Konyha

Vegetáriánus karácsonyi menü: 6 fogásos ünnepi vacsora olcsón

Egyetlen karácsonyi menü sem lehet unalmas, még akkor sem, ha nem a hagyományos fogások kerülnek az asztalra.
vegetáriánus karácsonyi menü

Sültgesztenyeleves

Hozzávalók:
50 dkg sült gesztenye
1 kis fej vöröshagyma
1 vastag sárgarépa
1 kisebb fehérrépa
1,4 l zöldségleves
5 cl konyak
1 szál zöldhagyma
1 kis csokor petrezselyem
3 dkg vaj
őrölt bors, só

Az olvasztott vajban futtassuk meg az apróra vágott vöröshagymát, adjuk hozzá a kockákra darabolt répákat, a meghámozott, nagyobb darabokra vágott sült gesztenyét, és közepes tűzön kicsit pirítsuk össze. Öntsük fel a levessel, és lassan gyöngyözve főzzük készre. Sózzuk, borsozzuk, majd öntsük hozzá a konyakot, szórjuk meg a szeletelt zöldhagymával, az aprított petrezselyemmel, és húzzuk le a tűzről.

Gombapéppel töltött tojás

Hozzávalók:
12 főtt tojás
15 dkg csiperke
1 fej vöröshagyma
fél dl olívaolaj
4 szál petrezselyem
12 levél kínai kel
2 dkg vaj
20 dkg ementáli sajt
őrölt bors, só

A hosszában félbevágott tojásokból szedjük ki a sárgájukat, sózzuk, borsozzuk. Forró olajban futtassuk meg az apróra vágott hagymát, majd adjuk hozzá a szeletelt csiperkét, és pirítsuk össze. Sóval, borssal, aprított petrezselyemmel ízesítsük. Adjuk hozzá a tojássárgákat, és aprítógépben aprítsuk krémesre. Ezzel a péppel töltsük meg a tojásokat, nyomjuk össze, és csomagoljuk a sós vízben leforrázott kellevelekbe. Kivajazott tepsibe fektessük a hajtással lefelé, szórjuk meg reszelt sajttal, és 180 °C-os sütőben 15-20 perc alatt süssük pirosra.

Tojással töltött paprika

Hozzávalók:
8 főtt tojás
1 evőkanál tejföl
1 evőkanál mustár
őrölt bors, só
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
8 piros színű paprika
10 dkg liszt
3 tojás
20 dkg zsemlemorzsa
8 dkg lenmag
olaj a sütéshez

Az apróra vágott tojásokat tegyük keverőedénybe, adjuk hozzá a tejfölt, a mustárt, és ízesítsük sóval, borssal, zúzott fokhagymával, petrezselyemmel. Keverjük krémesre, majd a krémet töltsük a kimagozott paprikákba. A paprikákat forgassuk lisztbe, felvert tojásba, lenmaggal elkevert zsemlemorzsába, majd bő forró olajban süssük meg. Szedjük papírtörlőre, hogy jól lecsepegjenek.

vegetáriánus karácsonyi menü

Gombafasírt vörösboros mártással

Hozzávalók:
15 dkg csiperke
15 dkg barna csiperke
15 dkg laskagomba
fél dl olívaolaj
1 fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
5 zsemle
2 tojás
őrölt bors, só
zsemlemorzsa
4 dl olaj a sütéshez
a mártáshoz:
2 evőkanál liszt
2 dl zöldségleves
2 dl száraz vörösbor
őrölt bors, só
kevés cukor
fél csokor petrezselyem

A felaprított hagymát az olajban futtassuk meg, adjuk hozzá a kisebb darabokra vágott gombát. Nagy lángon pirítsuk össze, úgy, hogy ne engedjen sok levet, és szórjuk meg petrezselyemmel. Tegyük keverőtálba, adjuk hozzá a beáztatott, kinyomkodott zsemléket meg a tojásokat. Sózzuk, borsozzuk meg, és szórjunk bele annyi zsemlemorzsát, hogy könnyen formázható masszát kapjunk.

Pihentessük 10 percig, majd vizes kézzel formáljunk belőle kisebb gömböket, és a forró olajban süssük aranybarnára. A mártáshoz a lisztet szárazon, kevergetve, pirítsuk közepesen barnára, és öntsük bele a levest. Lassú tűzön főzzük sűrűsödésig, majd a vörösborral főzzük krémesre. (Ha túl sűrű a mártás, levessel hígíthatjuk.) Sóval, borssal, kevés cukorral ízestsük, szűrjük át, és szórjuk bele a petrezselymet.

Sajtos-káposztás pirog

Hozzávalók:
35 dkg liszt
15 dkg vaj
2 tojás
1 evőkanál tejföl
2 csipet só
hideg víz
a töltelékhez:

1 kis fej lila káposzta
őrölt bors, só
fél dl olaj
1 fej lila hagyma
őrölt kömény
1 dl száraz vörösbor
cukor, ecet
15 dkg Anikó sajt

A liszthez adjuk hozzá a sót, és morzsoljuk el vele a vajat. Az egyik tojással és a tejföllel kezdjük el gyúrni, és annyi vizet öntsünk hozzá, hogy könnyen gyúrható legyen. Fóliában tegyük hűtőbe. Másnap a káposztát vágjuk apróra, sózzuk, borsozzuk, és 10 percig hagyjuk állni. Forró olajban futtassuk meg az aprított hagymát, pirítsuk össze a kinyomkodott káposztával. Szórjuk meg köménnyel, locsoljuk rá a bort, pároljuk tovább, cukorral és ecettel ízesítsük.

Hűtsük ki, nyomkodjuk ki a levét, és forgassuk bele a kis kockákra vágott sajtot. A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk vékonyra, és derelyeszaggatóval vágjuk 8×8 centis kockákra. Közepükre tegyünk egy-egy kiskanál tölteléket. A széleiket kenjük meg a felvert tojással, és hajtsuk félbe. Az így elkészült töltött háromszögek széleit villával nyomkodjuk össze, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. A tetejüket is kenjük meg a tojással, és 195 °C-os sütőben süssük pirosra.

Meggyes-mákos minyon

Hozzávalók:
6 tojás
8 evőkanál kristálycukor
3 dkg vaj
1 citrom reszelt héja
1 kiskanál sütőpor
4 evőkanál liszt
4 evőkanál darált mák
a krémhez:
4 dl habtejszín
1,5 tasak habfixáló
3 evőkanál porcukor
25 dkg meggybefőtt
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 mokkáskanál rumaroma
2 csomag fehér fondant

Keverjük ki a tojássárgákat a cukorral, és a puha vajjal. Adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, a sütőporral elkevert lisztet, a darált mákot, és lazítsuk a kemény tojáshabbal. Öntsük szilikonos sütőpapírral bélelt, keskeny peremű tepsibe, és 180 °C-os sütőben 20-25 perc alatt süssük meg. A krémhez a habtejszínt a habfixálóval verjük kemény habbá, keverjük bele a porcukrot, a jól lecsepegtetett meggyet pépesre turmixolva, az őrölt fahéjat, és a rumaromát.

A kihűlt tésztát vágjuk 3 lapra, ebből kettőt kenjünk meg a meggyes krémmel, tegyük egymásra, fektessük rá a harmadik tésztalapot, és tegyük 1-2 órára hűtőbe. Vízbe mártott késsel vágjuk 5×5 centis kockákra, tegyük rácsra, és vonjuk be az olvasztott fondanttal. Amikor lecsepegett, a minyonokat fektessük tálcára.

Fotó: pexels