Lélek

Kütyümentes vakáció a nagyival: kössük le az unoka figyelmét fillérekből

A nyári szünetben általában még azok a nagyszülők is kiveszik a részüket a gyerekekre vigyázásból, akik év közben kevesebbet segítenek a családnak. Olyan foglalkozásokat gyűjtöttünk össze, amelyek leköthetik a kicsiket a virtuális világon túl, és még mi, felnőttek is élvezzük.

Az iskolások alig várták már, hogy kitörjön a szünet. Most végre pihenhetnek, lazulhatnak, a hobbijukkal foglalkozhatnak. A bölcsődékben és az óvodákban is van néhány hét leállás, így a kisebbeket is „szórakoztatni” kell a legmelegebb napokon. Ilyenkor a nagyszülők is örömmel szállnak be a felvigyázásba, de bizony a mostani árak mellett képtelenség minden nap valamilyen kiruccanós programmal készülni nekik. Viszont azt sem szeretnénk, ha egész nap tévét néznének a lurkók, vagy reggeltől estig a klaviatúrát, a telefont nyomkodnák, és a közelben lévő játszótér is unalmassá válik egy idő után. Szerencsére vannak más alternatívák is!

Önarckép a természetből

A kisebb és a nagyobb gyerkőcök is élvezni fogják az önarckép-művészeti tevékenységet, amely először a kertben vagy egy közeli parkban, fás területen kezdődik. Egy könnyű séta során összegyűjtjük a leveleket, virágokat, terméseket, majd a beszerzett természeti kincsekkel önarcképet készítünk, vagy akár az egész családot is megalkothatjuk. Ehhez szükségünk lesz egy vastagabb kartonpapírra, amire felrajzoljuk a fejünket, majd a zöldek, fadarabok segítségével készítsük el a saját arcunkat – a levelek lehetnek a szemek, a virág az orr, stb. Ezzel a programmal kipipáltuk a kinti időtöltést, és bent, a lakásban is sokáig el leszünk foglalva.

Repül a, repül a…

Egy kellemes, nem túl meleg napon látogassunk el egy közeli madárfigyelő helyszínre vagy akár egy nagyobb parkba. Így a csemeték is megismerhetik a különböző fajtájú madarakat. Ne felejtsünk el magunkkal vinni távcsövet és esetleg egy füzetet, amibe gyorsan le is rajzolhatják, mi szállt az égen. Azért jobb, mint fotózni, mert így sokkal több ideig tart a program, nem beszélve a rajzkészség fejlesztéséről. Közben egy pokrócon az uzsonnát is elfogyaszthatjuk.

Habos bárányfelhők

Ehhez nem kell más, mint egy felhős, de nem esős nap, egy tükör és némi borotvahab. Menjünk ki a gyerkőcökkel a szabadba, kérjük meg őket, hogy nézzenek fel az égre, majd a kihelyezett tükrön, a hab segítségével idézzék fel a különböző méretű és formájú felhőket. Többfajta ecsettel is dolgozhatnak, majd, ha elkészültek, csak le kell törölni a tükröt egy nedves ronggyal, és mehet is a következő megfigyelés.

Naplóírás

A nyári szünetben, amikor nem olvasnak, nem tanulnak a gyerekek, kicsit ellustulnak szellemileg. Ám a kifejező írás és a naplóírás fejleszti a memóriát és javítja a kommunikációs készségeket. Ezért bátorítsuk őket, hogy kezdjék vagy éppen fejezzék be a napjaikat naplóírással – akik még nem tudnak írni, rajzoljanak. Így az ovisok és a kamaszok is ki tudják fejezni a gondolataikat és érzéseiket, miközben észrevétlenül fejlesztik az elméjüket.

Szabadtéri ügyeskedés

Építsünk akadálypályát a hátsó udvaron, ahol a gyerekek és a barátaik egész nap játszhatnak. Ugrálókötelek, régi gumik, kövek és tömlők segítségével felállíthatjuk egy katonai szintű akadálypálya miniatűr változatát. Ez egy kissé időigényesebb felkészülést igényel a részünkről, de miután kész a pálya, az unokák egészen biztosan nem vágynak majd máshova!

Hogy készült, milyen az íze?

A vakáció tökéletes alkalom arra, hogy továbbadjuk a legkedveltebb családi recepteket a gyerekeknek. Kinevezhetjük őket séfsegédnek, és hagyjuk, hogy ők is belevessék magukat az előkészületekbe és a főzésbe. Miközben a konyhai készségeiket fejlesztjük, arra is figyeljünk, hogy az elkészült ételeket együtt fogyasszuk el, és közben beszélgessünk az ízek érzékeléséről, az étel alapanyagairól.
Esetleg ha van rá lehetőségünk, akkor vigyünk belőle egy szomszéd néninek, bácsinak is, aki egyedül él, és örül a frissen készült ételnek, ahogyan a rögtönzött társaságnak is.
A csemeték szociális érzékenyítése plusz pont.

Könyvtárba is mehetünk

A helyi könyvtárak tele vannak könyvekkel, filmekkel, játékokkal és zenékkel minden korosztály számára. Sok helyen hetente meseórákat is tartanak a kisgyermekek számára – tökéletes közös program, és nem is kerül sokba.

Kutyás séták

Amennyiben a kis unoka több hétig lesz nálunk, még az érkezése előtt kérdezzünk körbe a környéken, kinél tudna besegíteni kutyasétáltatással. Még az is lehet, hogy egy kis zsebpénzre is szert tehet ezzel…

Az a legjobb, ha mi is velük tudunk tartani, de ha nem megy minden nap, nagyon fontos, hogy az első pár alkalommal ne hagyjuk a kutyust és a gyerkőcöt kettesben, hiszen kell idő az összebarátkozásra, és az ajánlott útvonal begyakorlására.

Erre figyeljünk!

A nyári vakációval megnő az egészségügyi kockázatok, például a hőguta, a kiszáradás és a súlyos égési sérülések kockázata. Annak érdekében, hogy megóvjuk szemünk fényeit a tikkasztó hőségtől anélkül, hogy megfosztanánk őket a szórakozástól, ezekre a dolgokra fordítsunk gondot:

Győződjünk meg arról, hogy sok folyadékot fogyasztanak, nem cukros gyümölcslevek, hanem víz formájában.

A nyár lelassítja a gyerekek emésztési folyamatát a magas hőmérséklet miatt. Adjunk nekik hidratáló és magas fehérjetartalmú ételeket – például joghurtot, szezonális gyümölcsöket, tojást és turmixokat.

Öltözéskor válasszunk lég­áteresztő anyagokat – pamutot és lenvászont –, és kerüljük a szintetikus anyagokat mint a poliésztert. Lehetőség szerint viseljenek kalapot vagy sapkát a szabadban.

Fotó: adobestock