Lélek

Főállású apa

Ami az új-zélandi miniszterelnöknek természetes, az itthon még nem. Nálunk csodálkozva vonják fel a szemöldöküket az emberek, ha azt hallják, hogy a férfi marad otthon a gyerekkel, és az anyuka megy vissza dolgozni.
dr. hevesi kriszta felcserélődnek otthon a szerepek főállású apa

Két fél döntése legyen

A szükség törvényt bont – tartja a mondás, és ez tökéletesen igaz azokra a családokra, ahol úgy döntenek, hogy a kicsikkel az apuka marad otthon. „Ez csupán a mi a társadalmunk évszázadok óta berögzült sztereotípiái szerint az anya feladata – mondja dr. Hevesi Kriszta pszichológus, egyetemi tanár. – Ugyanis pszichológiai szakszóval elsődleges gondozónak hívjuk azt, aki a gyerekkel nagyobb részt otthon van, de nem mondjuk, hogy ennek feltétlenül az anyának kell lennie. Lehet az apa, a nagyszülő vagy akár egy nagynéni is.” Ha úgy alakul, hogy a pár meghozza azt a racionális döntést, hogy a férfi marad otthon a gyerekkel, arra közösen kell igent mondaniuk. Ne legyen az apa belekényszerítve ebbe a helyzetbe, beszéljék át alaposan, és soha ne hangozzon el az a mondat, hogy »mert te kevesebbet keresel«. Ne legyen az egyik félben sem lekicsinylés azért, mert ő a kenyérkereső, hanem ismerje el a párja előfeszítéseit.”

Intim percek változása

A szakember azt is javasolja, hogy alkalmazzanak a pár tagjai egyfajta „pszichológiai védőoltást”. Vegyenek elő papírt, ceruzát, és írják össze, mi szól mellette és mi ellene, hogy az apa maradjon otthon a gyerekkel. „Azért nevezhetjük ezt védőoltásnak, mert fel kell készülniük, hogy nagy valószínűséggel érik majd őket támadások – mondja dr. Hevesi Kriszta. – Előítéletekkel kell majd szembenézniük, de látniuk kell azt is, hogy erről nem ők, hanem a társadalmi megszokások tehetnek. Ha viszont ott vannak a fejükben a döntés mellett szóló érvek, könnyebben meggyőzhetik azokat, akik nem értik ezt a helyzetet. Azt gondolom, egy ilyen felállásban is fontos, hogy közös legyen a kassza, hiszen a férfi otthon dolgozik, csak éppen nem kézzelfogható pénzt tesz a bevételekhez. Lényeges, hogy ugyanúgy kezelje a családi kasszát, mint ahogyan a dolgozó nő.” Nem titok, hogy a házasélet mindenkori állapota a legjobb kapcsolathőmérő. Előfordulhat, hogy a szerepcsere ott is változást hoz: „A pár intim percei leginkább attól függnek, hogy mennyire tudják jól kezelni a megváltozott helyzetet. Ha a férfi nem érzi, hogy csorba esett a férfiasságán, hogy pótanyát kell játszania, akkor nem valószínű, hogy probléma lenne a későbbiekben a pár szexuális életével. Ugyanakkor az is lényeges, hogy milyen családból jön, mennyire fontos számára a társadalmilag felépített macsószerep. Abban az esetben, ha nem jól tud belehelyezkedni az új élethelyzetbe, akkor előfordulhat, hogy nem érzi magát férfinak, és ez a libidóján is megmutatkozik. Az is megtörtéhet, hogy az frusztrációját, az agresszióját az ágyban vezeti le, és erőszakosabbá válnak a szexuális együttlétek.” „Ez a mi kultúránk gyümölcse: egy anyának mindig lelkiismeret-furdalása van. Általában több szerepben kell helyt állnia — anyaként, feleségként, dolgozó nőként —, és ha úgy érzi, valamiben nem teljesít száz százalékot, akkor rögtön ott a félelem, hogy megkapja a »rossz anya, feleség« jelzőt. Fontos, hogy mielőtt meghozzák a döntést, hogy a férj marad otthon, ezt is beszéljék meg. Kapja meg a nő is a feloldozást, amiért ő lesz többet távol” — állítja a szakember. De ne csak feloldozást kapjon, elismerést is, amiért ebben a férfiak uralta világban képes boldogulni.

Más országokban támogatják

Magyarországon nagyon ritka, ha a férfi marad otthon a gyerekekkel, és a nő dolgozik. A statisztikai adatok alapján alig néhány százalék azoknak az apáknak a száma, akiknek például gyest utalnak. Tőlünk nyugatabbra azonban kimondottan támogatják, hogy a férfi is töltsön otthon hosszabb időt a gyerekekkel, és kimaradhasson a munkából. „Azt hiszem, ez az irány is mutatja, hogy egyfajta társadalmi váltás felé haladunk. Sok családban az apa annyit van távol, hogy csupán kedves vendégként érkezik időnként haza, és emiatt azt érezheti, nincs jelen valódi, aktív tagként a saját családjában. Ezért sokszor a gyerekek is haragszanak, mert azt érzik, nem kapnak annyi törődést az apjuktól. Azok a kicsik viszont, akikkel esetleg hosszabb-rövidebb időre otthon marad az apukájuk, megtapasztalhatják, hogy mindkét szülőre egyformán számíthatnak, és az apa és az anya is érzelmileg elérhető számukra.”

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete