Lélek

Mézzel többet lehet fogni, mint légycsapóval: mit csináljunk, ha a párunkat beszippantotta az internet?

Az internetes közösségi oldal segít napi kapcsolatot tartani ismerőseinkkel. Párkapcsolatunknak viszont gyilkosa lehet.

Egy korábbi szociológiai felmérés szerint hazánkban a felnőtt dolgozó emberek zöme akár napi egy órát is eltölt a hatalmas népszerűségnek örvendő Facebook közösségi oldalon. Ez alól a szerelmespárok sem kivételek: sokan közülük az estéiket egy-egy laptoppal az ölükben töltik. Közben hozzászólnak akár egymás posztjaihoz is, úgy, hogy ugyanazon a kanapén ülnek. A Facebook-függőség tüneteit nem szabad félvállról venni, mert az akár a párkapcsolat végéhez is vezethet.

A félreértések melegágya

„A kifelé fordulás, a pótcselekvésekbe menekülés annak a tünete is lehet, hogy a kapcsolat ellaposodóban, kihűlő félben van – véli szakértőnk, Gyimesi Andrea párkapcsolatterapeuta. – Az elhidegülés folyamatában a Facebook az az eszköz, mely legalizáltan engedi be az otthon falai közé a külvilágot, a más jelentőséggel bíró kapcsolatokat. Ez nem csak azért lehet veszélyes, mert az egymáshoz tartozó szerelmesek távolodni kezdenek, hanem azért is, mert egy ilyen közösségi oldal a félreértések melegágya. Sokan meggondolatlanul olyan témákat visznek a Facebookra, melyek mélyebbek, intimebbek annál, mint hogy üzenőfalon, nagyközönség előtt tárgyalják ki, ez a gyakorlat elkerülhetetlenül konfliktusokhoz vezet. Minden kapcsolatban akad megoldandó feladat, átbeszélni való probléma, de ezeket mindig szemtől szemben kell végigvenni. Ha párunk nincs otthon, várjuk a nagy beszélgetéssel, míg hazaér, és ne kezdjük el a világhálón dilemmázni.”

Féltékenység és értetlenség

A túlzott Facebook-használat hatására a kapcsolatban felütheti fejét a féltékenység, az értetlenség. Sokat árul el rólunk az oldalunkra csatlakozó baráti kör, ismerőseink fotógalériája, s a visszanézhető kapcsolattartási gyakoriság. Nem ritkán megesik, hogy illetéktelenek törnek fel privát oldalakat, s teremtenek hozzáférést egyébként a nyilvánosságtól elzárt üzeneteinkhez. Az is megeshet, hogy egy harmadik szereplő ártatlannak szánt hozzáfűzéssel szít viszályt a szerelmesek, házastársak között.

„A születésnapos férjet felesége szerelmes szavakkal köszöntötte nyilvánosan, az üzenőfalán. Mivel a férj nem volt ilyen mértékben kitárulkozó, csak egészen szolidan köszönte meg, hogy gondolt rá. Mindez rendben is lett volna, ha egy ismerősük nem írja oda a véleményét: faragatlan dolog odavetett köszönömmel felelni. Ettől a feleség rosszul érezte magát, és ünneplés helyett jól össze is vesztek.

„Számos kellemetlen helyzettől kímélik meg magukat azok a párok, akik bár külön-külön igen kiterjedt és egymásét átfedő baráti körrel rendelkeznek, egymással nem állnak kapcsolatban a Facebook-on. A titkos szeretővel pedig kimondottan tilos lenne neten barátkozni” – véli párterapeuta szakértőnk.

Ugyanakkor mindenkinek szüksége lehet arra, hogy hírt kapjon olyan távol élő ismerősöktől, akikkel egyébként ritkán találkozik. Egy-egy rövid üzenet feltölt, néhány percre kizökkent a hétköznapok menetéből, és ez jó.

„A baj akkor kezdődik, ha a net miatt csökken az egymás közti kommunikáció.”

Vessünk be trükköket!

Nincs könnyű dolga annak, akinek párja a közösségi oldalak függőjévé vált.

„Érdemes tapintatosan közelíteni a témához, hiszen a függő sokszor keményen kikéri magának a figyelmeztetést. Javasoljuk, hogy nézzünk meg egy filmet, menjünk el sétálni, vagy kezdjük el masszírozni a vállát, mialatt a gépnél ül. Ami biztos: felelősségre vonni, és „leszenvedélybetegezni” a párunkat nem szabad, hiszen az újabb konfliktusokhoz vezet – s mézzel mindig több legyet lehet fogni, mint légycsapóval.”

Tippek

❣ Esténként egy óránál többet ne internetezzünk!

❣ Legyen hetente 1-2 „randi­nap”, amikor egyáltalán nem ülünk géphez!

❣ Ne vigyük a magánéletünk részleteit nyilvános üze­nő­fa­lakra!

❣ Mielőtt bármire is reagálunk, vagy bármit kiírunk a profiloldalunkra, gondoljuk át, az bánthatja-e a kedvesünket valamilyen vonatkozásban!

❣ Fontos ügyeket soha ne beszéljünk meg Skype-on vagy Facebookon a párunkkal!

Fotó: profimedia