Lélek

5 ok, amiért ne bánjuk az egyéjszakás kalandot!

Szinte mindannyian belecsúsztunk már egyéjszakás kalandba. Szakértőnk szerint bőven van okunk arra, hogy ne bánjuk meg, és ne ostorozzuk magunkat a történtek miatt. Kivéve két okot!
csábítás egyéjszakás kaland párkapcsolat szex szexkapcsolat szexuális élet fejlődése szurovecz kitti tanulás önmagunkról

Miután egyéjszakás kalandba bonyolódtunk, jellemzően elítéljük magunkat, hogy idejekorán átadtuk egy idegennek testünket-lelkünket. Nyilván nem szerencsés, ha ebből rendszert csinálunk, mert a sorozatos kalandoktól az önértékelésünk csorbulhat, azonban szakértőnk, Gyimesi Andrea szexuálpszichológus szerint nincs baj, ha néhányszor elcsábulunk, sőt, ezektől a helyzetektől sokat kaphatunk. Az alábbi 5 pontban elárulja, miért!

1. Mert gyakoroljuk a csábítást

„Szingli időszakunkban is nagyon fontos, hogy ne zárkózzunk be, merjünk kezdeményezni, ismerkedni, és hogy gyakoroljuk a csábítás művészetét. Egy egyéjszakás kaland esetében nem csak adunk, hanem kapunk is: szerencsés esetben törődést, kedvességet, jó társaságot, bókokat és szenvedélyes, jól sikerült szexet. Ráadásul, ha minden kedvezően alakul, nincs kizárva, hogy a dolognak lesz folytatása, hiszen nem egy boldog házasság született már egyéjszakás kalandból” – vázolja szakértőnk.

2. Mert tanulunk önmagunkról

„Minden megismert partner más tükröt tart elénk, más személyiségrészünk kerül előtérbe, ennek hatására pedig egyre többet tudhatunk meg önmagunkról. Ez azért fontos, mert egyre tudatosabbak leszünk abban a kérdésben, hogy mi az, ami tetszik nekünk, mi az, amit szeretünk egy másik emberben és mi az, ami taszít bennünket. A rövid, akár egy estére szóló románcok utóhatása, hogy egyre inkább letisztul bennünk, milyen ember az, akit egy életre szeretnénk választani” – mondja a pszichológus.

3. Mert felkészít az igazira

„Ha valaki túl hamar elkötelezi magát, és előtte nem szerzett elegendő hódítási tapasztalatot, sikerélményt, nem élt meg elég kalandot, akkor esetleg később úgy érezheti, hogy kimaradt valami az életéből, ami akár a meglévő kapcsolat megromlásához is vezethet – mondja Gyimesi Andrea. Sokan lépnek félre pusztán azért, mert még nem éltek eleget, csakhogy erre túl későn, egy másik ember kárára döbbennek rá. Az egyéjszakás kalandok, az ezekből fakadó élmények vagy épp csalódások felkészíthetnek bennünket arra, hogy megérjünk az igaz szerelem érkezésére, és amikor ránk talál, úgy engedjük bele magunkat a karjaiba, hogy már ne vágyjunk el onnan soha többé.”

4. Mert szerezhetünk egy barátot

„Nem egy olyan helyzetről hallottam már, hogy az egyéjszakás kalandból végül életre szóló barátság lett. Gondoljunk csak bele: arra az egy alkalomra sem véletlenül választjuk társunknak azt a másikat, a szexet minden bizonnyal társalgás, évődés előzte meg, amelyben kialakult közöttünk egy kellemes, bizalmi légkör. Később, ha mindkét fél túl tud lépni azon az egyéjszakás, talán alkoholmámorban elkövetett kis eseten, barátokként mindent újra lehet kezdeni” – vélekedik a pszichológus.

5. Mert fejlődik a szexuális énünk

„Szexuális énünk megélése, megismerése és fejlesztése akkor is fontos, ha mondjuk éveken át úgy alakul, hogy nincs állandó párkapcsolatunk. Szex nélkül hosszú távon rosszkedvűek és frusztráltak leszünk, hiszen az ösztöneinkből fakadó alapigényünk, hogy valakivel, persze, nem mindegy, hogy kivel, de összebújjunk. Ami fontos: erre a célra semmiképp ne egy kollégánkat vagy egy régi barátunkat válasszuk, mert ez a későbbiekben kínos helyzetek sorát eredményezheti” – foglalja össze szakértőnk.

És 2 ok, ami miatt igen!

  1. Egy egyéjszakás kaland esetén nagy valószínűséggel egy idegen férfival van dolgunk, akit egész biztos, hogy pár órás beszélgetéssel nem tudunk megfelelően felmérni. Akár bajba is kerülhetünk, ha egy erőszakos alakba futunk bele, aki olyan dolgokat akar velünk megtenni, amiket mi nem szeretnénk. Bántalmaztak és raboltak is el már így nőket. Mi ne legyünk áldozatok!
  2. Ha a szenvedély a tetőfokára hág — márpedig egyéjszakás kalandok esetén ez jellemző, —, ráadásul kissé illuminált állapotban is vagyunk, könnyen megfeledkezhetünk a megfelelő védekezésről, ami nem kívánt terhességet, valamint nemi betegséget is eredményezhet. Azonban amit biztosan okoz: hetekig tartó rossz lelkiállapotot és aggodalmat. Mindent el kell követnünk, hogy az önfeledt pillanatokban is felelősen viselkedjünk!

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete