Konyha

Ez jobb lesz, mint a legendás pisztáciakrém: új tavaszi mártogatóst dob piacra a Lidl

A német diszkontlánc egy új terméket dob piacra, ami sokunk kedvence lesz. Kenyérre is kenheted, de tésztafeltétnek is kiváló lehet.

Versenyre indított a Lidl a legendás pisztáciakrémével egy új mártogatóst: idén először medvehagyma-krémet kínálnak majd az üzletekben március 17-től. A darált, sós medvehagyma teljesen vegán, és hazai termék. 190 grammos üvegben 1599 forintért lesz kint a polcokon. Amíg el nem fogy, ha ugyanis úgy rákapnak a magyarok, mint a legendás pisztáciakrémre, ami olyan gyorsan el szokott fogyni, hogy a szerencsétlenebbek, vagy akik nem érnek rá reggel boltba menni, le is szoktak róla maradni.

A mostani medvehagymakrém szerintünk ugyanilyen sláger lesz: kenheted kenyérre felvágott alá, de tésztaszósznak is kiváló egy kis parmezánnal.

lild medvehagyma

 

További részletekért kattints az akcios-ujsag.hu oldalra.

A medvék jól tudják

medvehagyma valódi egészségbomba. Íze és illata, sőt egészségügyi hatása is a fokhagymáéra emlékeztet, vírus- és baktériumölő hatóanyagai azonban erősebbek. Köhögésre, de gyomorproblémákra is gyakran ajánlják. Antibakteriális hatásával és vitaminjaival jót tesz az immunrendszerünknek. Ideális a tavaszi méregtelenítéshez, a népgyógyászat szerint fokozza a bélműködést, székrekedés ellen is hatékony. Állítólag a nevét is ennek köszönheti: a téli álomból felébredő medvék salaktalanításra használják. Ezenkívül tisztítja a májat, a vesét, a vért, gátolja a rögképződést, és egyes megfigyelések szerint a bőrbetegségeket, konkrétan a pattanásokat, az ekcémát, a pikkelysömört is enyhítheti. Jó hatással lehet a vérnyomásra és a koleszterinszintre.

Csak a Dunántúlon

A liliomfélék családjába tartozó növény Közép- és Nyugat-Európában őshonos. Bükkösökben, gyertyános tölgyesekben, víz közelében, a fák árnyékában szaporodik. Évelő, 30-50 cm magasra nő. Fényes, lándzsás levelei hosszú száron ülnek. Magyarország keleti felében nem találkozhatunk vele, a Dunántúlon március vége és május eleje között annál inkább. Friss leveleit virágzás előtt kell begyűjteni, figyelve, nehogy összekeverjük más hasonló, de mérgező növényekkel: a gyöngyvirággal vagy az őszi kikericcsel. Ha a levelet szétmorzsolva fokhagymaszagot érzünk, akkor medvehagymát találtunk. Ha piacon vásároljuk, ismerős árustól vegyük, és dörzsöljük meg a levelet az illatért. Az utcán kínálókkal inkább legyünk bizalmatlanok!

Fotó: gettyimages