Konyha

Gyors vacsora: 3 spórolós recept képekkel, amivel jóllakik az egész család

Beindult a munka, az iskola, a különórák körforgása – legalább a vacsora hadd készüljön el gyorsan és könnyedén! Ezekkel a fogásokkal nem kell sokat vesződnünk, és nem is kerülnek sokba.

Babos-kukoricás tekercs

Hozzávalók 4 adaghoz:
• 1 tekercs kész leveles vagy pizzatészta
• 1,5 dl tejföl
• 10 dkg félkemény sajt
• 10 dkg paprikás szalámi
• 15 dkg főtt, morzsolt kukorica
• 15 dkg főtt vörösbab
• 1 db kisebb kápia paprika
• 1 gerezd fokhagyma
• só, frissen őrölt bors

1. A sütőt előmelegítjük 180 Celsius-fokra. A tejfölt összekeverjük a zúzott fokhagymával, és sóval, borssal ízesítjük.
2. A kitekert tésztát megkenjük tejföllel. Egyenletesen rászórjuk a reszelt sajtot, a lecsöpögtetett babot és kukoricát, az apróra kockázott szalámit és paprikát.
3. Feltekerjük a tésztát, és az előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Salátával, paradicsomos mártogatóval kínáljuk.

Tojásos-zöldséges pirított rizs

Hozzávalók 4 adaghoz:
• 20 dkg hosszú szemű rizs (pl. basmati vagy jázmin rizs)
• 5 db L-es tojás
• 2 gerezd fokhagyma
• 80 dkg zöldség, vegyesen, vékonyra csíkozva (pl. sárgarépa, póréhagyma, kelkáposzta, paprika, gomba, cukkini, borsó)
• 1,5 dl szójaszósz
• 2 evőkanál méz
• 1 evőkanál paradicsompüré
• 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
• csilikrém
• egy kis csokor snidling
• szezámolaj vagy mogyoróolaj
• lime
• só, frissen őrölt bors

1. A rizst sós vízben puhára főzzük, és leszűrjük. Az előző étkezésről maradt, kicsit megszikkadt rizst is használhatjuk, ha hűtőben tároltuk. A zöldségeket egészen vékonyra szeljük vagy gyaluljuk.
2. Felforrósított, nagy méretű wokban vagy egy nagy, tapadásmentes serpenyőben, szezámolajon kissé megpirítjuk a rizst. Kiöntjük egy tálba, félretesszük.
3. A zöldségeket nagy lángon, ressre pirítjuk. Visszaszedjük melléjük a rizst, és összeforgatjuk. Hozzáöntjük a szójaszószt, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a mézet, a reszelt gyömbért, a csilit, kissé átpirítjuk, majd 2 evőkanál vizet öntünk bele, és legvégül a paradicsompürét is hozzákeverjük.
4. Ízlés szerint megsózzuk, és átszedjük a rizst a serpenyő egyik oldalába. A másik oldalon, a szabad sütőfelüleleten megsütjük a felvert, megsózott tojásokat, majd alaposan hozzákeverjük a rizshez. Lime-lével lecsepegtetve tálaljuk.

Pirított gnocchi paradicsomos mártással

Hozzávalók 4 adaghoz:
• 80 dkg kész gnocchi
• 20 dkg bacon
• 400 g hámozott, darabolt paradicsom (konzerv)
• 1,5 dl főzőtejszín
• 1 gerezd fokhagyma
• 5 evőkanál olaj
• só, frissen őrölt bors
• egy csokor friss bazsalikom a tálaláshoz

1. Az olajat egy nagy, felforrósított, tapadásmentes serpenyőbe öntjük, és rászedjük a gnocchit. A serpenyő jó nagy legyen, hogy a gnocchi legfeljebb 2 rétegben legyen benne. Ha nincs ekkoránk, süssük két adagban.
2. 8-10 perc alatt készre pirítjuk a tésztát. Közben nem keverjük, csak átrázogatjuk, miután lepirult az egyik oldala.
3. Amikor kész, hozzáadjuk a kockázott bacont, és ezzel is sütjük, hogy a szalonna is ropogós legyen. Ekkor felöntjük a hámozott, darabolt paradicsommal.
4. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a főzőtejszínt. Összeforraljuk, sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük. Elkeverjük benne az aprított bazsalikomot, és tálaljuk.