Otthon

Moly-Stop: eredetileg dögevő, a gyapjúra mégis ráfanyalodik – így írtsa ki a kártevőket a szekrényből

A moly ruhásszekrények és a kamrák réme. Bárhová beköltözhet, ahol táplálékot talál, kiirtani nem kis munka.

Ki lakik a ruhásszekrényben?

„A ruhamolyfélék eredetileg dögevők, de a nálunk lakó egyedek tetemek híján, kénytelenek beérni a drágább állati eredetű, hernyóselyem, gyapjú, szőrme ruhaanyagokkal, amelyekre a ruhásszekrényeinkben bukkannak – mondta Országh Béla hivatásos rovar- és rágcsálóirtó. – A molyok nem kívülről, a szabadból jönnek be, hanem a lakásban szaporodnak. Nagyon gondos ellenőrzés mellett is akad néhány molyhernyó, amely a padló nyílásaiban meghúzódva megél a szőnyeg apró hulladékaiból, vagy a kamrában megbújva észrevétlenül tengődik az ételeinkben.”

A lisztmolyfélék lárvái a gabonák, őrlemények ellenségei, az aszalványmoly pedig nem válogatós, szinte mindent felfal. Legyen az növényi őrlemény, olajos mag, csoki, müzli, szárított zöldség vagy gyümölcs.

Agyoncsapom!

„A molylepkék irtása nem sokat használ, ezzel csupán azt tudjuk megakadályozni, hogy a nőstény újabb petéket rakjon le – mondja a szakértő. – Először mindenképpen próbáljuk meg vegyszerek nélkül megoldani
a problémát.”

Keressük meg, hogy pontosan hová költöztek be a kártevőink. Lehet, hogy a szekrény mögé beesett egy virág vagy ételmaradék, rongy, ezeket kell felkutatni, és kidobni. Ha sehogy nem találjuk őket, akkor figyeljük meg, hogy amikor felkapcsoljuk a villanyt, vagy kinyitjuk az ajtót, akkor honnan repülnek elő a lepkék, ezzel elárulják a rejtekhelyüket. Ha ez megvan, akkor jól takarítsunk ki ott, és ha kell, akkor a boltban kapható rovarirtó szerrel permetezzük be a helyet.

Ha nem szabadulunk tőlük, akkor hívjuk szakembert, akik biztos, hogy pillanatok alatt megtalálja a rejtekhelyet, és koncentrált szerrel hamar kiirt minden rovart.

Fontos!

„Nem a kifejlődött lepke az, amelyik a bosszúságot okozza, hanem a lárva. Még hernyókorukban megrágják a gyapjúból készült ruhaneműt, szőnyegeket, bútorokat, tollat, a lakásban található minden állati eredetű holmit.

Molymentes ruhák

Vannak házi praktikák, amelyekkel megelőzhetjük, hogy repkedő, vagy izgő-mozgó kis lények uralják a konyhát és a ruhásszekrényt.
✔ A molyok kedvelik a port és a piszkot. Tisztítsuk ki a ruhákat, az ágyneműt és a bútorhuzatokat, mielőtt hosszabb időre félretennénk őket.
✔ A ruhák mosásával, levegőztetésével, napoztatásával könnyen elpusztíthatóak. A gyapjú, angóra és más állati szőr, valamint étel- és izzadságfoltok vonzzák a molyokat. Ruháinkat mindig tisztán tegyük el.
✔ A molylárvák a friss levegőn, a napfényben elpusztulnak.
✔ Tegyünk néhány csepp cédrus vagy eukaliptusz illóolajat gyapjúholmi mosáskor az utolsó öblítővízbe, és áztassuk benne körülbelül 30 percig. A fagyasztás a molylárvák és peték ellen is hat, csomagoljuk be nejlonba a gyapjúholmit, és tegyük a mélyhűtőbe 24 órára. Ugyanezt tegyük a lisztfélékkel is!
✔ Tegyünk a szekrénybe a szőrme mellé mosószappant, a többi ruhához pedig egy maréknyi száraz levendulát
pamut zsebkendőbe, és szalaggal kössük át.
✔ Havonta legalább egyszer pakoljuk ki a konyhaszekrényeket, a polcokat töröljük át ecetes, vizes ruhával! A felbontott, régi lisztet, müzlit és csokoládét dobjuk ki. A hűtőt húzzuk el
a faltól, és alaposan takarítsuk le a hátulját.
✔ A kamrát és az egész lakást gyakran és alaposan szellőztessük, a lepkék nem kedvelik a hideget és a huzatot sem. Minden élelmiszert zárható műanyag dobozban vagy csavaros befőttesüvegben tároljunk.
✔ A háztartási boltokban számos lepkecsapda közül válogathatunk: az erős ragasztóval átitatott lapocskák vonzzák a molyokat, és örökre foglyul is ejtik őket.

Tipp!

A méz kiváló molyfogó. Egy befőttesüveg tetejébe csorgassunk egy kevés mézet, majd tegyük a konyhapultra. Az édes, végzetes nassolnivalónak nem tudnak majd ellenállni az apró kártevők. Ám ez csak arra jó, hogy a repülő egyedektől megszabaduljunk, a lárváktól nem.

Fotó: shutterstock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete