Zöldborsókrémes toast tükörtojással
Hozzávalók
6 adaghoz:
50 dkg zsenge zöldborsó (fagyasztott)
1 dl natúr görög joghurt
1 evőkanál szezámmagkrém (tahini)
1 kávéskanál csilikrém
1 kávéskanál frissen tört római kömény
só, frissen őrölt bors
A tálaláshoz adagonként:
2 szelet bacon
1 db tojás
1 nagy vagy 2 kisebb szelet kenyér
olaj
1. A zöldborsót puhára főzzük, és leszűrjük. Mély tálba tesszük, hozzáadjuk a joghurtot és a szezámkrémet. Botmixerrel pépesítjük, sóval, borssal, római köménnyel és csilivel ízesítjük.
2. A baconszeleteklet zsiradék nélkül, serpenyőben ropogósra sütjük, és félretesszük.
3. Kevés olajat öntünk a serpenyőbe, közepesen melegre hevítjük, és a tükörtojásokat is készre sütjük benne.
4. A megpirított kenyereket vastagon megkenjük a zöldborsókrémmel, majd a pirított bacont és a tojást elrendezve rajtuk, tálaljuk.
Sonkás-kukoricás tojáspalacsinta
Hozzávalók
adagonként:
2 db L-es tojás
2 púpozott evőkanál liszt
1 dl tej
5 dkg főtt, morzsolt kukorica
2 szelet fekete-erdei sonka
3 dkg reszelt sajt
1 evőkanál olaj
pár szem koktélparadicsom a tálaláshoz
só, frissen őrölt bors
1. A lisztet egy tálba mérjük, lassan, fokozatosan felöntjük a tejjel, és közben csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a tojásokat, és simára dogozzuk velük.
2. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett kukoricát, a felkockázott sonkát és a reszelt sajtot is.
Sóval, borssal ízesítjük.
3. Felmelegítünk egy palacsintasütőt, 1 evőkanál olajat eloszlatunk benne, és ráöntjük a tojásos tésztát. Takaréklángon kb. 4-5 perc alatt készre sütjük az egyik oldalát, majd megfordítjuk, mint a palacsintát, és valamivel rövidebb idő alatt a másik oldalát is megsütjük.
Házi granola
Hozzávalók
kb. 50 dkg granolához (6 adag):
10 dkg zabpehely
10 dkg kókuszreszelék
10 dkg aszalt gyümölcs (pl.: áfonya), apróra darabolva
5 dkg vaj
3-4 evőkanál napraforgóolaj
1 evőkanál méz
10 dkg barnacukor
2,5 dkg cukrozatlan kakaópor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
A tálaláshoz:
natúr joghurt és friss gyümölcs
1. A zabpehely felét konyhai mixerrel felaprítjuk. Összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd hozzáadjuk a lágy vajat, az olajat, a mézet is, és kézzel morzsásra dolgozzuk.
2. A morzsát vékony rétegben sütőpapírral bélelt tepsire terítjük, majd 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt ropogósra sütjük. Figyeljünk, hogy ne égjen meg.
3. Hagyjuk kihűlni, majd natúr joghurttal, gyümölccsel tálaljuk. A granolát előre is elkészíthetjük, miután kihűlt, egy hétig üvegben tárolhatjuk.
Fotó: Vrábel Kriszta