Mondhatnánk, hogy ahány ház, annyi szokás, ami a főzést illeti, de vannak azért örökérvényű szabályok: a májat például nem sózzuk sütés előtt, csak utána, hogy ne keményedjen meg, és a linzertésztát sem gyúrjuk túl, mert szétesik, ésatöbbi. Na de a nokedli tésztájával mi a helyzet?
A profi séfek szerint – és sokunk anyukája szerint is – az a baklövés, ami sajnos a mai napig rengeteg embernél becsúszik, nem más, mint hogy túlkeverjük a nokedli tésztáját.

Ezért ne keverd túl a nokedlitésztát
Jahni László profi séf szerint is ez az egyik legnagyobb baki, a nokedli vagy galuska tésztájának túldagasztása-keverése miatt ugyanis a tészta megkeményedik, és főzés után szintén rágós, kemény lesz a nokedlink.
…minél tovább dolgozzuk a masszát, annál stabilabb sikérszerkezet alakul ki… Ami a kovászos kenyérnél előny, az egy sima galuskánál koppanó kis golyócskákat eredményez
– magyarázza.
Fontos továbbá, hogy ha összeállt a tészta, azonnal szaggassunk, és frissen főzzük ki a nokedliszemeket, még azelőtt, hogy a sikérváz kialakulna – ettől lesz könnyed és levegős!
Szóval le a fakanállal, ne vigyük túlzásba, az egyszerű nokedlitészta (tojás, liszt víz, só) könnyen összeáll már pár perc masszív keveréstől is!
Ez is érdekelhet: Így készül a tökéletes piskóta: a nagyi is elismerően csettintene ettől az alaprecepttől
+ Séftipp: sütőpor!
Ha még ennél is felhőszerűbb galuskát vagy nokedlit szeretnénk, adjunk egy csipetnyi sütőport a tésztához! Mivel a sütőpor savas közegben aktiválódik, ezt a tippet inkább kefires vagy tejfölös galuska készítésekor alkalmazzuk!
+1 recept: Diétás nokedli
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 20 dkg durumliszt
- 20 dkg zsírszegény túró
- kb. 2 dl víz
- só
A túrót 1 dl vízzel együtt botmixerrel simára turmixoljuk. Összekeverjük a liszttel, 1 teáskanál sóval. Hozzáadjuk a két egész tojást, majd kb. 1 dl vizet, hogy sűrű nokedlitésztát kapjunk. 15 percig állni hagyjuk.
Egy fazékban bőséges mennyiségű vizet forralunk, és ha felforrt, megsózzuk. A nokedlit a forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Ha megfőtt, szűrőkanállal egy nagyobb tálba szedjük, és a paprikással együtt tálaljuk.
Fotó: gettyimages