Otthon

Idő előtt hullik a körte: súlyos fertőzés jele lehet a gyümölcs potyogása

Először a levelek színén jelentkezik egy ovális, halványzöld folt, mely később sárgás, ami végül vörösre színeződik.

Körtefánk levelein valamilyen kórokozó jelent meg, olyan mennyiségben, hogy szinte már alig vannak részek a növényen, amelyek épek. Gyönyörű, télálló körtéink idő előtt lehullottak, alig maradt olyan, amelyet el lehetne tenni a hideg hónapokra, tárolásra, felhasználásra. Kérem, ha tud, segítsen abban, hogy vajon mi lehet ez a kártevő, és milyen szerrel lehet védekezni ellene – kérdezte korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

Ezt a betegséget, ahogyan a soraikhoz mellékelt kis mintán látom, valóban egy kórokozó okozza, mégpedig a körterozsda. A betegségnek a terjedéshez egy másik növényre, a borókára is szüksége van, ugyanis a boróka a kórság úgynevezett köztesgazdája.

Megtámadja a körte levelét és a termését is. A fertőzési források a boróka megvastagodott vesszői, ugyanis itt telelnek a gombafonalak. Tavasszal, április környékén, innen, a csapadék által fellazított vesszőkből spóra formájában kerül a körtelevélre ez a kártevő, a szél fújja oda. Májusban már megfigyelhetőek a körtén az elváltozások. Először a levelek színén jelentkezik egy ovális, halványzöld folt, mely később sárgás, ami végül vörösre színeződik. Ezzel egy időben a kinövések is megjelennek a levélfonákon.

Védekezni kombináltan érdemes. Fontos a lehullott lomb gyűjtése és égetése. Emellett az esetlegesen elszáradt, sárgult borókavesszőket érdemes levágni, és elégetni. A beteg boróka több mint 100 méterről is fertőzőképes, így a mechanikus növényvédelem, azaz a metszés nem elegendő. Permeteznünk is kell a körte sziromhullását követően, május végéig. Az első és legfontosabb a tél végi lemosópermetezés, réz- és kéntartalmú szerrel. Sziromhullás után alkalmazható a difenokonazol, tebukonazol, pirimetanil, mankoceb, propineb – ezekkel a szerekkel érhetjük el a legkedvezőbb hatást.

Kiszel Péter további növényvédelmi tanácsait ide kattintva tudja elolvasni.

Fotó: shutterstock