Konyha

Süssünk együtt a gyerekekkel: a nagyi lesz a szünidő sztárja ezekkel a filléres édességekkel

Hogyan kezdődhetne édesebben a nyári szünet, mint friss gyümölcsökből készült süteménnyel? Közösen még jobb móka megcsinálni, így ráadásul hasznos elfoglaltságot is adunk a kicsiknek.

Pudingos-meggyes túrótorta (180 forint egy szelet)

Hozzávalók 8 szelethez:
• 50 dkg túró
• 4 db M-es tojás
• 10 dkg cukor
• 1 tasak vaníliás pudingpor
• 2,5 dkg liszt
• 1 db citrom
• 1 dl natúr joghurt
• 30 dkg magozott meggy

1. A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük. A túrót összekeverjük a natúr joghurttal és a citrom reszelt héjával, majd botmixerrel krémesre keverjük.
2. Az egész tojásokat a cukorral elektromos habverővel fehéredésig verjük. Fakanállal hozzákeverjük az elkészített vaníliás pudingot és a lisztet. Hozzáforgatjuk a túrókrémet és a meggyet
3. A tésztát szilikonos vagy sütőpapírral bélelt, esetleg vajjal kikent és liszttel megszórt torta- vagy piteformába simítjuk. Az előmelegített sütőben körülbelül 35-40 perc alatt készre sütjük.

Gyümölcsös mascarponés szelet (200 forint egy szelet)

Hozzávalók 12 szelethez:
• 4 db tojás
• 15 dkg porcukor
• 5 dkg kókusz-reszelék
• 7 dkg liszt
• 25 dkg mascarpone
• 2 dl natúr joghurt
• 2,5 dl habtejszín
• 40 dkg erdei gyümölcs (fagyasztott)
• 2 zacskó főzés nélküli, instant zselatin

1. A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük. Az egész tojásokat 10 dkg porcukorral együtt elektromos habverővel fehéredésig verjük. Fakanállal hozzákeverjük a liszttel elkevert kókuszreszeléket, és hozzáforgatunk kb. 10 dkg erdei gyümölcsöt.
2. A tésztát szilikonos vagy sütőpapírral bélelt, esetleg vajjal kikent és liszttel megszórt,
24-26 centiméteres tortaformába simítjuk, és az előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk, hogy a kókuszos piskótalap teljesen kihűljön.
3. A mascarponét, a joghurtot és a maradék erdei gyümölcsöt egy nagy tálba tesszük. Hozzáadjuk a maradék 5 dkg cukrot, és krémesre keverjük.
4. A tejszínt elektromos habverővel felverjük. Hozzákeverjük a zselatint, majd kisebb fokozaton a mascarponés keveréket is. A krémet a tortára simítjuk, és szilárdulásig (legalább
4-5 órára) a hűtőszekrénybe tesszük.

Leveles tésztás almafánk (200 forint egy adag)

Hozzávalók 8 darabhoz (4 adaghoz):
• 275 g kész leveles tészta
• 2 db nagyobb alma
• 1 db tojás
• fahéj és porcukor a tálaláshoz

1. Az almát közepesen vastag szeletekre karikázzuk. A szeletek közepét kiszúrjuk, hogy 8 db,
kb. 2 cm széles almagyűrűt kapjunk.
2. A leveles tésztát kitekerjük, és a rövidebbik oldalával párhuzamosan 24, körülbelül egyforma csíkra vágjuk. Minden almaszeletre 3-3 tésztacsíkot tekerünk, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük őket.
3. Megkenjük őket az enyhén felvert tojással, és 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük a süteményt. Fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.

Fotó: Vrábel Kriszta