Konyha

Teljes húsvéti menü fejenként 632 forintból: spórolós receptek az ünnepi asztalra levestől a kalácsig

A jól megszokott ünnepi ételeket is meg lehet időnként bolondítani, sokszínűen tálalni. Idén kísérletezzen velük bátran, ehhez adunk tippeket.
Meggyes-mákos babka kalács

Húsvéti kaszásleves (250 Ft egy adag)

Húsvéti kaszásleves
Húsvéti kaszásleves (250 Ft egy adag)

Ez is érdekelhet: Fél éves krumpli, két hetes banán: így tárold az élelmiszereket, hogy tovább maradjanak frissek

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 6 dl sonkafőzőlé
  • 15 dkg főtt sonka, felkockázva
  • 1 fej vöröshagyma
  • 20 dkg burgonya
  • 20 dkg vecsési savanyú káposzta
  • 20 dkg sárgarépa
  • 15 dkg fehérrépa
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál őrölt piros-paprika
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • 4 evőkanál olaj
  • só, frissen őrölt bors
  • A tálaláshoz tejföl és snidling
  1. Két evőkanál olajon puhára dinszteljük az apróra vágott vöröshagymát.
  2. Hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket és a káposztát. Pár percig dinszteljük őket, majd felöntjük a sonkalével és 6 dl vízzel.
  3. Hozzáadjuk a főtt sonkát, és lefedve puhára főzzük a zöldségeket. Hagyományos fokhagymás-paprikás rántással besűrítjük a levest. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Tejföllel tálaljuk.

Ez is érdekelhet

Tavaszi zöldséges-sonkás pite (300 Ft egy szelet)

Tavaszi zöldséges-sonkás pite
Tavaszi zöldséges-sonkás pite (300 Ft egy szelet)

Hozzávalók 8 szelethez:

  • 25 dkg liszt
  • 12,5 dk vaj vagy margarin
  • 1 db L-es tojás
  • egy csipet só

A töltelékhez:

  • 340 g csemegekukorica
  • 20 dkg zsenge zöldborsó (ha fagyasztott, akkor előfőzve)
  • 10 dkg felkockázott főtt sonka
  • 1 fej lila hagyma
  • 1 marék leveles spenót
  • 4 db tojás
  • 1 dl főzőtejszín
  • 1 dl tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, frissen őrölt bors
  1. A lisztet elkeverjük a sóval, majd morzsásra keverjük a hideg, kockázott vajjal. Hozzáadjuk a tojást, és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a vajas tésztát. 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük.
  2. Közben elkészítjük a tölteléket. A zöldborsót lobogó, sós vízben néhány perc alatt puhára főzzük, és leszűrjük. Egy tálban összekeverjük a borsót, a lecsöpögtetett kukoricát, a felkockázott sonkát és lila hagymát, valamint a felcsíkozott spenótleveleket.
  3. A tojásokat enyhén felverjük, elkeverjük a tejszínnel és a tejföllel, megsózzuk, megborsozzuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és alaposan összeforgatjuk a zöldségekkel.
  4. A sütőt 200 Celsius-fokra előmelegítjük. 24-26 centiméteres piteformába nyújtjuk a tésztát, villával megszurkáljuk az alját, rásimítjuk a tölteléket, és 30 perc alatt készre sütjük.

Meggyes-mákos babka kalács (82 Ft egy szelet)

Meggyes-mákos babka kalács
Meggyes-mákos babka kalács (82 Ft egy szelet)

Hozzávalók 2 db kalácshoz (16 szelet):

  • 50 dkg búzaliszt
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl tejszín
  • 2,5 dl tej
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 2 db tojás (1 db a tésztába: L-es, 1 db a kenéshez: S-es)
  • egy csipet só

A töltelékhez:

  • 12 dkg darált mák
  • 20 dkg fagyasztott, magozott meggy
  • 3 evőkanál cukor
  1. A lisztet elkeverjük a szárított élesztővel, a cukorral, a csipet sóval. Hozzáadjuk a lágy vajat, a tejszínt, a langyos tejet és 1 db L-es tojást. Kézzel vagy elektromos mixer dagasztólapátjával ruganyosra dolgozzuk a tésztát. Lágy legyen, ha nem elég lágy, adjunk hozzá még folyadékot.Szobahőmérsékleten 50 percig kelesztjük.
  2. Közben egy lábosban a mákot elkeverjük a cukorral, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és összeforraljuk. Hozzáadjuk a meggyet, és tíz percig főzzük a mákos tölteléket. Hűlni hagyjuk.
  3. A tésztát kettéosztjuk, mindkét részét lisztezett felületen kb. 1,5 cm vastag téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a lapokat a mákos töltelékkel, majd a hosszabbik oldaluknál fogva feltekerjük őket, mint a bejglit. Nagy, széles pengéjű késsel hosszában kettévágjuk a megtöltött rudakat, majd kettesével összecsavarjuk az így kapott fél-fél tekercseket. Összesen 2 kalácsot kapunk.
  4. A kalácsokat sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, megkenjük a felvert tojással, és 45 percig kelesztjük. 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük őket.

Ez is érdekelhet: 9 fenséges babka húsvétra, az édestől a sósig

Fotók: Vrábel Kriszta