Konyha

Így állapíthatja meg, hogy friss-e a ponty: 5 árulkodó jel a hűtőpultban

Nem elég egy jó recept, a halnak mindig a lehető legfrissebbnek kell lennie, ha azt akarjuk, hogy a szenteste ne fulladjon kudarcba. Öt tippel segítünk, hogy mindig a legfrissebb pontyot tudja kiválasztani.
friss ponty

A ponty az a hal, amely nélkül nehéz elképzelni a hagyományos karácsony estét. Annak ellenére, hogy sok szálkája van, megfelelően megfőzve könnyen fogyasztható. Emellett egészséges, és olyan egyedi íze van, amelyet egyetlen más faj sem tud felülmúlni.

Ahhoz azonban, hogy ízletes legyen, a pontynak frissnek kell lennie. Ellenkező esetben semmi sem lesz a szépnek és sikeresnek indult  vacsorából. Ezért, érdemes tudni, hogyan lehet a tökéletes halat beazonosítani vásárláskor, ami biztosan nem fog csalódást okozni az ízlelőbimbóknak.

Miért érdemes pontyot enni?

Nem csak karácsony este kellenne az asztalra kerülnie. A ponty népszerű hal, bár már nem annyira, mint a korábban volt, mára egyre többen választják a szálkamentes tengeri halakat. Régen azért is volt igazi sláger, mert egyszerre ízletes és olcsó a tenyésztése. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem értékes étel.

A friss hal a szervezetet szolgálhatja a magas, könnyen emészthető fehérjetartalma miatt (kb. 18 g 100 g-ban), foszfort, vitaminokat tartalmaz: A, B1, B2, B3, B6, B12, K vagy D (amelyeket különösen télen, amikor kevés a napfény, magunknak kell pótolnunk).

A ponty értékes omega-3 zsírsavak forrása is.

friss ponty
Csak friss halból készítsen ételt karácsonyra!

Mindezeknek köszönhetően többek között támogathatja az ízületek, a csontok, az anyagcsere vagy a szív megfelelő működését.

Honnan lehet megmondani, hogy a ponty friss-e?

Nem biztos benne, hogyan ismerheti fel a friss pontyot? Egy lengyel szakács, Kamil Klekowski elmagyarázta, milyen részletekre kell figyelni a a halak vásárlásakor.

1. Véleménye szerint a halnak helyi gazdaságból kell származnia.

2. A szakértő azt is tanácsolja, hogy figyeljünk oda a megfelelő fajta kiválasztására, hiszen például a királypontynak kevesebb pikkelye van, ami megkönnyíti az elkészítést.

3. Sokkal fontosabb azonban a hal szaga és megjelenése, valamint a szemek, amelyeknek üvegesnek és nem zavarosnak kell lenniük.

4. A halnak nem lehet semmilyen erős illata, természetesnek kell lennie, és maga a hal nem lehet nyálkával borított. Ez annak a jele lehet, hogy a szállítás hosszú volt, vagy nem megfelelően hűtötték.

5. A hal kopoltyúinak intenzíven vörösnek kell lenniük, és a húsnak szilárdnak és tömörnek kell lennie. Ennek ellenőrzéséhez óvatosan nyomja meg a halat az ujjával. Észre fogja venni, hogy ruganyos lesz-e, vagy azonnal deformálódik. A második esetben engedje el a vásárlást.

Hogyan lehet megszabadulni a ponty kellemetlen illatától?

Sajnos évről évre egyre kevesebben választják a pontyot a jellegzetes szaga miatt. Emellett néha pocsolyaszerű utóíze is van, de mindkét hátrányt minimalizálni lehet a halhús megfelelő elkészítésével. Ahhoz, hogy megszabaduljunk a pontyra jellemző aromától és íztől, elég, ha beáztatjuk a halat. Ez történhet pusztán vízben, de jobb eredményt érhetünk el, ha a pontyot egy éjszakán át reszelt citromhéjjal és fahéjjal ízesített íróban vagy tejben áztatjuk.

Forrás

Fotó: gettyimages