Lélek

Így ismerheted fel a randifüggőket: súlyos önértékelési problémákkal küzdhetnek

Nincs vérpezsdítőbb időszak annál, amikor még csak ismerkedünk a másikkal. Nem csoda, hogy sokan szívesen újra és újra átélnék, hogy minél tovább tartson!

Tartson ki a boldogság!

Milyen izgalmas az első találkozásra készülni a kiszemeltünkkel, amikor felvesszük a legszebb ruhánkat, órákig készítjük a sminkünket, frizuránkat. Aztán ott van az első néhány randevú semmihez sem fogható érzése, amikor egész nap mosolygunk, mert annyira feltöltött minket a másik jelenléte. Sajnos ez a varázslatos időszak néhány hét vagy hónap után elmúlik, éppen ezért akadnak néhányan, akik mindent megtesznek azért, hogy ezt kitolják. Mégpedig úgy, hogy folyamatosan új partnereket keresnek, akikkel randevúzhatnak.

Kell a megerősítés!

„Ennek az emelkedett állapotnak, a pörgésnek a hajszolása arra is utalhat, hogy valaki így szeretne pótolni egyfajta űrt, ami benne tátong. Hiszen milyen jó érzés, amikor több randevú után levonhatjuk azt a következtetést, hogy szimpatikusak vagyunk a másik nem számára. Emiatt nem tudunk betelni azzal, hogy „Hú, neki is tetszem, és neki, és neki is!”. A legtöbb esetben ilyenkor az önértékelés hiányáról van szó, az illető szeretne egy folyamatosa visszaigazolást kapni arról, hogy vonzó és kívánatos.” – árulja el szakértőnk.

Don Juan hódításai

Leginkább az erősebbik nem esetében fordul elő az, hogy szeretnének bizonyítani elsősorban saját maguknak, időnként pedig férfitársaiknak is. Sokszor azért tartanak több vasat a tűzben, és szállnak virágról virágra, mert ez egyfajta verseny közöttük. Ha fel tudnak vágni a hódításaik számával, ha arról tudnak mesélni, hogy majdnem minden héten más nővel randevúznak, akkor macsónak látják a többiek. Nekik szükségük van az állandó külső megerősítésre. Ha pedig a folyamatos hódítás nemcsak egy-egy találkozást jelent, hanem több alkalmat is, akkor a Don Juan effektusról van szó. Ezek a férfiak általában nehezen köteleződnek el, és képtelenek hosszú távon kitartani egyetlen nő mellett.”

Éretlen vágyak

Az online ismerkedés világában sajnos felmerül az a probléma, hogy úgy látjuk, végtelen számú lehetőségünk van találkozni az igazival. – figyelmeztet a szakértő – Éppen ezért sokan nagyon válogatósak, folyamatosan méricskélik a másik nemet, kifogásokat keresnek, és ezért szervezik egyik randevút a másik után. Ha ez a keresgélés több éven keresztül is kitart, akkor ez valahol a belső éretlenség jele. Azt jelenti, hogy valaki nincs tisztában azzal, hogy pontosan mire is vágyik. Nem tudja eldönteni, hogy akkor most valóban szeretné megtalálni a tökéletes társat, aki mellett megállapodhat vagy csupán a kalandokat hajszolná? De a legtöbb esetben az is a probléma, hogy nem tudja, milyen is az az ember, aki mellett el tudna köteleződni.”

Felszínes ismeretség

„Egyfajta felszínességet is jelent, ha valaki egyik randevút szervezi a másik után. Ugyanis arra utal, hogy ha csak egy kicsi hibát is talál a másikban, akkor máris keresi az új lehetőségeket. Már azelőtt szeretne megszakítani minden kapcsolatot, mielőtt elmélyülhetne a kapcsolat, vagyis esélyt sem ad arra, hogy a másik bizonyítson vagy megmutathassa igazi énjét. De ami a legfontosabb, hogy ő maga is fél attól, hogy feltárja valódi személyiségét, elárulja féltett titkai valaki másnak. Ezért inkább menekülőre fogja, és valaki mással kezd felszínes ismertségbe.”

Meddig tart a varázslat?

„Általában valaki akkor kezd el „rákapni” a randevúzás izgalmára, ha egy hosszú kapcsolat után felszabadul. Ilyenkor kiélvezi a függetlenségét, a vonzereje hatalmát, a szabadságát. De ez az időszak normál állapotban magától elmúlik, sokan rájönnek, hogy nem szeretnének csapongani, sokkal jobb ismét megállapodni egyetlen személy mellett. Ráadásul ebben a nagy ismerkedési őrületben gyorsan ki is lehet égni, hiszen a sok találka felszínessé tesz. Igazán töltekezni az intimitás megteremtéséből lehet, amikor valakihez igazán közel kerülünk, „mi-vé” válunk”– mondja a szakértő.

Fotók: Pexels.com