Otthon Riportok

Itt a piszok, hol a piszok? Meglepő helyek, ahol illene többet kellene takarítani

A kosz sokszor ott bújik meg a lakásban, amire egyből nem is gondolnánk. Például nem a vécédeszka az egyetlen, amit fertőtleníteni kell időről időre. Nézze meg, hogy jól tisztít-e mindent, és nem felejtkezik-e meg a következőkről!

Mindannyian igyekszünk a lehető legtisztábban tartani az otthonunkat – de van, hogy idő vagy energia hiányában nem jut mindenre elegendő figyelem. Ilyenkor a fontosnak gondolt, rendszeresen használt dolgok, helyek kerülnek előtérbe, míg máshol halogatjuk a takarítást, vagy nem vagyunk annyira alaposak. És olyan is előfordul, hogy nem gondoljuk, hogy gondosabbnak, aprólékosabbnak kellene lennünk. Ezeket a kritikus területeket gyűjtöttük össze.

Kávéfőző
Reggel álmosan lefőzzük a kávét, esetleg feltöröljük, ha valami kicsöpögött. Arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy ha nem tisztítjuk akkurátusan és rendszeresen, akkor a nedves környezetben, kisebb résekben, rejtett zugokban bizony felhalmozódhatnak a szennyeződések, és ezekben elszaporodva a kórokozók is.
Tipp: Nem elég a kávéfőzőt rendszeresen letörölni és az alapvető tartozékokat elmosni. Időről időre szét kell szedni, és amit csak lehet, tisztítani, fertőtleníteni, vízkőteleníteni. A szerkezet belső tisztításához kövessük a gyártó utasításait, a könnyen levehető alkatrészeket pedig ecettel tisztítsuk.

Kapcsolók
Ha összeszámolnánk, naponta hányszor érintjük meg őket, valószínűleg meglepődnénk – ennek ellenére nem mindig jut eszünkbe ezeket is tisztítani. Pedig a kezünkről a felületre tapadó zsíros szennyeződések bizony sok mindent rejthetnek, amit nem szeretnénk az otthonunkban tudni.
Tipp: A heti rendszeres takarítás során fontos ezeket is áttörölni. Ha beteg van a családban, vírusos időszak van, akkor fordítsunk a fertőtlenítésükre kiemelt figyelmet – a kilincsekkel együtt.

A vécé körüli fal
A vécédeszka és -kagyló takarítása alapvető a háziasszonyoknál. Ám a vécé körüli falfelület vagy a csésze körüli padló (különösen az azzal érintkező területek, rések, hajlatok) már kevesebb figyelmet kapnak, pedig óhatatlanul kerül ide ez-az a vécéhasználat során.
Tipp: Ha rendszeresen végezzük, akkor tényleg csak néhány mozdulat fertőtlenítős vízzel áttörölni a vécé körüli csempét is – és így nem halmozódik fel sok szennyeződés, nehezen eltávolítható réteg. A gyakori, kisebb munkával itt sok energiát spórolhatunk meg, és egy gyors törlésre könnyebb összeszedni a lendületet, mintha hosszadalmas súrolásra kellene rávenni magunkat.

Ahol nagyon meg tud ragadni

A legporosabb helyek a konyhaszekrény teteje, a radiátor mögötti rész és a padlószegélyek lehetnek.

A tűzhely mögött, alatt
A főzőlap tisztán tartásáról ritkán feledkezünk meg, hiszen nem akarjuk, hogy a következő használatkor ráégjen a kifröccsent étel, olaj. Na de a főzőlap és a fal közötti részre, valamint a sütő alatti, melletti, mögötti területekre ugyanúgy jut a forró olajból, a kifröccsenő ételekből, a porból… Itt mégis jóval ritkábban takarítunk!
Tipp: A főzőlap körül, a résekben és a mögötte lévő falfelületnél is érdemes alaposnak lenni, mert a hosszú ideig ott maradó olajos szennyeződésekkel később nagyon meggyűlhet a bajunk. A hideg zsíroldó lehet ilyenkor a megoldás, ami nagyon erős vegyszer – ezért igyekezzünk ritkán használni. Ha nem beépített a főzőlap, akkor a tűzhelyet évente néhány alkalommal érdemes elmozdítani, és alatta, mögötte, az oldalán is alaposan letakarítani – könnyebb, ha nem évek alatt összegyűlt zsíros port kell eltávolítanunk.

Lefolyódugó
A konyhai mosogató sok háztartásban mindig makulátlan, ám ahol nemszeretem feladat a mosogatás, ott bizony esélye van bekerülni a legpiszkosabb helyek közé. A szennyes edényekkel ide kerülő ételmaradékok a nedves környezettel együtt hozzájárulnak ehhez – és a legelhanyagoltabb egy rejtett rész lehet: a lefolyódugó.
Tipp: Ha nem klasszikus dugó, hanem megemelhető lefolyóelzáró van a mosogatónkban, nagyon nem kellene ennek a rendszeres, alapos áttisztításáról megfeledkeznünk, mert ha hagyjuk, hogy az alján felhalmozódjon a nyúlós, penészes lerakódás, már sokkal nehezebb és kellemetlenebb lesz a takarítás. Amit nem lehet megúszni a bevált tisztítószerünk, a kefe és jó néhány perces súrolás nélkül. (Ugyanez lehet igaz a sima dugó belső oldalára is.)

Apróságok, amik ne maradjanak el!

Nem nagy dolgok, de ha nem tisztítjuk ­(esetenként cseréljük) őket rendszeresen, baktériumtenyészetté válhatnak.

Távirányítók: fertőtlenítő kendővel időnként töröljük át őket, hiszen nem mindig tiszta kézzel kapcsolgatjuk a gombjait.

Telefon: az okostelefonunk kijelzőjét is legalább hetente tisztítani kell, hiszen sok helyre visszük magunkkal, letesszük, néha zsíros, maszatos kézzel is megérintjük.

Fogantyúk: ne maradjon ki a fertőtlenítésből az a rész, ahol megfogjuk a fiókokat, szekrényeket.

Konyhai szivacs: alaposan öblítsük, és tároljuk úgy, hogy ki tudjon száradni, valamint cseréljük gyakran.

Szöveg: Rózsa Ágnes • Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete