Spenót, spenótos túrógombóccal
Hozzávalók:
1 kg leveles spenót
2 szikkadt zsemle
tej
3 gerezd fokhagyma
só
frissen őrölt bors
25 dkg túró
5 evőkanál búzadara
1 tojás
3 evőkanál olívaolaj
A megmosott, lecsöpögtetett spenótot felcsíkozzuk, és olívaolajon 1 gerezd zúzott fokhagymával megdinszteljük. A gombóchoz kiveszünk belőle 2-3 evőkanálnyit. A zsemléket felkockázzuk, 3 dl tejbe áztatjuk, majd a spenóthoz adjuk, a főzeléket turmixoljuk, sóval, borssal, friss zúzott fokhagymával ízesítjük, és összeforraljuk. A túrót összetörjük, és elkeverjük a tojással, sóval, borssal, a búzadarával és a félretett spenóttal. Pihentetjük a masszát, majd kis gombócokat formázunk belőle, és lobogó, sós vízben készre főzzük. Ha feljöttek a víz felszínére, még 1-2 percig forraljuk. A spenóttal tálaljuk.
250 kcal/adag
Kapros cukkinifőzelék
Hozzávalók:
80 dkg cukkini
1 nagy csokor friss kapor
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál 10%-os ecet
3 dl tejföl
2 evőkanál liszt
3 evőkanál olívaolaj
só, bors
A cukkinit tökgyalun lereszeljük. Ne facsarjuk ki! Lábosban felmelegítjük az olajat, hozzáadjuk a cukkinit és a zúzott fokhagymákat. Sózzuk, kevés frissen őrölt borssal ízesítjük. Beletesszük az ecetet, az aprított kaprot, kevés vizet és 15 percig pároljuk. Liszttel elkevert tejföllel behabarjuk. Feltétnek vagdalt vagy akár tükörtojás is illik hozzá.
Kukoricás újkrumplifőzelék
Hozzávalók:
60 dkg újkrumpli
60 dkg szemezett kukorica
1 nagy fej vöröshagyma
1 csokor újhagyma
4 evőkanál olaj
2 evőkanál liszt
citrom
2 babérlevél
só, frissen őrölt bors
2 dl natúr joghurt
2 dl tejszín
feltétnek sült bacon
A felkockázott hagymát olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott krumplit és a kukoricát. Az olajon átforgatjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Beletesszük a babérlevelet, megsózzuk, megborsozzuk. Lefedve, takarékon puhára főzzük a krumplit. A lisztet fokozatosan elkeverjük a főzelék forró levével és a joghurttal, és a főzelékhez adjuk. Beletesszük a tejszínt és az apróra vágott újhagymát, összeforraljuk, és citromlével pikánsabbá tesszük. Sült baconnal kínáljuk.
Paradicsomos fejtett bab
Hozzávalók:
50 dkg fejtett bab
1 kg paradicsom
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 paprika
só, frissen őrölt bors
2 babérlevél
2-3 zellerág
olaj
feltétnek grillkolbász
Kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a felkarikázott paprikát, a darabolt paradicsomot, és összeforraljuk. Felöntjük fél liter vízzel, hozzáadjuk a babot, a babérlevelet, a zellerzöldet, megsózzuk, megborsozzuk. Puhára főzzük a babot. Sült grillkolbásszal kínáljuk.
Fotók: Archív