Konyha

Farsangi fánk: 4 krémes-mázos édesség recept házibulikra

Hagyományos hazai édes fogás, kelt tésztából, bő zsírban, szalagosra sütve. A farsangi időszakban fogy a legtöbb, pedig szívesen ennénk egész évben.
farsangi fánk recept

Karamellás fánkok

HOZZÁVALÓK:
2 dl víz
10 dkg zsír
1 csipet só
16 dkg liszt
2 tojás és 2 tojás sárgája
a töltelékhez:
3 evőkanál cukor
4 dl tej
1 csomag karamellás pudingpor
4 dl édesített növényi tejszín
vaníliás porcukor a tálaláshoz

A vizet a zsírral, sóval felforraljuk, beleszórjuk a lisztet, és addig főzzük, amíg elválik az edény falától. Egyesével belekeverjük a tojásokat és a tojásfehérjéket. Habzsákba kanalazzuk, sütőpapírral bélelt tepsire 15 centi átmérőjű fánkokat nyomunk, és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük.

A töltelékhez a cukrot karamellizáljuk, felöntjük a tejjel, és felforraljuk. Ha felolvadt a karamell, kevés hideg vízzel elkevert pudingporral besűrítjük, és kihűtjük. A kemény habbá vert tejszínnel összekeverjük, és habzsákba kanalazzuk. A fánkoknak keskeny kalapokat vágunk, beletöltjük a karamellkrémet, ráfektetjük a tetejüket, és megszórjuk vaníliás porcukorral.

Csokoládés fánk

HOZZÁVALÓK:
2 dl víz
10 dkg vaj
1 csipet só
16 dkg liszt
2 egész tojás és 2 tojás fehérje
3 dl olaj a sütéshez
a csokoládéöntethez:
20 dkg étcsokoládé
2 evőkanál porcukor
2 dl habtejszín
0,6 dl rum

A vizet a vajjal, sóval felforraljuk, majd hozzáadjuk a lisztet, és lassú tűzön keverve addig főzzük, amíg elválik az edény falától. Még melegen egyesével belekeverjük a tojásokat, a tojásfehérjéket, és a fánktésztából két kiskanállal a forró olajba pogácsa nagyságú labdákat szaggatunk, majd kissé ellapítjuk. Ezután közepes tűzön pirosra sütjük, és papírszalvétára szedve jól lecsepegtetjük. A csokoládéöntethez az étcsokoládét habüstben vízgőzfürdő felett felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a porcukrot, a tejszínt, a rumot, és néha megkeverve krémes mártássá gőzöljük. Tálaláskor a fánkokat tányérra halmozzuk, megszórjuk porcukorral, és a csokoládéöntetet külön kis tálkában kínáljuk mellé.

Sajtkrémes fánkocskák

HOZZÁVALÓK:
2 dl víz, 1 csipet só
5-5 dkg vaj és sertészsír
16 dkg liszt
2 egész tojás és 2 tojás fehérje
a töltelékhez:
2 dl édesített növényi tejszín
25 dkg mascarpone krémsajt
2 evőkanál porcukor
a csokoládéöntethez:
20 dkg tejcsokoládé
1,5 dl habtejszín
1 evőkanál porcukor
fél dl rum

A vizet a vajjal, zsírral, sóval felforraljuk, beleszórjuk a lisztet, és lassú tűzön keverve addig főzzük, amíg elválik az edény falától. Lehúzzuk a tűzről, és még melegen egyesével belekeverjük az egész tojásokat és a tojásfehérjéket. A tésztát habzsákba kanalazzuk, és sütőpapírral bélelt tepsire diónyi tésztákat nyomunk. 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük.

Ha elkészültek, kihűtjük, közben a tejszínt kemény habbá verjük, és belekeverjük a porcukorral ízesített mascarponét. A tölteléket szintén habzsákba kanalazzuk, majd az üres fánkok alján kicsi nyílást vágunk, és megtöltjük a habbal. A csokiöntethez a tejcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, belekeverjük a tejszínt, és porcukorral, rummal ízesítjük. A lehűtött fánkokat tányérokra tesszük, és meglocsoljuk a csokoládéöntettel.

farsangi fánk recept

Berlini fánkgolyók

HOZZÁVALÓK:
50 dkg finomliszt
3,5 g szárított élesztő
2 evőkanál cukor
1 csipet só
2 db tojás sárgája
meleg tej
4 dkg vaj
5 dl olaj a sütéshez
a töltelékhez:
1 kis üveg baracklekvár
fél dl baracklikőr vagy pálinka

A lisztet kelesztőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a szárított élesztőt, a cukrot, a sót, a tojássárgákat, és annyi meleg tejet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Ezután meglocsoljuk az olvasztott vajjal, hólyagosra dagasztjuk, és konyharuhával letakarva langyos helyen megkelesztjük. Ekkor lisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk, és diónagyságú tésztalabdákat gömbölygetünk belőle. Konyharuhával letakarva újból megkelesztjük, és forró olajban mind a két oldalukat pirosra sütjük.

A töltelékhez a baracklekvárt a baracklikőrrel vagy barackpálinkával elkeverjük, és habzsákba töltjük. A fánkok oldalába nyílást nyomunk, és megtöltjük a lekváros keverékkel. Tálaláskor a berlini fánkgolyókat tányérra fektetjük, és megszórjuk porcukorral.

Fotó: pexels