Lélek

A humor életet menthet!

Viccelődés nélkül az életünk túlságosan komor lenne. Humor kell ahhoz, hogy átvészeljük a nehezebb időszakokat, kellemetlen helyzetben oldjuk a feszültséget, vagy hangulatosabbá tegyünk egy baráti beszélgetést.
5 ok a nevetésre humor makai gábor viccelődés bata kata

De mi az, hogy humor?

„A humor egy rendkívül összetett fogalom. Magában foglalja a viccelődést, annak előadásmódját, de még a megértését is. Előadhatjuk szóban, írásban, akár közösségi oldalakon, vagy akár csak a magunk szórakoztatására. Az elkeseredettség legjobb ellenszere, amellyel leküzdhetőek a negatív érzelmi hullámok. A nevetés az agyban indít el biokémiai folyamatot, s ingerek útján juttatja el a test többi részébe. Megteremtődik az érzés, hogy minden rendben van, még akkor is, ha ez nem egészen így van. Az effajta életigenlés segít elűzni a pesszimista gondolatokat. A humor ráadásul nem csak azért jó, mert mi magunk nevetünk rajta, hanem ami ennél is jobb: mosolyt csalunk mások arcára. Ez egy olyan adottság, amelynek nagy hasznát vesszük a párkapcsolatunkban, a munkahelyünkön vagy a családunk körében. Viccelődhetünk az orvosunkkal, a sarki fűszeressel vagy a postással is. Fontos azonban, hogy maradjunk ízlésesek, és ne bántsunk meg másokat!” — javasolta Makai Gábor klinikai szakpszichológus.

5 ok a nevetésre!

1. Tudományos tény!

Vizsgálatok bizonyították, hogy azok a betegek hamarabb gyógyulnak meg és állnak talpra, akiket vidám, humoros emberek látogatnak, kezelnek, mint azok, akiket komor emberek vesznek körül. Nem véletlen, hogy egyre több szervezet dolgozik azon, hogy az ápoltakat jobb kedvre derítsék: a gyerekeknek bohócokkal, a felnőtteknek, idősebbeknek kutyákkal próbálnak vidámságot csempészni az életükbe.

2. Segít megőrizni a fiatalságot

A nevetés, a jókedv, a mások felvidítása pozitív tulajdonság, és ehhez automatikusan társítunk más jó tulajdonságokat is. Sokkal kedvesebbnek, segítőkészebbnek, de még szebbnek és fiatalabbnak is látjuk azokat, akik viccesek. Tudósok tesztekkel bizonyították, hogy jobban megbízunk azokban, akik mosolygósabbak, és a véleményükre is sokkal inkább adunk. Pszichológiai szempontból — mivel a humor jó szellemi képességeket, kellő gondolkodásbeli rugalmasságot és kreativitást is feltételez — szívesebben tesznek minket vezető beosztásba a kevésbé humoros társainknál.

3. A férfiak fontos fegyvere

Párválasztáskor azok a férfiak vannak előnyben, akik vagy vonzó külsejükkel babonáznak meg minket, vagy az egzisztenciális helyzetük nyújt biztonságérzetet a családalapításhoz, vagy éppen a humoruknak köszönhetően válnak ellenállhatatlanná. Ezért tapasztalhatjuk azt, hogy a kevésbé jóképű férfiak sokkal jobb társaságnak bizonyulnak.

4. Vicc vagy humor?

Ha nem vagyunk ösztönösen humoros emberek, és nem dőlnek belőlünk gondolkodás nélkül az elmésebbnél elmésebb szófordulatok, akkor is lehetünk viccesek. Olvassunk sok-sok viccet, gyakoroljuk annak minél élvezhetőbb előadásmódját, és ezzel is kiválóan szórakoztathatjuk társainkat.

5. Mindennek van határa!

Bár a humor rengeteg nehéz helyzetben lehet segítségünkre, fontos, hogy tudjuk hol a határ, hogy mivel nem illik viccelődni, és mi az, amivel már megbántunk másokat. „Az agresszív, rosszindulatú humor, a szarkazmus, gúnyolódás, mások manipulálása, támadása és kritizálása cseppet sem vicces, mint ahogy a rasszista és szexista humor is sértő. Az is hasznos, ha feltérképezzük, hogy kivel lehet viccelni és ki az, akinek minimális humorérzéke sincs, ezért komolyan veszi a poénokat. Akinek van egészséges önkritikája, az sokkal fogékonyabb a viccre, nemcsak mesélőként, hanem célpontként is. Vannak azonban, akik nem értékelik, ha velük viccelődünk, ezt tartsuk tiszteletben, és őket hagyjuk ki az élcelődéseinkből” — tanácsolta a pszichológus.

Egészségünkre!

A jóízű nevetés az egész szervezetet aktivizáló folyamat, mely során az egész testre kiterjedő változások figyelhetők meg. A humornak, a nevetésnek és a pozitív hozzáállásnak az egészségre gyakorolt jótékony hatását egyre több szakember hangsúlyozza, ugyanis biokémiai vizsgálatok igazolják, hogy a humorra nyitott emberek szervezete ellenállóbb a különféle kórokozókkal és a stresszel szemben, továbbá kevésbé érzékenyek a megfázásra is, mint pesszimista, kedélytelen társaik. A nevetésnek feszültség-oldó, sőt fájdalomcsillapító hatása is van. A nevetés a vérben jótékony folyamatokat indít el, a falósejtek és az antitestek számát növeli. A mosoly fokozza a boldogsághormon termelődését, segít a testi fájdalom elviselésében, az allergia leküzdésében is hatásos. Egy amerikai kutatás bizonyította, hogy a bús emberek esetében sokkal több fizikai, egészségügyi gond jelentkezett. Életük, mentális és fizikai állapotuk sokkal rosszabb volt, mint derűlátó társaiké.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete