Sörös hagymaleves
Hozzávalók:
1,5 kg vöröshagyma
5 dkg vaj
1 gerezd fokhagyma
0,5 dl Worcestershire szósz
2 dl sör
1 liter marhahúslé
5 dkg cheddar sajt/füstölt sajt
4 szelet fehérkenyér
só, frissen őrölt bors
Vékonyan felszeleteljük a hagymákat, és egy nagy fazékban a vajon elkezdjük takaréklángon fonnyasztani. Hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, beleöntjük a Worcestershire szószt, és folyamatosan keveregetve nagyon lassan dinszteljük. Kb. 30 perc alatt megpuhul a hagyma (ha szükséges, kevés vizet öntünk alá). Felöntjük a sörrel és a húslével, és 20-25 percig főzzük. Újra sózzuk, borsozzuk, ha szükséges. A levest reszelt sajttal és pirított kenyérrel kínáljuk.
Sajtos-sonkás karfiol krémleves
Hozzávalók:
1 kisebb fej karfiol
3 dkg vaj
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 dl tejszín
15 dkg füstölt sajt
só, frissen őrölt bors
olívaolaj
10 dkg főtt-füstölt sonka
A karfiolt rózsákra szedjük, sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, sózzuk, frissen őrölt borssal megszórjuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal. Sütőben 250 fokon 20-25 perc alatt puhára sütjük. Közben a vajon megfuttatjuk a felaprított hagymát, a végén beletesszük a zúzott fokhagymát is. Hozzáadjuk a megsült karfiolt, majd fel 8 dl-1 liter vízzel. Összeforraljuk, és a leves felét simára turmixszoljuk. Hozzáöntjük a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá 10 dkg reszelt sajtot, és a felkockázott főtt sonkát. Kevergetve melegítjük, amíg a sajt elolvad. A maradék sajttal tálaljuk.
Gazdag frankfurti leves
Hozzávalók:
50 dkg kelkáposzta
20 dkg krumpli
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg húsos szalonna
25 dkg frankfurti fehér kolbász/virsli
2 evőkanál szárított majoránna
só, frissen őrölt borsolaj, fehérborecet
Az apróra kockázott hagymát a felkockázott szalonnával, karikázott kolbásszal vagy virslivel együtt dinszteljük. Hozzáadjuk a felcsíkozott kelkáposztát, a hámozott, kockázott burgonyát, a zúzott fokhagymákat. Kevergetve összepirítjuk a keveréket. Felöntjük 1 liter vízzel, hozzáadjuk a majoránnát, sózzuk, borsozzuk, és forralva 30 percig főzzük. Kevés ecettel tehetjük pikánsabbá.
Póréhagymás krumplileves kukoricával, sonkával
Hozzávalók:
1 kisebb szál póréhagyma
50 dkg krumpli
1 kukoricakonzerv
15 dkg füstölt-főtt sonka
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál szárított majoránna
só, frissen őrölt bors
3 dkg vaj
1,5 dl tejföl
A felkarikázott póréhagymát a kockázott sonkával, zúzott fokhagymával együtt a vajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a hámozott, kockázott burgonyát, a lecsöpögtetett konzervkukoricát, és jól összekeverjük, összepirítjuk. Felöntjük 1 liter vízzel, beleszórjuk a majoránnát, sózzuk, borsozzuk, forralva főzzük 30 percig, amíg a krumpli megpuhul. Elkeverjük benne a tejfölt.
Fotók: Archív