szélső sorain általában a zöldségeket, a tejtermékeket, a húsokat és a pékárukat találjuk. Ezekből már össze is lehet állítani egy egészséges heti étrendet. Az édességek és a rágcsálnivalók legtöbbször a belső sorokon foglalnak helyet. Ha spórolni akarunk a konyhapénzen, ezekkel kezdjük.

Ételízesítő házilag

Egy jó adag sárgarépát, feleannyi fehérrépát, paszternákot, zellergumót, negyedannyi karalábét, káposztát, vöröshagymát, paprikát és paradicsompürét, valamit néhány gerezd fokhagymát konyhai robotgépben daráljunkössze. Terítsük el sütőpapírral bélelt tepsin és 50-60 Celsius-fokos sütőben alaposan szárítsuk ki, majd egy-két napig pihentessük. Ha már jó száraz, tegyük újra a robotgépbe, és sóval, zöldfűszerekkel, kevés kurkumával ízesítve őröljük meg. Minden ételhez használható.

A méhviasz csodát tesz

Az ételek csomagolására használhatunk méhviaszos kendőt is. Ezzel egyrészt jót teszünk a környezetnek, hiszen megspóroljuk a szalvétával, alumínium- vagy műanyag fóliákkal járó szemetet, másrészt pedig, ha ezeket nem kell megvennünk, pénzt is megtakaríthatunk. A méhviaszos kendő a tenyerünkben tartva meglágyul, hajlékonnyá válik, ráhajtható a szendvicsre, gyümölcsre vagy akár egy tál tetejére, mielőtt a hűtőbe tennénk. Ezután megkeményedik, tartja a formáját, de ha kézbe vesszük, újból meglágyul. Használat után nedves ruhával letörölhetjük, vagy langyos vízzel lemoshatjuk, és újra használhatjuk, csak a túl nagy melegtől, a forró ételtől és a tűzhelytől kell megóvnunk. További óriási előnye, hogy a zöldségeket, gyümölcsöket hosszan, akár hetekig is frissen tartja. Mielőtt a hűtőbe vagy a konyhapultra kerülnének, csavarjuk be őket a viaszos csomagolókendőbe, és egy hét múlva is ropogósak lesznek.

Egyszerű elkészíteni

A méhviaszos csomagolóanyagokat készen is megvehetjük, de otthon is olcsó és egyszerű elkészíteni. Csak néhány textilszalvétára vagy konyharuhára és méhviaszlapra vagy -pasztillára van hozzá szükség. Tegyük a textilt egy tepsire, szórjuk rá a méhviaszpasztillát vagy -reszeléket, és toljuk be az 50-60 fokos sütőbe pár percre. Ha a viasz elolvadt, ecsettel, spatulával kenjük szét az anyagon egyenletesen, majd várjuk meg, míg kihűl. Még egyszerűbb, ha megolvasztva, ecsettel visszük fel, vagy egy sütőpapíron keresztül vasaljuk a textilbe a viaszt.

Legyen otthon öntöttvas lábos

Az öntöttvas edények strapabíróak, akár évtizedekig is kitartanak. Nem tapad le bennük az étel, sőt finomabb is lehet, mert az edényt egyenletesen járja át a hő. Az első használat előtt olajozzuk be az edényünket, és magas hőmérsékleten hevítsük fel, így védőréteget hozunk létre rajta. Ezt a műveletet időnként ismételjük meg. Erős vegyszerek és dörzsölés helyett puha szivaccsal és langyos vízzel tisztítsuk, és mindig töröljük szárazra, nehogy rozsdásodni kezdjen. Időről időre ki is olajozhatjuk.

Friss banán, puha kenyér

  • A banánt ne hagyjuk fürtben, szedjük szét, és a szárát darabonként csavarjuk műanyag fóliába. Így sokkal tovább friss marad.
  • A zellerszár viszont az alufóliát kedveli, ebben lesz a legtovább ropogós.
  • A hagymafejeket egy régi nejlonharisnyában tároljuk. Ha minden hagyma után csavarunk egyet a harisnyán, nem fognak ­összeérni, így minden oldalról szellőznek majd. A harisnyát egy szögre is akaszthatjuk, hogy a fejeket minden oldalról érje a levegő.
    A kicsit kókadozó salátaféléket jeges vízbe mártva varázsolhatjuk újra ropogóssá.
  • A néhány napos kenyeret szeletelve fagyasszuk le, majd felhasználás előtt pirítsuk meg egy kicsit: olyan lesz, mint a friss.
  • Az újhagyma gyökeres végét ne dobjuk el, hanem tegyük vízbe. Hamar újranő, és nem kell érte a boltba menni.

Nem ragad össze

Ha nem mondunk le teljesen a műanyag fólia használatáról, az összeragadásával járó bonyodalmakat elkerülhetjük, ha a tekercset a hűtőszekrényben tartjuk. Így kevesebbet fogunk belőle bosszankodva a kukába dobni.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete