Konyha

Recept: Levestől a pitéig, teljes menü készíthető egy nagyobb sütőtökből

A sütőtök már élénk színével is felvidít a komor napokon. Ráadásul annyira jól passzol mindenbe, a levestől a húsételekig, hogy egy teljes őszi menüsort összeállítottunk belőle.

Csípős sütőtökkrémleves

Hozzávalók:

  • 60 dkg pucolt sütőtök
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 dl natúr joghurt
  • frissen reszelt gyömbér vagy szárított, őrölt gyömbér
  • morzsolt csili

Elkészítés:

  1. Megpucoljuk és felkockázzuk a tököt, majd olívaolajon félig puhára dinszteljük. Felöntjük kb. 1 liter vízzel vagy zöldséglével, megsózzuk, megborsozzuk, és lefedve teljesen puhára főzzük.
  2. Botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a joghurtot, ízlés szerint a frissen reszelt gyömbért és a csilit. Ha szükséges, újra sózzuk, borsozzuk. A leves egyszerre legyen édeskés és kicsit savanykás a joghurttól, és csípős a csilitől és a gyömbértől.
  3. Tálalás előtt csipetnyi fahéjjal és pár csepp limelével még pikánsabbá tehetjük.

Sütőtökös rizses hús

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • olaj
  • 60 dkg sertéscomb vagy tarja
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor friss vagy 2 evőkanál szárított zsálya
  • 1 db paradicsom
  • 80 dkg pucolt sütőtök
  • 20 dkg rizs
  • snidling a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. A finomra vágott hagymát az olajon megdinszteljük. Beletesszük a felkockázott sertéshúst, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a zsályát, lepirítjuk a húst. Beletesszük a feldarabolt paradicsomot, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Lefedjük, és 40 percig főzzük a húst.
  2. Közben felkockázzuk a sütőtököt, és a húshoz adjuk. Sózzuk, borsozzuk, lefedve pár perc alatt puhára pároljuk a tököt is. Ha szükséges, öntünk alá egy kevés vizet.
  3. A rizst lobogó, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, majd elkeverjük a tökös raguval. Sózzuk, borsozzuk, friss snidlinggel ízesítjük.

Húsragus-sütőtökös pite

Hozzávalók a tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 2 dl natúr joghurt
  • 15 dkg vaj
  • 1 db tojás a tészta megkenéséhez

A feltéthez:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 25 dkg darált marhahús
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 3-4 evőkanál sűrített paradicsom
  • 25 dkg sütőtök
  • só, bors, olaj
  • friss petrezselyem vagy snidling

Elkészítés:

  1. tésztához a lisztet elmorzsoljuk a joghurttal, megsózzuk, hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, és összegyúrjuk a tésztát. Ha esetleg nem gyúrható, kevés hideg vizet adunk hozzá. Ha összeállt, 30 percre (de lehet tovább is) hűtőbe tesszük.
  2. A raguhoz az apróra kockázott hagymát olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a darált húst, lepirítjuk, majd kevés vízzel felöntjük. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a zúzott fokhagymát és az őrölt fahéjat.
  3. Lefedve 30 percig pároljuk, majd beletesszük a sűrített paradicsomot, további 30 percig pároljuk, és ha szükséges, időnként kevés vizet öntünk alá, hogy ne kapjon oda.
  4. A hámozott tököt felkockázzuk, elkeverjük a raguban, és 10 percig együtt főzzük.
  5. Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tésztát kerek lapnak kinyújtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Rákanalazzuk a sütőtökös ragut, visszahajtjuk a tészta széleit, megkenjük a felvert tojással, és 25-30 perc alatt készre sütjük.
  6. Tálaláskor frissen vágott petrezselymet, esetleg snidlinget szórunk rá.

Képek: Vrábel Kriszta