Lélek

Bénító vizsgadrukk: hogyan segítsek a gyereknek, ha az érettségi a mumusa?

Nagy a tét: fontos, hogy az érettségiző gyerekünk, unokánk éles helyzetben meg tudja mutatni a tudását, és kihozza magából a maximumot. De ha tart a vizsgától, az bizony rossz hatással lehet a teljesítményére. Stresszkezelő módszereket ajánlunk szakértőnk segítségével izgulós gyerekeknek és persze felnőtteknek is.

A legtöbben megtapasztaltuk már, milyen az, amikor az ember annyira bepánikol, hogy az sem jut eszébe, amit tíz perccel azelőtt még egészen biztosan tudott. Ha a gyerekünknek, unokánknak szeretnénk segíteni abban, hogy ne éljen át hasonlót a közelgő érettségi vizsgák során, akkor érdemes megismertetni őt az alábbi stresszkezelő módszerekkel, amelyeket Gál Attila, az IKC professzionális kineziológusa, kineziológus-szakértő, vizsgáztató ajánl.
„Ha a gyerek izgul, az érzelmi stressz gátolja a teljesítményét. Stressz hatására először a nem domináns agyfélteke lekapcsol, nem lesz optimális az információáramlás, ezért a gyerek nem emlékszik arra, amit megtanult. Nem látja át a kérdések lényegét, nem tud megfelelően fókuszálni, vagy nem képes kifejezni azt, amit szeretne, amit valójában tud, nem találja a megfelelő szavakat, nem fér hozzá az információhoz” – kezdi Gál Attila.

Ujjakat elő, és képzelje el, hogy sikerül!

„Hatékony érzelmi stresszoldó technika lehet, ha megkérjük, hogy üljön le, egyik kezének mutató- és középső ujját tegye a homlokán a szemöldök és a hajas fejbőr között található kis dudorra, másik kezének mutató- és középső ujját pedig a másik oldalon lévő kis dudorra. Ezeket az úgynevezett pozitív pontokat tartva, mélyeket lélegezve, átgondolva mindazt, ami feszültséget okoz benne, máris érezheti, hogy megkönnyebbül – javasolja szakértőnk. – Sokat segíthet még, ha miközben tartja ezeket a pontokat, elképzeli magát a vizsgahelyzetben, amint optimálisan tud teljesíteni. Képzelje el minél részletesebben, ahogy ott ül a vizsgán, és tudja a válaszokat a kérdésekre, el tudja mondani, amit tanult, sikeresen írja egymás után a válaszokat, jut ideje mindenre, vagy épp magabiztosan válaszol a vizsgáztatóknak. Legyen a kép minél részletesebb, vonja be minden érzékszervét a vizualizációba.”

A keresztirányú lendítés szuperereje

A vizsga közben tapasztalt „lefagyás”, illetve a tanultak felidézésének nehézsége mögött a két agyfélteke integrált működésének zavara áll, ami stressz hatására következik be. Egy egyszerű gyakorlattal segíthető a két agyfélteke összehangolása. Végezzünk 6 keresztbelendítést (a jobb tenyeret vigyük a felemelt bal térdhez, majd a bal tenyeret a jobbhoz), 6 azonos oldali lendítést (egyszerre emeljük a jobb kart és lábat, majd a bal kart és lábat), végül ismét 6 keresztbelendítést. Az egész sorozatot ismételjük háromszor.

Szakértőnk azt tanácsolja, hogy ezt a gyakorlatot érdemes már a felkészülés során, tanulás előtt rendszeresen végezni, mert a keresztirányú és az azonos oldali mozgás felkészíti az agyféltekéket arra, hogy optimálisan fogadják be és jegyezzék meg a tanultakat. A vizsga reggelén, indulás előtt se mulasszuk el, hiszen az agyféltekék működésének integrálása a tanultak felidézését is segíti. Akár azt is ajánlhatjuk a gyereknek, hogy ha már a helyszínen, a vizsga előtt nagyon úrrá lesz rajta az izgulás, egy félreeső helyen végezze el ezt a keresztező gyakorlatot.

A víz támogatja az infóáramlást

Talán nem is gondolnánk, hogy egy olyan egyszerűnek tűnő dolog, mint a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása mennyit lendíthet a tanulásban és a tanultak felidézésében. „A víz segíti a sejtek közötti információáramlást, energetizálja a testet – magyarázza kineziológus-szakértőnk. – Ha nem fogyasztunk elegendő vizet, az információáramlás romlik. Ha nincs a szervezetben elég víz, a vér besűrűsödik, lelassul az áramlása, így kevesebb oxigént és tápanyagot tud szállítani az agyba, emiatt pedig csökken a koncentrációs képesség is.”

Tanulás előtt és közben is ajánlott odafigyelni a vízivásra. A vizsgára is úgy induljon el a gyerek, hogy elegendő vizet ivott, sőt a vizsgán is segíthet, hogy amikor úgy érzi, leblokkolt, nem tud eléggé koncentrálni, iszik néhány kortyot. Fontos, hogy tiszta vízről legyen szó, és ne gyümölcslevekkel, szénsavas, cukros üdítőkkel akarjuk a megfelelő folyadékpótlást biztosítani.

Az éjszakai pihenés is számít

Bár a kamaszok gyakran éjjel érzik magukat hatékonynak, a vizsgára készülés során érdemes ragaszkodni ahhoz, hogy az éjszaka ne a tanulásé, hanem az alvásé legyen. „A megfelelő mennyiségű alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyerek a megmérettetésen jól tudjon teljesíteni. A vizsga előtti éjszakák áttanulása helyett hatékonyabb, ha időben lefekszik, és másnap kipihenten, nyugodtabban ébred – tanácsolja Gál Attila. – Lefekvés előtt lehet egy kicsit ismételni, vázlatot átnézni, hiszen alvás közben regenerálódik az elme, rendezi az információkat, ami segíti a tanulás folyamatát, de új anyag megtanulását ilyenkor már nem érdemes erőltetni.”

Alkalmazkodjon a figyelmi periódusokhoz!

Hogy minél hatékonyabb lehessen az ismeretek elsajátítása a vizsgáig hátralévő időben, érdemes megismertetni a gyermekünkkel a pomodoro nevű tanulási coaching technikát, amely a figyelmi periódusainkhoz való alkalmazkodással segíti a tanulás eredményességét.

  • 20 perces tanulási ciklusonként tartson 5 perc szünetet.
  • A negyedik ciklus után egy hosszabb, 15 perces szünet következzen.
  • A tanulási periódusok alatt tegyen félre minden zavaró tényezőt (zenét, telefont), és csak a tanulásra koncentráljon.
  • A szünetekben álljon fel, mozogjon, igyon egy kis vizet.
  • Hogy ne kelljen az órát nézegetnie, használjon időzítőt a szakaszok végének jelzéséhez.

Szöveg: Rózsa Ágnes

Fotó: Getty Images

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete