Konyha

Hagyományos ízek: főzzünk jókat olcsón a régimódi konyha szerint – 4 recept

Azért, mert valami hagyományos, vagy régimódi, még nagyon is lehet finom. A gyakorló háziasszonyok mind ismerik ezeket a recepteket, de talán már elfelejtették elkészíteni őket.

Mangalicakaraj kolbászos gombaraguval

Hozzávalók:
60 dkg mangalicakaraj
só, őrölt bors
4 gerezd fokhagyma
4 evőkanál olaj;
a raguhoz: fél dl olaj
1 közepes fej vöröshagyma
20 cm mangalica füstölt kolbász
20 dkg csiperke
só, frissen őrölt bors
1 csokor petrezselyem

A karajt négy egyforma vastag szeletre vágjuk, majd jól kiklopfoljuk, és sóval, borssal, zúzott fokhagymával fűszerezzük. Ezután meglocsoljuk az olajjal, és lefóliázva 3-4 órát pácolódni hagyjuk. Most forró serpenyőben pirosra sütjük, majd a visszamaradt zsiradékhoz öntjük az olajat, megfuttatjuk rajta az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a fél karikákra szeletelt kolbászt és a cikkekre vágott csiperkét. Végül közepes tűzön rázogatva összepirítjuk, sóval, borssal, aprított petrezselyemmel ízesítjük, és meglocsoljuk 1 deci vízzel, hogy egy kicsit szaftosabb legyen. Tálaláskor a ragut a sült karajra halmozzuk, és petrezselymes párolt rizzsel körítjük.

Szalonnás csirkecomb

HOZZÁVALÓK:
4 csirkecomb,
só frissen őrölt bors,
8 vékony szelet füstölt, húsos szalonna;
a körethez:
fél dl olaj,
1 közepes fej vöröshagyma,
2 sárga húsú paprika, 1 zöldpaprika
3 kemény paradicsom
60 dkg tisztított burgonya
2 dl olaj a sütéshez, frissen őrölt bors, 2 gerezd fokhagyma, só
1 csokor petrezselyem, 1 dl tejföl

Az előkészített csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, és 2-2 szelet szalonnába csavarjuk. Ezután tepsibe fektetjük, 2 deci vizet öntünk alá, és 180 fokos sütőben piros ropogósra sütjük. Közben a körethez a forró olajon megfuttatjuk a szeletelt vöröshagymát, majd hozzáadjuk a karikákra vágott paprikákat, a cikkekre darabolt paradicsomot, és közepes tűzön összepirítjuk.

A meghámozott burgonyát vékony karikára vágjuk, majd a forró olajon pirosra sütjük, lecsepegtetjük, és a lecsós raguba forgatjuk. Sóval, borssal, zúzott fokhagymával, aprított petrezselyemmel fűszerezzük, majd tálaláskor tányérra halmozzuk, meglocsoljuk simára kevert tejföllel, és melléfektetjük a sült csirkecombokat.

Köményes sertéssült

HOZZÁVALÓK:
80 dkg sertéscomb,
só, őrölt bors,
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál őrölt fűszerkömény
1 dl olaj;

a körethez: 80 dkg lila káposzta, só, fél dl olaj, 2 evőkanál cukor, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 birsalma
2 dl száraz vörösbor, só, cukor, ecet az ízesítéshez

A sertéscombot sóval, borssal, zúzott fokhagymával, fűszerköménnyel ízesítjük, majd meglocsoljuk az olajjal, és lefóliázva 1 éjszakára hűtőbe tesszük pácolódni. Másnap tepsibe fektetjük, meglocsoljuk a levével, 3 deci vizet öntünk alá, majd először fólia alatt puhára pároljuk, végül a fólia nélkül pirosra sütjük. A körethez a lila káposztát vékonyra szeleteljük, lesózzuk, majd a cukrot világos barnára karamellizáljuk, hozzáadjuk a szeletelt hagymát, a levétől kinyomkodott káposztát, és összeforgatjuk.

Ezután beletesszük a meghámozott, kimagozott, cikkekre darabolt birsalmát, meglocsoljuk a vörösborral, és közepes tűzön kicsit roppanósra pároljuk. Amikor majdnem elkészült, sóval, cukorral, ecettel pikánsra ízesítjük. Tálaláskor a párolt káposztát tányérra halmozzuk, és ráfektetjük a felszeletelt sertéssültet.

Csornai töltött pulykamell

HOZZÁVALÓK:
60 dkg pulykamellfilé,
só, őrölt bors,
35 dkg darált szárnyashús,
1 kicsi fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
2 kiskanál fűszerpaprika,
1 mokkáskanál őrölt kömény,
fél dl olaj;
a mártáshoz: a sütésből visszamaradt olaj, 1 kicsi fej vöröshagyma, 1 jó kiskanál fűszerpaprika só, őrölt bors, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 2 evőkanál liszt, 1 dl tejföl

A húst négy egyforma szeletre vágjuk, vékonyra klopfoljuk, és sózzuk, borsozzuk. A darált húst sóval, borssal, aprított vöröshagymával, fokhagymával, a fűszerpaprikával, az őrölt köménnyel fűszerezzük, és jól összedolgozzuk. A hússzeletekre halmozzuk, vizes kézzel elsimítjuk, és szorosan felgöngyöljük. Vékony zsineggel megkötözzük, és a forró olajon megpirítjuk.

A visszamaradt olajon megfuttatjuk az aprított hagymát, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a fűszerpaprikával, majd rátesszük a hústekercseket, és annyi vizet öntünk rá, hogy félig ellepje. Sózzuk, borsozzuk, rászórjuk az apróra vágott zöldpaprikát, paradicsomot, és megpároljuk. Ha elkészült, a visszamaradt szaftot a tejfölös ha-barással sűrítjük, és átszűrjük. Tálaláskor főtt szarvacskatésztával körítjük.

Fotó: pexels