Konyha

Együk magunkat szerencsésre Szilveszterkor: Fűszeres lencsekrém mini pitával – Recept

Szilveszterkor a partiételeké és persze a sikereket bevonzó finomságoké a főszerep. Rajtunk ne múljon: biztosítsuk be a boldogságot és a gazdagságot finom ételekkel!

Fűszeres lencsekrém mini pitával

Hozzávalók
10 adaghoz:
• 25 dkg lencse
• 2-3 evőkanál tahini (szezámpaszta) vagy 10 dkg szezámmag
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 teáskanál frissen őrölt római kömény
• 2 evőkanál olívaolaj
• só
• fél citrom leve
• 2-3 evőkanál natúr görög joghurt
• 1 evőkanál curry-fűszerkeverék
• 1 kávéskanál chilikrém
A pitákhoz:
• 50 dkg liszt
• 1 kávéskanál só
• 2,5 dkg friss élesztő
• 1,5 dl langyos víz
• 15 dkg (1 doboz) natúr joghurt
• 1 dl olívaolaj
• 1 teáskanál só

1. A megmosott, lecsöpögtett lencsét bő, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, majd elkeverjük a tahinivel. Ha nem kapunk tahinit, a szezámmagot zsiradék nélkül, serpenyőben rázogatva megpirítjuk (vigyázzunk, mert könnyen megéghet!), és botmixerrel krémesítjük, elkeverjük. A tahinis lencsét is botmixerrel pépesítjük, hozzáadjuk a joghurtot. Római köménnyel, sóval, citromlével, curry-fűszerkeverékkel és chilivel ízesítjük. Tálalásig hűtőszekrénybe tesszük.
2. A pitához a langyos vízben elkeverjük az élesztőt. A liszthez hozzáadjuk a sót, majd hozzákeverjük az élesztős vizet, az olívaolajat és a joghurtot is. A folyadék mennyisége függ a liszt minőségétől is. Ha túl kemény a tészta, óvatosan adagoljunk hozzá még vizet mindaddig, amíg gyúrható, de nem túl lágy lesz. A tésztát 8-10 percig dagasztjuk, amíg teljesen homogén nem lesz, majd konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten minimum 1,5 óráig kelesztjük.
3. A megkelt tésztát lisztezett felületen 1 cm vékonyra nyújtjuk, majd fánkszaggatóval megformázzuk a pitákat. Újabb 30 percig kelesztjük, közben a sütőt a sütőlemezzel együtt előmelegítjük 230 Celsius-fokra. A megkelt pitákat ráhelyezzük az előmelegített sütőlemezre (attól lesz „tasakos”, hogy forró sütőlemezre kerül), és 12-15 perc alatt készre sütjük.

Fotó: Vrábel Kriszta