Lélek

Boldogságlecke 10+1 lépésben: a harmadikra eddig senki sem gondolt

Egy életen át keressük a boldogságot, mégis észre sem vesszük, amikor végre ott van az orrunk előtt. Nem elég vágyni rá, választani kell, és tenni érte, hogy a miénk legyen!

1. lépés: Na és?

Ne foglalkozzunk azzal, hogy mások mit gondolnak rólunk! Rengeteg energiát pazarolunk el arra, hogy azon rágódunk, vajon milyen benyomást teszünk másokra. Ezen felesleges gondolkodni, hiszen ettől nem lesz se jobb, se rosszabb az életünk, ráadásul úgy sem tudunk mindenkinek megfelelni. Inkább azzal törődjünk, hogy amikor tükörbe nézünk, akkor mi mit gondolunk saját magunkról!

2. lépés: Éljük az életünket!

Ne akarjunk mindig mások kedvében járni! Ha nem a saját igényeink alapján éljük az életünket, akkor magányos maradunk. Inkább kedveskedjünk magunknak, csináljunk olyan dolgokat, amikhez nekünk van kedvünk. Ha mi kiegyensúlyozottak és vidámak vagyunk, akkor természetes módon elbűvöljük az embereket és biztosan keresni fogják a társaságunkat.

3. lépés: Elég a pletykákból!

Soha többé ne pletykálkodjunk! Ne felejtsük el, hogy amikor kibeszélünk másokat a hátuk mögött, az minden esetben átfordul rólunk szóló pletykákba. Ráadásul hinni a pletykáknak, olyan, mintha a lóversenyen szépség alapján választanánk lovat, amelyikre fogadunk.

4. Ne aggodalmaskodjunk!

Ha valamin „kattogunk”, akkor folyamatosan azon jár az eszünk, azon idegeskedünk. A felesleges aggodalmaskodás elirányítja a gondolatainkat a fontos dolgokról, és felemészti az energiáinkat. Ilyenkor általában olyan dologba fektetünk időt és energiát, amit igazából nem is akarunk, hogy megtörténjen. Tanuljunk meg továbblépni, és bízni! Ha tudunk és akarunk változtatni a dolgon, akkor tegyük meg, ha nem, akkor engedjük el!

5. Vége a bizonytalanságnak!

Engedjük el a bizonytalanságot! Ha túl komolyan vesszük magunkat, akkor azt gondoljuk, hogy mások is ugyanígy vélekednek rólunk. Pedig nem! Kívülről nézve ilyenkor inkább a görcsölés látszik rajtunk. Inkább gondolkodjunk így: Belőlünk csak egy létezik a világon. Legyünk önmagunk, és fogadjuk el magunkat. Senki nem nézi nagyítóval a személyiségünket, nyugodtan engedjük el magunkat kicsit! Ráadásul ha magabiztosak vagyunk, akkor mások is annak látnak majd minket!

6. Ne legyen üldözési mániánk!

Ne vegyünk mindent magunkra! Az az igazság, hogy az emberek annyira el vannak foglalva a saját életükkel, hogy nincs idejük a miénkkel foglalkozni. Ahogy mondani szokás: „ Nem körülöttünk forog a világ!” Az emberek nem mindig nekünk üzennek tetteikkel, szavaikkal ne foglalkozzunk velük! Lehet, hogy csak rossz napjuk van. Ha mi tudjuk, hogy igyekszünk a maximumra törekedni a munkánkban, az életünket, akkor nem lehet semmi baj!

7. Vásároljunk boldogságot!

Ahelyett, hogy olyan dolgokra költenénk a pénzünket, amire igazából nincs is szükségünk, inkább olyan dolgokat vegyünk, amitől boldognak érezzük magunkat! A létezés maga lehetőséget ad a boldog életre. Túlbonyolítjuk az életünket azzal, hogy rengeteg pénzt költünk és telepakoljuk a lakásunkat mindenféle kütyükkel. Ezek csak külsőségek, nem fogjuk jobban érezni magunkat tőlük.

8. Engedjük el a dühünket

A harag megbélyegzi, megmérgezi a lelkünket. Tüntessük el az életünkből egyszer és mindenkorra! Legyünk megbocsájtóak, sokkal vidámabbak leszünk, meglátjuk!

9. Ne akarjunk irányítani!

Akárki, akármit mond, ne akarjunk mindig mindent irányítani! Őrült világban élünk. Tanuljuk meg befogadni az újdonságokat, másképp belebetegszünk a saját merevségünkbe. Próbáljunk meg lazítani, és haladni a korral!

10. Ne őrlődjünk a múlton!

Mindannyiunkat ért már fájdalom, csalódás, mindannyiunk szülei követtek el hibákat a nevelésünk során, és igen, mi is mindannyian megjártuk a saját poklunkat. Nem hallgattunk a szüleinkre fiatal korunkban, akkor most miért nem tudjuk kiverni a szavaikat a fejünkből? Higgyük el, hogy az életünk minden egyes történése tapasztaltabbá és erősebbé tett minket.

10+1 A pohár félig tele van!

Próbáljunk meg örülni minden apróságnak! Ehhez éppen elegendő, ha nincs nagy dugó a városban, ha a kutyánk valami vicces dolgot csinál, ha süt a nap. Keressük mindenben a jót, amit a hasznunkra fordíthatunk! Ha szakít velük a kedvesünk, akkor biztosan vár ránk valaki, akivel sokkal boldogabbak leszünk. Ha elveszítjük a munkánkat, akkor itt a lehetőség, hogy jobbat találjunk, olyat amiben jobban kiteljesedhetünk!

Fotók: Pexels.com