Konyha

Vendégváró sós muffinok: 4 könnyen elkészíthető recept

A muffin az egyik legkönnyebben elkészíthető vendégváró falat: elég mindent összekeverni egy nagy tálban, kiadagolni és már mehet is a sütőbe. A végeredmény mindig tökéletes!

Kolbászos-sajtos

Hozzávalók:
35 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
só, frissen őrölt bors
7 dkg vaj
2 tojás
3 dl tej
20 dkg házi, puha füstölt kolbász
15 dkg ementáli sajt
1 nagy csokor snidling

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Az olvasztott vajat összekeverjük a tejjel és a tojásokkal, majd összedolgozzuk a sóval, borssal, sütőporral elvegyített liszttel. A kolbászt egészen kicsire daraboljuk, a sajtot lereszeljük, és az alaptésztához keverjük. A snidlinget is belevágjuk a tésztába. Egy 12 részes muffinformát kibélelünk egy-egy kapszlival, szétosztjuk benne a tésztát, és 30-35 perc alatt készre sütjük a muffinokat.

Gombás-csirkemájas

Hozzávalók:
35 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
só, frissen őrölt bors
7 dkg vaj, 2 tojás, 3 dl tej
25 dkg csirkemáj
25 dkg csiperkegomba
1 nagy csokor petrezselyem
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj
só, frissen őrölt bors

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Elkészítjük az alaptésztát: az olvasztott vajat elkeverjük az elhabart tojásokkal, a tejjel, majd összedolgozzuk a sütőporral, sóval, borssal elkevert liszttel. Az apróra kockázott hagymát olajon puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a feldarabolt májat és a szeletekre vágott gombát. Sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk a zúzott fokhagymát. 10 percig pároljuk, aztán levesszük a tűzről, elkeverjük benne az apróra vágott petrezselymet. Megvárjuk, amíg enyhén kihűl a keverék, és ekkor az alaptésztához adjuk. Egy 12 részes muffinformát kibélelünk egy-egy papírkapszlival, szétosztjuk benne a tésztát, és 30-35 perc alatt készre sütjük a muffinokat.

Paprikás-kukoricás

Hozzávalók:
35 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
só, frissen őrölt bors
7 dkg vaj
2 tojás
3 dl tej
40 dkg kukoricakonzerv (lecsöpögtetve)
25 dkg kápiapaprika (vagy piros kaliforniai paprika)
10 dkg füstölt, húsos szalonna

A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A vajat megolvasztjuk, elkeverjük a tojásokkal és a tejjel, majd összedolgozzuk a száraz alapanyagokkal: a sütőporral és sóval, borssal vegyített liszttel. A paprikát egészen vékony karikákra,
a szalonnát kockákra vágjuk. Zsírjára sütjük, hozzáadjuk a paprikát, puhára pároljuk. A kukoricát lecsepegtetjük, a tésztához keverjük, a paprikás keverékről is lecsöpögtetjük az olaj nagy részét, így adjuk az alaptésztához. Egy 12 részes muffinformát kibélelünk egy-egy papírkapszlival, szétosztjuk benne a tésztát, és 30-35 perc alatt készre sütjük a muffinokat.

Cukkinis-sonkás

Hozzávalók:
35 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
só, frissen őrölt bors
7 dkg vaj
2 tojás
3 dl tej
30 dkg cukkini
20 dkg füstölt sonka
2 gerezd fokhagyma

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A vajat megolvasztjuk, elkeverjük a tojásokkal és a tejjel. A sütőporral, sóval, borssal elkevert lisztet hozzáadjuk, és sima tésztát keverünk belőle. A cukkinit káposztareszelőn lereszeljük. Kinyomkodjuk belőle a nedvességet, és az alaptésztához keverjük. A sonkát vékonyra felcsíkozzuk, a fokhagymát felaprítjuk, és mindkettőt a tésztához keverjük. Egy 12 részes muffinformát kibélelünk egy-egy papírkapszlival, szétosztjuk benne a tésztát, és 30-35 perc alatt készre sütjük.

Fotó: pexels