Konyha

Kerti partik kevés pénzből: olcsó fogások a nagy bulikhoz – 3 recept

Családdal vagy barátokkal sütögetni mindig jó mulatság. És nem is kell feltétlenül sokat költeni a különleges harapnivalókhoz.

Brokkolis-baconös csirkenyárs sárgaborsókrémmel

Hozzávalók 4 adaghoz:
40 dkg csirkemell
25 dkg brokkoli
10-12 szelet bacon
25 dkg sárgaborsó
1 dl görög joghurt
1 evőkanál olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt római kömény
fél citrom leve

1. A sárgaborsót bő, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, de kb. 1,5 dl főzővizet alatta hagyunk. Hozzáadjuk a görög joghurtot, az olívaolajat, 1 gerezd zúzott fokhagymával, a római köménnyel és kevés citromlével ízesítjük. Botmixerrel krémesre keverjük.
2. A megtisztított csirkemellet közepes méretű kockákra vágjuk, sóval, borssal körbeszórjuk. A brokkolit is hasonló méretű rózsákra szedjük. Felváltva a  nyársra húzzuk a csirkekockákat és a brokkolidarabokat úgy, hogy közéjük baconszeletet hajtogatunk.
3. A húsnyársat izzó parázs felett körbeforgatva készre sütjük, és a fűszeres sárgaborsó­krémmel tálaljuk.

Joghurtos csirkecombok tabulé salátával

Image: 878725348

Hozzávalók 4 adaghoz:
50 dkg csirkecombfilé bőr nélkül
2,5 dl görög joghurt
1 dl paradicsompüré
1 teáskanál csilikrém
1 teáskanál őrölt római kömény
só, frissen őrölt bors
őrölt pirospaprika
A tabulé salátához:
15 dkg kuszkusz
25 dkg főtt csicseriborsó (konzerv)
1 nagy csokor petrezselyem
1 nagyobb citrom
2 evőkanál olívaolaj
20 dkg paradicsom
1 fej lila hagyma

1. A megtisztított csirkemelleket enyhén besózzuk, megborsozzuk. Egy nagy tálban összekeverjük a görög joghurtot, a paradicsompürét, a csilit, a zúzott fokhagymát és a többi fűszert. Beletesszük a joghurtos keverékbe a csirkeszeleteket, lefedjük az edényt, és legalább 2-3 óráig, de akár 24 óráig is a hűtőszekrényben pácoljuk.
2. A salátához a kuszkuszt 3 dl sós vízben készre főzzük. Lefedve hagyjuk kihűlni. Elkeverjük az olajjal, a citrom levével, a lecsöpögtetett csicseriborsóval. A petrezselymet finomra aprítjuk. Összekeverjük a kuszkusszal, hozzáadjuk az apróra kockázott paradicsomot és lila hagymát is. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük a salátát.
3. A húst izzó parázs felett készre sütjük, a tabulé salátával tálaljuk.

Burgonyás-rozmaringos „tépkedős” kenyér

Image: 878725344

Hozzávalók 8 adaghoz:
50 dkg finomliszt
35 dkg burgonya
2,5 dkg friss élesztő
2 evőkanál olívaolaj
3 teáskanál só
2 evőkanál natúr joghurt
7,5 dkg vaj
1 evőkanál szárított, zúzott fokhagyma
2-3 ág friss rozmaring

1. A meghámozott burgonyát felkockázzuk, és annyi sós vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. Ha megpuhult, hagyjuk langyosra hűlni. Leszűrjük, de a vizet nem öntjük ki.
2. Az élesztőt elmorzsoljuk, és 1 dl langyos főzővízben elkeverjük. A liszthez adjuk az összetört burgonyát, az élesztős vizet, a joghurtot és az olajat, valamint 2,5 dkg lágy vajat. Összekeverjük, majd fokozatosan annyit adagolunk hozzá a burgonya főző­vizéből, hogy kifejezetten lágy kenyértésztát kapjunk. Ruganyossá gyúrjuk, és szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük.
3. Sütőpapírral kibélelünk egy sütőlemezt. A  tésztából egy nagy, kb. 2,5 cm magas téglalapot formázunk. Éles késsel vagy pizzavágóval két irányból is becsíkozzuk. Teljesen átvágjuk, hogy kis kockákat kapjunk.
4. A rozmaringlevélkéket felaprítjuk. Elkeverjük a maradék olvasztott vajjal, ecsettel megkenjük vele a kenyér tetejét, a vágásokba is kenünk vajat. Egyenletesen megszórjuk a fokhagymaőrleménnyel, 1 teáskanál sóval. 35-40 percig kelesztjük. Közben a sütőt 220 fokra melegítjük. A kenyeret kb. 25 perc alatt készre sütjük benne.

Fotó: Vrábel Kriszta