Mentás-kókusztejes zöldborsófőzelék kókuszbundás hallal (650 Ft egy adag)
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 1 kg zsenge zöldborsó (fagyasztott)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1,5 dl sűrű kókusztej (konzerv)
- egy kis csokor menta
- só
A bundázott halhoz:
- 50 dkg friss, hűtött vagy fagyasztott tengeri halfilé (pl. tőkehal)
- 2 tojás
- 4 púpozott evőkanál liszt
- 10 dkg kókuszreszelék
- napraforgóolaj a sütéshez
- A borsót egy lábosba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen csak ellepi. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, megsózzuk, kb. 15 perc alatt puhára főzzük, majd a mentával együtt botmixerrel pürésítjük a főzelék felét.
- Egy evőkanál liszttel elkeverjük a kókusztejet, majd fokozatosan a főzelékhez keverjük, és összeforraljuk.
- A halat, ha fagyasztott, hagyjuk kiolvadni, lecsöpögtetjük, nagyobb darabokra vágjuk, és enyhén megsózzuk. Hagyományos módon bepanírozzuk a haldarabokat, de morzsa helyett kókuszreszelékbe forgatjuk. Bő, forró olajban hirtelen készre sütjük, és a főzelékkel együtt tálaljuk.
Spenótos-joghurtos sárgaborsó-főzelék tükörtojással (350 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:
- 20 dkg sárgaborsó
- 30 dkg leveles spenót
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- fél citrom
- 1,5 dl natúr joghurt
- 1 evőkanál étolaj
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál frissen őrölt római kömény
- 1 teáskanál curry-fűszerkeverék
- só, frissen őrölt bors
A tükörtojáshoz:
- 4 db tojás
- olaj a sütéshez
- A finomra vágott vöröshagymát a curry-fűszerkeverékkel és a római köménnyel együtt puhára dinszteljük egy kevés olajon. Hozzáadjuk az átmosott, lecsöpögtetett sárgaborsót. Felöntjük kb. fél liter vízzel, megsózzuk, megborsozzuk.
- Takaréklángon puhára főzzük a borsót, és ha szükséges, közben pótoljuk az elfőtt vizet.
- Egy teflonserpenyőt felhevítünk, beleöntünk 2 evőkanál olívaolajat, és hozzáadjuk a megmosott, lecsepegtetett és felcsíkozott spenótot, valamint a zúzott fokhagymákat. Gyorsan átforgatjuk a spenótot az olajon, hogy enyhén megfonnyadjon. Megsózzuk, megborsozzuk, majd elkeverjük a teljesen készre főtt sárgaborsóval. Sokkal intenzívebb így a spenót íze, mintha egyszerűen csak nyersen tettük volna a főzelékbe.
- Elkeverünk a főzelékben 1-1,5 dl natúr joghurtot, és ízlés szerint ismét megsózzuk, megborsozzuk. Tükörtojással tálaljuk.
Ez is érdekelhet: Ezért mosd meg a kenyeret: minden reggeli előtt a csap alá kellene dugnod a veknit
Rozmaringos krumplifőzelék marhafasírttal (780 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:
- 60 dkg burgonya
- 40 dkg brokkoli
- 1,5 dl tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 púpozott evőkanál liszt
- 1-2 kisebb ág rozmaring
- 2 evőkanál olaj
A fasírthoz:
- 30 dkg darált marhahús
- 1 tojás
- 2 db száraz zsemle
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- só, frissen őrölt bors
- olaj a sütéshez
- A rozmaringágakat és a 2 gerezd szeletelt fokhagymát 2 evőkanál olajon enyhén átpirítjuk. Hozzáadjuk a hámozott, kockákra vágott burgonyát, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Megsózzuk, és lefedve 10 percig főzzük.
- Közben a brokkolit kis rózsákra szedjük, 10 perc elteltével a krumplihoz adjuk. Ha szükséges, ismét felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Kb. 15 perc alatt puhára főzzük.
- A tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel. Fokozatosan elkeverjük a főzelékkel, majd összeforraljuk. Sóval, borssal ízesítjük.
- A darált húst összekeverjük egy tálban a tojással, a zúzott fokhagymával és a vízbe áztatott, majd kifacsart zsemlékkel. Sóval, borssal, kevés pirospaprikával ízesítjük. 8 db húspogácsát formázunk a masszából, majd olajjal kikent serpenyőben, oldalanként 3-4 perc alatt készre sütjük őket. A főzelékkel tálaljuk.
Fotók: Vrábel Kriszta