Lélek

Közvetlenül válás után: így élik túl a pokol első napjait a nők és a férfiak

Ha egy kapcsolat véget ér, az mindkét fél számára fájdalmat jelent. A férfiak és a nők sokszor nagyon különböző módon dolgozzák fel az utána következő időszakot.

A megbeszélés

Hiába ért véget a kapcsolat, az elválás még sokáig téma az ember életében. Hiszen a család és a barátok egész biztosan kérdezgetik a feleket, hogyan viselik a történteket. Ilyenkor
derül ki a legélesebben, hogy a két nem mennyire különböző módon beszél az érzéseiről.

  • A férfiak: „Sajnos az erősebbik nemet egész életükben arra szocializálják, hogy ne panaszkodjanak – kezdi Gyimesi Andrea pszichológus. – Éppen ezért a válás után is próbálják magukban tartani a legmélyebb érzéseiket, és nemcsak a környezetüket, hanem saját magukat is meg akarják győzni arról, hogy minden rendben van. Csakhogy ha nem beszélnek róla, akkor feldolgozatlanul maradnak a problémák, és emiatt előfordulhat, hogy a következő kapcsolatukban ugyanazokat a hibákat követik el.”
  • A nők: „A hölgyeknek az a legnehezebb, hogy a volt párjukkal ilyen esetben miként kommunikáljanak, pontosabban miként ne – folytatja Andrea. – Merthogy nekik azt kell megállniuk, hogy ne mondjanak el mindent, ami velük történt a válás óta, de ne is titkoljanak semmi lényegit, vagyis meg kell találniuk az arany középutat. Szerencsére a nők könnyebben beszélik ki magukból a fájdalmukat, és ezért nagyobb esélyük van arra, hogy tiszta lappal menjenek tovább.”

TIPP Egy férfibarátjuktól, rokonuktól kérjenek tanácsot, hogy melyek azok a dolgok, amikről nyugodtan beszélhetnek volt párjukkal anélkül, hogy azt később megbánnák.

A düh kezelése

A párok gyakran sokáig kapcsolatban maradnak egymással még azután is, hogy eldöntötték, külön utakon folytatják tovább. Sokszor előfordul, hogy ilyenkor merülnek fel a régi sérelmek vagy problémák.

  • A férfiak: „Nekik sokkal könnyebben megy ennek a kezelése, és általában gond nélkül a másik fél tudomására is hozzák, ha valami bajuk van. Nem is csoda, hiszen egy dühös, kiabáló férfi képe sokkal elfogadottabb” – mondja Andrea.
  • A nők: „Sokszor csak utólag »robbannak«, és a válás után vágják egykori párjuk fejéhez, hogy mi volt a bajuk. Csakhogy még ilyenkor is attól félnek, nehogy lerombolják azt a képet, amit kialakítottak magukról, mert nem akarnak hisztisnek tűnni” – árulja el a szakértő.

TIPP Az első néhány hétben ajánlott valamilyen keményebb sportban levezetni a dühöt és a hevesebb érzelmeket. A mozgás nemcsak levezeti a stresszt, hanem olyan hormonokat is felszabadít a testünkben, ami hosszú időre megnyugtat.

A társaság

Sajnos véget ért az az időszak, amikor egy pár tagjai kettesben is elvoltak, ezért meg kell találni, hogy kik azok az emberek, akikkel a válás után a legszívesebben töltik az idejüket. Fontos, hogy ők türelemmel kísérjék végig ezt a gyászidőszakot.

  • A nők: „Nehezebben viselik a társaságot, és próbálnak magányba burkolózni. Talán ebben az is közrejátszik, hogy a barátnők többsége szívesen megmondja, hogy mit kéne tenniük, de ettől az, aki nincs jó passzban, még jobban bezárkózhat. Olyan társaságot kell keresniük, ahol együtt is jó csendben lenni és hallgatni!” – ajánlja a pszichológus.
  • A férfiak: „Az a fontos nekik, hogy valaki mellettük legyen, mert nem szeretnek egyedül lenni. Igyekezzenek olyan barátokkal együtt tölteni az idejüket, akikkel szívesen beszélgetnek, és őszinték is tudnak velük lenni.”

TIPP Igyekezzenek olyan új hobbit keresni, ahol új embereket és tevékenységet ismerhetnek meg. Például iratkozzanak be egy kerámiatanfolyamra vagy járjanak a természetbe fényképezni. Az új emberek nem emlegetik folyton a volt kapcsolatot, és talán egy új ismeretség is várja ott őket…

A környezet

A kapcsolat alatt szerzett tárgyakról egyszerűen üvöltenek az emlékek. De ezt mindkét nem másként viseli. Ahogy az is kérdés, hogy ragaszkodni kell-e hozzájuk, vagy jobb mindentől megszabadulni.

  • A férfiak: „Legtöbbször gond nélkül kidobálnak mindent, ami az előző kapcsolatukhoz köthető, mert ők nem szeretik túlmisztifikálni a dolgokat – mondja Andrea. – De sokszor olyan jelentőséget tulajdonítanak egy egyszerű gyufásdoboznak vagy egy grillsütőnek is, hogy mindenáron meg akarják tartani.”
  • A nők: „Sokkal szimbolikusabban gondolkodnak, ami azt jelenti, hogy elég ránézniük egy kődarabra, amit egy közös utazásról hoztak haza, és már előttük van, hogy milyen romantikus volt a kapcsolatuk eleje. Éppen ezért a legtöbben nehezen válnak meg az emlékektől, vagy kidobás helyett elteszik őket egy külön dobozba.”

TIPP Szakítás után érdemes mindent elpakolni, ami emlékeztet a kapcsolat szép napjaira. A fájdalom enyhülése után már elővehetjük azokat, ha még egyáltalán érdekelnek ezek a tárgyak.

A továbblépés

Mikor jön el az ideje egy új kapcsolatnak, mikor tudunk úgy ismerkedni, hogy nem akarjuk folyton az exünkkel összehasonlítani? Egyáltalán mi számít továbblépésnek? Ezt mind másként látják a felek.

  • A férfiak: „A volt párjuk azzal tudja a legjobban megbántani őket, ha nem sokkal a válás után máris másik férfi ágyában vigasztalódnak. Ennél még azt is könnyebben fogadják, ha a nő új kapcsolatot kezd. Ha pedig az ő új kapcsolatukról van szó, akkor ők arra úgy tekintenek, mint egy fehér vászonra, nem akarják összehasonlítani az előzővel.”
  • A nők: „A férfiakkal ellentétben jellemző rájuk az összehasonlítgatás. Éppen ezért gyakran olyan férfit keresnek, akit jobbnak ítélnek meg, mint az előző párjukat, mert versenyként fogják fel az új kapcsolatot. Őket viszont jobban kiborítja, ha az exüknek új barátnője van, mintha megtudják, hogy ágyba bújtak valakivel.”

Fotó: profimedia