Narancsos-aszalt szilvás puszedli
Hozzávalók kb. 50 db puszedlihez:
• 60 dkg liszt
• 1 kávéskanál szódabikarbóna
• 7 dkg vaj
• 10 dkg méz
• 3 tojás
• 20 dkg porcukor
• 20 dkg aszalt szilva
• 5 dkg cukrozatlan kakaópor
• 2 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék
• 2 narancs héja
1. A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, a kakaóporral, a mézeskalácsfűszerrel, a csíkokra vágott aszalt szilvával és a narancsok reszelt héjával.
2. A mézet megolvasztjuk, habosra keverjük a vajjal, az egész tojással és 2 tojás sárgájával, valamint 10 dkg porcukorral. Hozzáadjuk a lisztet, és összegyúrjuk a tésztát. A 2 tojás fehérjét és a maradék 10 dkg porcukrot félretesszük, ebből lesz a máz.
3. A tésztát műanyag fóliába csomagoljuk, és egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük. Másnap lisztezett felületen kb. 1,5 cm vastagra kinyújtjuk. A leggyorsabban pogácsaszaggatóval készíthetjük el a puszedliket, de akár kézzel is formázhatunk belőlük diónyi gömböket. Ezeket sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, és 180 Celsius-fokra melegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.
4. Közben a tojásfehérjét a porcukorral sűrű, kenhető masszává verjük elektromos habverővel. A még langyos puszedliket megmártjuk benne, vagy egyszerűen bekenjük a tojásmasszával. Szobahőmérsékleten hagyjuk megszáradni. Díszíthetjük karácsonyi cukorkával is.