Kávés-csokoládés-narancsos linzer
Hozzávalók kb. 14 db linzerhez:
• 20 dkg liszt
• 12,5 dkg vaj vagy margarin
• 6 dkg porcukor
• 2 tojás sárgája
• 8 dkg étcsokoládé
A krémhez:
• 3 dkg vaj
• fél dl presszókávé
• 1 dl habtejszín
• 1 narancs lereszelt héja
• 4 cl narancslikőr
1. A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük.
2. A lisztet elkeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a felkockázott vajat és a tojások sárgáját. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát, majd 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük pihenni.
3. Lisztezett felületen 3-4 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, és linzerszaggatóval páros számú kört szúrunk ki belőle. A körök felének kilyukasztjuk a közepét. A linzerkarikákat sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, és az előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.
4. Az étcsokoládét forró víz fölé helyezett tálban megolvasztjuk a kávéval és a vajjal együtt, majd hozzáadjuk a narancshéjat és a likőrt.
5. A tejszínt felverjük habnak, és a kihűlt csokoládékrémhez forgatjuk.
6. A lyukas linzerkarikákat megszórjuk porcukorral. A csokoládékrémet a teli karikákra kanalazzuk, és összeillesztjük a kekszeket.
Fotó: Vrábel Kriszta