Konyha

Főzzünk jókat olcsón: kevés marhahúsból is jól lakik a család – 3 recept

A gulyásnak vagy a vadasnak kihagyhatatlan része, mégis kevesebb marhahúst eszünk. Érdemes pedig visszatérni hozzá, mert nagyon ízletes, és mértékkel fogyasztva egészséges is.

Legendás húspogácsa

Állítólag abban a New York-i kerületben kezdtek árulni húsgombócos szendvicseket, amit német bevándorlói Hamburgnak neveztek el. Mások szerint német matrózoktól kapta a nevét. A darált húst fűszerezzük, hűtőben hagyjuk összeállni. Vizes kézzel gombócokat formálunk, és ellaposítjuk őket. Sütés előtt megkenjük olajjal, és közepes hőmérsékleten sütjük.

Az igazi bolognai

A népszerű olasz tésztamártás alapreceptje egyszerű, mégis „ahány ház, annyi szokás” alapon több variációjára is esküsznek a különböző országok szakácsai. Mindig van benne hagyma, sárgarépa, zeller, a darált hús marhahús, leginkább tarja. Van, aki sertéshúst is tesz bele, mások csirkemájat, esetleg sonkát. Megoszlanak a vélemények afelől, hogy friss vagy konzervparadicsommal igazi-e, hogy vörös vagy fehérbor, tej vagy tejszín kerüljön-e bele. Az sem mindegy, hogyan fűszerezzük: fahéjjal, szerecsendióval, csillagánizzsal is gazdagítható.

Bolognai ragu

Hozzávalók:
■ 50 dkg darált marhahús
■ 10 dkg füstölt szalonna
■ 1,5 dl marhahúslé
■ 0,5 dl száraz fehérbor
■ 200 g paradicsomszósz (konzerv)
■ 1 dl tej
■ 1-1 szál sárgarépa és szárzeller
■ 2 gerezd fokhagyma
■ 1 fej vöröshagyma
■ 2 ág bazsalikom
■ 3 babérlevél
■ só, bors
■ 50 dkg spagetti
■ 5 dkg vaj

Serpenyőben megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lereszelt zöldségeket (hagyma, répa, szárzeller), és megpároljuk. Beletesszük a darált húst és az apróra kockázott szalonnát. Zsírjára sütjük. Hozzáadunk 1 gerezd fokhagymát, a paradicsomszószt, a babérlevelet, a bazsalikomot, a bort, és felöntjük a húslével. Sózzuk, borsozzuk, és takarékon, lefedve másfél órán át főzzük a ragut. Végül hozzáöntjük a tejet, és további 15 percig főzzük. Frissen kifőzött tésztával tálaljuk.

Füstölt szalonnás hamburgerpogácsa

Hozzávalók 8 húspogácsához:
■ 40 dkg darált marhahús (zsírosabb)
■ 15 dkg füstölt, sós szalonna (pl. kenyérszalonna)
■ 1 fej vöröshagyma
■ 1 gerezd fokhagyma
■ 1 teáskanál mustár
■ tengeri só
■ frissen őrölt bors

további hozzávalók:
■ hamburgerzsemle
■ paradicsom
■ zöldsaláta
■ sajt
■ mustár, majonéz vagy ketchup

A szalonnát felkockázzuk, és a felkockázott hagymával együtt zsírjára sütjük. Hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, pároljuk, további 5-6 percig sütjük. Félretesszük kihűlni, majd elkeverjük a hússal. A masszát sóval, frissen őrölt borssal és mustárral fűszerezzük. Egy órára hűtőbe tesszük, majd lapos húspogácsákat formázunk belőle, és felforrósított grillserpenyőben mindkét oldalát pirosra sütjük. A kettévágott zsemlék vágott felét megpirítjuk abban a serpenyőben, amelyben a hagyma és a szalonna sült, majd összeállítjuk a hamburgereket: a zsemlékre zöldsalátát helyezünk, majd a húspogácsát, sajtot, paradicsomot is rárakjuk.

Marharagu aszalt sárgabarackkal

Hozzávalók:
■ 50 dkg marhacomb
■ 20 dkg aszalt sárgabarack
■ 3 dl paradicsomszósz
■ 1 fej vöröshagyma
■ 1 gerezd fokhagyma
■ 1 teáskanál római kömény
■ 1 teáskanál őrölt fahéj
■ só, bors, petrezselyem
■ napraforgóolaj

A felkockázott hagymát olajon megpároljuk. Rádobjuk a felkockázott marhahúst, fahéjjal és római köménnyel fűszerezzük. 5 percig pároljuk, majd felöntjük a paradicsomlével és 1 dl vízzel. Sózzuk, borsozzuk, és lefedve, takarékon főzzük a húst a szaftban. Fél óra múlva hozzáadjuk a felezett aszalt barackokat, és az egészet addig főzzük, amíg a hús megpuhul. Közben, ha szükséges, kevés vízzel felöntögetjük, hogy maradjon elég szaft. Tálalás előtt megszórjuk frissen vágott petrezselyemzölddel, és párolt rizzsel körítjük.