Currys-sajtos húsgolyók
HOZZÁVALÓK
Kb. 30 darabhoz:
40 dkg darált sertéshús
40 dkg darált marhahús
6 dkg reszelt parmezán
3 gerezd fokhagyma
2 tojás, só, frissen őrölt bors
1 kiskanál curry
5 közepes csemegeuborka
8 szelet toast kenyér
piros húsú paprika,
zöldfűszer a tálaláshoz
A kétfajta darált húst tálba tesszük, hozzáadjuk a parmezánt, a zúzott fokhagymát, a tojásokat, sóval, borssal, a curryvel fűsze-rezzük, és jól összedolgozzuk. 30 percig pihentetjük, majd vizes kézzel kicsi gombócokat formálunk belőle, és sütőpapírral bélelt tepsire téve 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük. A húsgolyókat sütéskor ne szárítsuk ki, legyenek szaftosak. Ha elkészültek, kihűtjük. Közben a lecsepegtetett csemegeuborkákból fél centi vastag karikákat vágunk, a toast kenyérből pedig pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk. Tálaláskor a kenyérkorongokra 1-1 uborkaszeletet, majd 1-1 húsgolyót teszünk, fogvájóval összetűzzük, és pirospaprikával, zöldfűszerrel díszítjük. Frissen kínáljuk.
Tojásos mignonszendvics
HOZZÁVALÓK
Kb. 16 db-hoz:
55 dkg friss sertéstepertő
só, frissen őrölt bors
1 evőkanál mustár
2 gerezd fokhagyma
16 szelet toast kenyér
4 keményre főtt tojás
lila hagyma
friss petrezselyem a tálaláshoz
A friss tepertőt kétszer ledaráljuk, sóval, borssal, mustárral, zúzott fokhagymával ízesítjük, összekeverjük, és 1 órára hűtőbe tesszük. A fűszeres krémet 16 részre osztjuk, megkenünk vele minden toastszeletet, és négyet-négyet egymásra fektetünk. A tornyok héját éles, recés késsel levágjuk, és mindegyiket négy egyforma szendvicsmignonra daraboljuk. A kemény tojásokat felkarikázzuk, és mindegyik szendvicsmignon tetejére 1-1 szelet tojást fektetünk. Végül lilahagyma-gerezdekkel, petrezselyemmel díszítjük, és azonnal kínáljuk.
Lencsekrémes rétesbatyuk
HOZZÁVALÓK Kb. 8 db-hoz:
30 dkg barna lencse
1 babérlevél, só
1 vöröshagyma, 2 evőkanál olaj
frissen őrölt bors
2 evőkanál mustár
1 kiskanál kakukkfű
fél csokor petrezselyem
6 réteslap, 5 dkg vaj
a mártáshoz:
4 dkg vaj, 2 evőkanál liszt
forró tej, 0,5 dl 30%-os tejszín
10 dkg reszelt füstölt sajt, só
Az előző este beáztatott lencsét sós, babérleveles vízben puhára főzzük, leszűrjük, és villával összetörjük. Hozzáadjuk a forró olajon megpirított, aprított vöröshagymát, és sóval, borssal, mustárral, kakukkfűvel, petrezselyemmel ízesítjük. 3-3 egymásra tett réteslapból 4-4 egyforma négyzetet vágunk, megkenjük olvasztott vajjal, a közepükre halmozzuk a lencsetölteléket, a sarkainál összefogjuk, zsineggel lazán megkötjük, hogy ne nyíljanak szét, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Meglocsoljuk a maradék vajjal, és 160 fokos sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük. Ha elkészült, forrón, sajtmártással leöntve kínáljuk. A mártáshoz a vajat felolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet, és keverve annyi forró tejet öntünk hozzá, hogy tejszín sűrűségű legyen. Belekeverjük a szobahőmérsékletű tejszínt, a reszelt füstölt sajtot, és megsózzuk.
fotó: pexels