Mézen sült ananászszeletek
HOZZÁVALÓK:
2 közepes méretű érett ananász
6 evőkanál virágméz
1 kiskanál vaníliaaroma
őrölt fahéj
A érett ananászok kalapját, alját vékony pengéjű éles késsel levágjuk, majd hosszanti irányban viszonylag vastagon meghámozzuk, hogy ne maradjanak héjdarabok az ananászhúson. Ezután almavájóval kiszúrjuk a fás közepét, és félujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Egy tapadásmentes serpenyőt felforrósítunk, belelocsoljuk a virágmézet, erős tűzön karamellizáljuk, belefektetjük az ananászszeleteket, rázogatva megsütjük az egyik oldalukat, majd villával megfordítjuk, és a másik oldalukat is pirosra sütjük.
Mielőtt kiszednénk a serpenyőből, megszórjuk egy kevés őrölt fahéjjal. Ha elkészültek a mézen sült ananászszeletek, forrón tálaljuk, és ízlés szerint kevés édesített tejszínhabrózsával díszíthetjük.
Csokis ananásztorta
HOZZÁVALÓK:
5 tojás
6 evőkanál cukor
4 dkg vaj
1-1 kiskanál citromhéj és sütőpor
6 evőkanál liszt
a krémhez:
2 dl édesített növényi tejszínkrém
10 dkg étcsokoládé
2 evőkanál rum
1 doboz darabolt ananászkonzerv
10 dkg étcsokoládé
A tojások sárgáját a cukorral, a puha vajjal fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a citromhéjat, a sütőporral elkevert lisztet, és habbá vert tojásfehérjékkel lazítjuk. Vajazott-lisztezett kerek tortaformába öntjük, és 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt pirosra sütjük, majd rácson kihűtjük. A tejszínt kemény habbá verjük, belecsorgatjuk a vízgőzön felolvasztott étcsokoládét, a rumot, és elkeverjük. Végül a kihűlt piskótalapot megkenjük a rumos csokoládéhabbal, a tetején egyenletesen elszórjuk a lecsepegtetett ananászdarabokat, és meglocsoljuk a felolvasztott étcsokoládéval.
Ananászos kosárkák
HOZZÁVALÓK:
25 dkg liszt
12 dkg vaj
6 dkg porcukor
2 tojás sárgája
1 kiskanál tejföl
a töltelékhez: 5 dl tej
5 evőkanál cukor
1 kiskanál vaníliaaroma
4 tojás sárgája
3 evőkanál liszt
1 doboz darabolt ananászkonzerv
A szitált lisztet a puha vajjal gyorsan összemorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgákat, a tejfölt, és egynemű tésztává gyúrjuk. Lefóliázva 1 órán át hűtőben pihentetjük, majd diónyi nagyságú darabokra vágjuk, lisztezett gyúródeszkán késfok vastagra kinyújtjuk, és mindegyikkel kibélelünk 1-1 vajazott-lisztezett kosárkaformát. Megtöltjük szárazbabbal, és 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Ha elkészültek, kiszedjük belőlük a babot, kihűtjük, és közben elkészítjük a krémet.
A tejet a cukorral, a vaníliaaromával felforraljuk, a tojássárgákat a liszttel, hideg vízzel simára keverjük, majd kevés forró tejjel elkeverjük, kevergetve a tejhez öntjük, és lassú tűzön sűrűre főzzük. Forrón a kosárkákba kanalazzuk, ananászdarabokat teszünk a tetejükre, és kihűtve kínáljuk.
Ananászos rizstorta
HOZZÁVALÓK:
30 dkg hosszú szemű rizs
forró víz
só
forró tej
4 tojás
4 dkg vaj
14 dkg cukor
1 citrom
1 doboz szeletelt
ananászkonzerv
A rizst felöntjük a rizshez képest másfélszeres mennyiségű vízzel, sózzuk, és lassú tűzön addig főzzük, amíg felveszi a folyadékot. Ekkor felöntjük a rizshez képest két és félszeres mennyiségű forró tejjel, és lassú tűzön, néha megkeverve készre főzzük. A tojássárgákat a puha vajjal, a cukorral a reszelt citromhéjjal fehéredésig keverjük. A rizsbe még forrón belekeverjük a vajas tojássárgáját, és a kemény habbá vert tojásfehérjékkel lazítjuk.
Hosszúkás formát kibélelünk alufóliával, az aljára egy sor ananászszeletet teszünk, rákanalazzuk a habos rizs felét, erre jön az ananászszeletek második fele, és a rizs másik részével betakarjuk. 180 fokos sütőben 20 perc alatt pirosra sütjük. 10 percig pihentetjük, tálra borítjuk, és lehúzzuk róla a fóliát.
Fotó: pexels