Édesburgonyás-narancsos kuglóf
Hozzávalók egy 10 szeletes kuglófhoz:
• 20 dkg édesburgonya
• 2 db tojás
• 10 dkg barnacukor
• 1 db bio narancs
• 17 dkg liszt
• ½ tasak sütőpor
• 1 dl étolaj
• 1 evőkanál őrölt fahéj
• 1 evőkanál őrölt gyömbér
• egy csipet só
1. A hámozott, felkockázott édesburgonyát enyhén sós vízben puhára főzzük. Annyi vizet hagyunk rajta, amennyi épphogy nem lepi el, és botmixerrel simára turmixoljuk.
2. A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük.
3. Az egész tojásokat elektromos habverővel habosra keverjük a barnacukorral. Hozzáadjuk az olajat és az édesburgonya-pürét, a narancs lereszelt héját, fél narancs levét. Hozzászitáljuk a sütőporral és a fűszerekkel elkevert lisztet, és a csipet sót is belekeverjük. Fakanállal összeforgatjuk.
4. Vajjal vagy olajjal kikent és liszttel kiszórt kuglófformába simítjuk a tésztát, és az előmelegített sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Fotó: Vrábel Kriszta