Konyha

Friss tavaszi zöldek a tányéron: 4 spenótos, borsós és spárgás recept képpel

Amikor végre megjelennek a friss edényzöldségek a boltban és a piacon, alig várjuk, hogy főzhessünk belőlük. Ne is hagyjunk ki egyetlen étkezést sem nélkülük!

Tavaszi spenótos pite

Hozzávalók a tésztához:
✔ 30 dkg finomliszt
✔ 15 dkg vaj
✔ 1,5 dl natúr joghurt, só
a feltéthez:
✔ 35 dkg zsenge sárgarépa
✔ 25 dkg cukkini
✔ 25 dkg spenót
✔ 1 fej sonkahagyma
✔ 2 gerezd fokhagyma
✔ 1 csokor petrezselyem
✔ 3 tojás
✔ 1,5 dl főzőtejszín
✔ 10 dkg eidami sajt
✔ só, bors

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat és a joghurtot, és összegyúrjuk a tésztát. Ha nem gyúrható, kevés hideg vizet adjunk hozzá. 20-30 percre hűtőbe tesszük, közben elkészítjük a feltétet: a zöldségeket tökgyalun lereszeljük, a felkockázott hagymát kevés olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a reszelt zöldségeket és a felcsíkozott spenótot, az aprított fokhagymát és petrezselymet. 10 percig pároljuk, közben sózzuk, borsozzuk.

A tojásokat enyhén felverjük, elkeverjük a tejszínnel, a reszelt sajttal, majd a kihűlt zöldségekhez öntjük. A tésztát 22-24 cm-es piteformához méretezve kinyújtjuk, beleszedjük a feltéteket, majd az előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.

Zöldborsófasírt tavaszi salátával

Hozzávalók:
✔ 1 fej vöröshagyma
✔ 10 dkg húsos szalonna
✔ 50 dkg zsenge zöldborsó
✔ kis csokor menta
✔ 1 csokor petrezselyem
✔ 1 tojás
✔ zsemlemorzsa, só, bors
a salátához:
✔ leveles zöldsaláta
✔ 1 csomag zsenge retek
✔ 1 csomag újhagyma
✔ 20 dkg koktélparadicsom
✔ fél dl olívaolaj
✔ evőkanál dijoni mustár,
méz és fehérborecet
✔ frissen őrölt bors

Az apróra kockázott szalonnát és hagymát olívaolajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a borsót, és puhára pároljuk. Ha nem akarna puhulni, még egy kevés vizet adunk hozzá, de várjuk meg, amíg elfő. Ha megpuhult a borsó, botmixerrel darabosra pürésítjük. Beletesszük az aprított mentát, petrezselymet, a tojást és annyi zsemlemorzsát, hogy formázható legyen.

Megsózzuk, megborsozzuk. Fasírtokat formázunk, morzsában megforgatjuk, és forró olajban megsütjük. A salátához megmossuk és feldaraboljuk a zöldségeket. Egy nagy keverőtálban összekeverjük az olajat, az ecetet, a mustárt, a mézet és a borsot. Beletesszük a zöldségeket, és jól összeforgatjuk.

Spárgás-zöldborsós rizottó

Hozzávalók:
✔ 25 dkg húsos szalonna
✔ 1 nagy fej hagyma
✔ olívaolaj
✔ 50 dkg zöldborsó
✔ 35 dkg rizottónak való rizs
✔ 1 dl száraz fehérbor
✔ 1,5 l húsalaplé
✔ 25 dkg zöldspárga
✔ vaj
✔ reszelt parmezán

A felkockázott szalonnát olívaolajon megpirítjuk, hozzáadjuk a felkockázott hagymát és a pucolt zöldborsót. Pár percig pároljuk, majd beleöntjük a rizst. Ha üvegesedni kezd, ráöntjük a bort, és folyamatosan kevergetjük. Ha a rizs magába szívta a bort, hozzáadjuk az első merőkanál alaplevet, és folyamatosan kevergetjük. Kanalanként mérjük hozzá az alaplevet.

Ha elég sós, tovább már nem kell sózni! Mindig várjuk meg, amíg felszívta a levet, csak ezután jöjjön a következő adag. Tíz perc elteltével beletesszük a pucolt, feldarabolt spárgát. Ha megfőtt a rizs (18-20 perc), az utolsó adag levet nem főzzük el teljesen. Diónyi vajat és 5 dkg reszelt parmezánt keverünk hozzá, és azonnal tálaljuk.

Spenótos kéksajtos párnácska

Hozzávalók:
✔ 30 dkg liszt (ha lehet, durum)
✔ 3 egész tojás
✔ só
✔ 20 dkg kéksajt
✔ 50 dkg spenót
✔ 2 gerezd fokhagyma
✔ 2 dl főzőtejszín
✔ só, bors, őrölt
✔ szerecsendió
✔ olívaolaj

A lisztből és csipetnyi sóból, a tojásokból tésztát gyúrunk. Ha összegyúrtuk, kettéválasztjuk, mindkét részt tésztanyújtó géppel vagy sodrófával 1 mm vékonyra kinyújtjuk. Lisztezett felületre helyezzük az egyik tésztát, rátesszük a felkockázott sajtot, majd befedjük a másik tésztával. A sajtok körül összenyomkodjuk a tésztákat, és derelyevágóval szétvágjuk a párnácskákat. (Ha van ravioliformánk, azzal készítsük).

A felcsíkozott spenótot olívaolajon megfonnyasztjuk az aprított fokhagymával együtt. Megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadjuk a tejszínt, összeforraljuk a mártást, és kevés szerecsendióval ízesítjük. Lobogó sós vízben kb. 2-3 perc alatt kifőzzük a tésztát, és leszűrjük. Azonnal tányérokba szedjük, spenótos öntetet kanalazunk rá, és tálaljuk.

Fotó: Vrábel Kriszta