Otthon Riportok

Tiszta konyha, rendes ház: tuti tippek konyhatakarításhoz, amikkel még a kezeletlen fa is tisztítható

A zsír és a por a két legnagyobb ellenség a konyhában, mivel együtt különösen sok kellemetlenséget okozhatnak. Mielőtt azonban most egyből a zsíroldó után nyúlna, olvassa el ezt a cikket, mert tudunk jobbat is!

Haladjunk rendszerben

Amennyiben vannak nyitott fiókok, polcok, akkor érdemes a takarítást itt kezdeni. Pakoljuk le a polcokat, és mindig fentről lefelé haladjunk, így elkerülhetjük, hogy kétszer kelljen takarítani, mert a letörölt por rászáll a már megtisztított felületre.

Por és zsír

Első lépésként porszívóval távolítsuk el a porcicákat a szekrény közeléből. Ezután a szekrényen, polcokon megtapadó por eltávolításhoz nedvesítsünk be egy törlőkendőt, szivacsot, tegyünk rá kevés mosogatószert, és ezzel tisztítsuk meg a felületet.
Amennyiben a por már masszívan megtapadt a zsírban, erősebb megoldásra van szükségünk. A következő két szer nagyon hatásos, ugyanakkor kevésbé agresszív, mint a boltban kapható zsíroldó:

  • Keverjünk össze egy adag mosogatószert ugyanannyi ecettel egy szórófejes flakonban, majd fújjunk ebből a szerből a koszos felületre. Néhány percig hagyjuk hatni, és dörzsöljük át a szekrényt egy kefével, vagy dörzsi szivaccsal. Végül nedves ronggyal töröljük át a felületet.
  • Tegyünk egy mosogatógép-tablettát egy szórófejes flakonba, töltsük fel vízzel, majd hagyjuk, hogy a tabletta feloldódjon. Ezután spricceljünk a szerből a bútorra, végül töröljük át nedves ronggyal.

Fafelületek

  • Amennyiben a konyhabútor kezelt fából készült, óvatosnak kell lennünk a takarításnál, nehogy felsértsük a felületét. Ilyen esetben a konyhában nem idegen napraforgóolaj lehet a segítségünkre. Tegyünk egy kis olajat egy puha rongyra, majd ezzel dörzsöljük be a zsíros, ujjlenyomatos felületet. Végül töröljük át tiszta vízzel. Hasonlóan hatékony lehet a mágikus koszradír, amelyet drogériákban vásárolhatunk meg.
  • Amennyiben bizonytalanok vagyunk abban, hogy az adott szer károsítja-e a felületet, érdemes egy kevésbé látható helyen próbát végezni.
  • Nagyobb problémát jelent a kezeletlen fából készült konyhabútor tisztán tartása. Bár ez nagyon látványos, ám annál kényesebb anyag. A tisztítás során ne használjunk dörzsfelületű eszközt, zsírtalanítókat. Továbbá kerüljük a lenmagolajat, mert az eltömíti a pórusokat, és a fa sötét árnyalatú lesz tőle. Ehhez az anyaghoz a legjobb az ápoló méhviasz, amivel egyszerűen dörzsöljük be a felületet egy puha ronggyal.

Felső szekrény

Sokszor a konyha takarítása kimerül az alsó szekrények tisztításában, a felső szekrényekre csak a nagytakarításkor kerül sor. Ez azonban nem a legjobb megoldás, érdemes azt is rendszeresen – havonta egyszer – tisztítani, hiszen a zsírba tapadt por itt is ugyanúgy megtalálható.

Újságos tipp

Ha a plafon és a szekrény között nincs annyi hely, hogy kényelmesen hozzáférjünk takarításkor, tegyünk egy újságpapírt a szekrény tetejére, ha nagy a huzat, kétoldalú ragasztóval rögzítsük. A következő takarítás napján nincs más dolgunk, mint az újságot leszedni, kidobni, majd új papírt odatenni. Az újságot helyezzük el úgy a szekrényen, hogy alulról ne látszódjon, így senki nem fogja észrevenni a turpisságot.

Csempe, konyhapult

A csempét hetente egyszer érdemes áttörölni nedves, mosogatószeres ronggyal. A konyhapultot pedig rendszeresen, minden használat után tisztítsuk le. Amennyiben nyers húst dolgozunk fel a pulton, különösen ügyeljünk a higiéniára.

A kőfelületről a zsírfoltokat legegyszerűbben benzinnel távolíthatjuk el. Ilyenkor természetesen nagyon fontos, hogy alaposan átmossuk a tisztítás után a felületet.

Időt spórolni

A zsír és a por összekeveredését sajnos nem tudjuk megakadályozni a konyhában, ám ha minden főzés után legalább a tűzhely környékét letöröljük kevés mosogatószerrel és vízzel, sokáig szép marad a konyha.

Célszerű a legtöbb dolgot szekrényben, kamrában elhelyezni, hogy könnyebb legyen a takarítás és kevésbé koszolódjanak a tárgyak. Ugyanez vonatkozik a nyitott polcokra, konyhapultra is: itt csakis olyan eszközöket, tárgyakat ajánlott tárolni, amelyeket gyakran használunk.

Konyhai gépek

  • A tűzhelyet minden sütés, főzés után töröljük át. Amennyiben kifröccsent az étel, érdemes bevetni a szódabikarbónát vagy a sütőport is: szórjunk egy kevés port nedves szivacsra, és ezzel távolítsuk el a szennyeződést.
  • Mikrohullámú sütőbe tegyünk egy pohár citromos vizet, forraljuk fel, majd vegyük ki a poharat, és a citromos gőzös közegben töröljük át a készüléket.
  • Hűtőszekrény: a polcokat ecetes vagy szódabikarbónás vízzel érdemes áttörölni, ez a szer ugyanis eltávolítja a szennyeződést és a kellemetlen szagokat is.

Padló

A rendszeres söprés, porszívózás kihagyhatatlan, a zsíros szennyeződéseket pedig mosogatószeres langyos vízzel tudjuk felmosni. Ha egy csepp öblítőt is adunk a vízhez, akkor kevésbé fog később megtapadni a por a járólapon.

Szemetes

Azon túl, hogy rendszeresen ürítjük, hatásos még, ha kevés szódabikarbónát szórunk az edénybe, zsákba, ami magába szívja a nedvességet, és a kellemetlen szagokat is eltünteti.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Getty images

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete